BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiLihaçev: Rosatom’un ihracatı 10 milyar doları aşabilir----

Lihaçev: Rosatom’un ihracatı 10 milyar doları aşabilir

Lihaçev: Rosatom’un ihracatı 10 milyar doları aşabilir
26 Aralık 2022 - 12:33 www.finansgundem.com

Rosatom Genel Müdürü Lihaçev, 2022 yılı sonuçlarına göre Rosatom ürünlerinin yurtdışına ihracat hacminin 10 milyar doları aşacağını söyledi. Ayrıca Lihaçev, bu yıl şirket ihracatının da büyüdüğünü belirtti.

İzvestia gazetesine verdiği röportajda Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu'nun (Rosatom) 2022 yılı faaliyetleri hakkında konuşan Genel Müdür Aleksey Lihaçev, “Bu yıl ürünlerimizin yurtdışına tedarikinde 10 milyar dolarlık psikolojik açıdan önemli bir engeli aşacağız” ifadelerini kullanırken, şirketin ihracatının yaklaşık yüzde 15 oranında büyüdüğüne işaret etti.

Lihaçev, mevcut jeopolitik duruma rağmen Rosatom’un önümüzdeki 10 yıl için ihracat hedeflerinin 200 milyar dolar seviyesinde istikrarlı bir şekilde korunduğunu vurgularken, “Bu tahminlerimiz de yurtdışından siparişlerin yıldan yıla arttığı anlamına geliyor” diye konuştu.

Rosatom’un yurtdışına ürün ve hizmet ihracatlarının halihazırda uygulanmakta olan nükleer enerji santralleri inşaat projeleriyle birlikte nükleer yakıt tedariki, zenginleştirilmiş uranyum ürünleri ihracatı ve dönüşüm hizmetleri olduğuna vurgu yapan şirket başkanı, aynı zamanda dünya çapında 23 nükleer güç ünitesinin inşasını üstlendiklerinin altını çizdi.

“İhracat planlarımız kesinlikle aksamayacaktır. Soru, bunların nasıl uygulanacağıdır” diyen Lihaçev, Finlandiya’nın tek taraflı fesh ettiği Hanhiviki-1 Nükleer Güç Santrali projesini maddi zararları nedeniyle Uluslararası Tahkim Mahkemesine taşıması sonrası mahkemenin Finlandiya’nın mali talebini reddettiğini de hatırlattı.

Rosatom Başkanı, Finlandiya’nın sözleşmeyi tek taraflı fesheden taraf olduğuna vurgu yaparken, “Mahkemede ilk olarak Finlandiya tarafının mali iddialarda bulunması reddedildi. İkincisi, sözleşmenin hukuka aykırı olarak feshedildiğine dair net bir karar verildi” dedi.

Bunun devlet kurumunun beklediği adil bir karar olduğunu söylerken, Finlandiya tarafına nükleer santral projesini masrafları kendisine ait olmak üzere gerçekleştirmesini tavsiye eden Lihaçev, Rosatom’un harcadığı masrafların da geri ödenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Rosatom'dan Akkuyu finansmanı açıklaması

 

Rosatom'dan Finlandiyalı şirkete 3 milyar dolar tazminat davası

 

Rosatom: Akkuyu’nun 2. blokunun inşaat lisansını 1 ayda almayı umuyoruz

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)