BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkKuyumculardan katılım bankalarına çağrı----

Kuyumculardan katılım bankalarına çağrı

Kuyumculardan katılım bankalarına çağrı
16 Şubat 2013 - 08:53 www.finansgundem.com

KOBİDER Genel Başkanı Nurettin Özgenç, katılım bankalarının kuyumculuk sektörüne murabaha yapmamasını eleştirdi

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Genel Başkanı Nurettin Özgenç, ''Katılım bankalarının kuyumculuk sektörüne murabaha yapmaması veya bu konuda yaygın hale getirilmemesi faiz hassasiyeti taşıyan sektör mensuplarını faize itmektedir'' ifadesini kullandı.
     KOBİDER'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Özgenç ve beraberindeki heyetin, Albaraka Türk Katılım Bankası Genel Müdürü Fahrettin Yahşi'yi ziyaretinde, katılım bankalarının kuyum sektörüne murabaha yapmamasının nedenleri ve çözüm önerilerine ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu.
     Türkiye'de 50-60 bin civarında kuyumcu ve gümüşçü esnafı olduğuna ve sektörden ekmek yiyen on binlerce insan bulunduğuna değinen Özgenç, şu görüşleri dile getirdi:
     ''Katılım bankalarının kuyum sektörüne murabaha yapmaması veya bu konuda yaygın hale getirilmemesi faiz hassasiyeti taşıyan sektör mensuplarını faize itmektedir. Bu durum faizsiz bankacılığın ruhuna ve amacına aykırıdır ve tez zamanda çözüme kavuşturulmalıdır.
     Türkiye'de faaliyette bulunan dört katılım bankasından Albaraka Türk, Bank Asya ve Türkiye Finans'ın danıştığı Prof. Dr. Hayrettin Karaman, altın kredi konusunda külçe altın ve sarrafiye altın hariç diğer takı ürünleri için olumlu görüş belirtmiştir fakat kredi verip vermeme inisiyatifinin bankalarda olduğunu söylemiştir. Günümüz şartlarında değişim aracı olmayan (mal alım satımında para yerine kullanılmayan) altın ve gümüş ürünler katılım bankaları yetkililerinin farklı görüş belirtmelerinden ötürü mesele çözümsüz kalmıştır.''
     Fahrettin Yahşi ise kuyum sektörüne kredi açılmasının çok yaygın bir uygulama olmadığı ve bu konuda tereddütlü görüşler bulunduğu için kuyumculara ihtiyaçları doğrultusunda kredi verilemediğini belirtti. Altın ve gümüş işiyle uğraşan kesimin fonlanmasının gerekli olduğuna değinen Yahşi, bu konudaki belirsizliğin çözülmesi noktasında Türkiye Katılım Bankaları Birliği'ne öneride bulunacağını kaydetti.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)