BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkKurumsal bankacılık sektörü yeniden doğdu----

Kurumsal bankacılık sektörü yeniden doğdu

Kurumsal bankacılık sektörü yeniden doğdu
09 Şubat 2021 - 15:19 www.finansgundem.com

10 yıl öncesine kadar rekabetin bitmek üzere olduğu kurumsal bankacılık sektöründe dengeler değişiyor. Bankalar ve finans kurumları 2008 yılından bu yana ilk defa bu denli arttığını belirtiyorlar

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

JPMorgan 2004 yılında Londralı borsa komisyon şirketi Cazenove ile işbirliği yaptığında, kökleri Viktorya dönemine dayanan İngiliz firması, ülkedeki kurumsal şirketler arasında olukça güçlü hale geldi.

Firma 2005 yılında 246 farklı şirketin borsa komisyoncusu oldu. Finansal araştırma şirketi Adviser Rankings’in verilerine göre şirketin en yakın rakibi UBS’e göre 100 adet daha fazla aracı kurum hizmeti verdiği şirket bulunuyordu. Şimdilerde Wall Street bankasıyla tamamen entegre olan JPMorgan Cazenove FTSE 250 firmaları için üst düzey bir aracı kurum olmayı sürdürüyor. Ancak piyasaya agresif bir şekilde giren yeni şirketler ve değişen müşteri talepleri yıllar içerisinde İngiltere’deki yatırım bankacılığını oldukça değiştirdi.

Şimdilerde Kovid-19 salgını ve daha az etkisi olsa da Brexit Londra’daki sektörü yeni bir değişime hazırlıyor. Borsacılar ve dev yatırım bankaları nominal ücret karşılığı ülkede listelenen şirketlerin üst düzey yöneticilerine stratejik danışmanlık sunmak için çalışıyor. Bu finans firmalarının bir gözleri de kazançlı stratejik şirket anlaşmalarına danışmanlık yapmak yönünde.

Financial News’in haberinde JP Morgan İngiltere Kurumsal Bankacılık Başkanı Matt Smith, “2020'deki Kovid-19 salgını gibi büyük bir şok yaşadığımızda, bir şirketin özkaynak geçmişini, danışmanlarının kim olduğunu ve değişmesi gerekenleri düşünmesi genellikle bir katalizör olarak görülüyor. BU durum daha büyük bir sektörel dalgalanma dönemine yol açtı ve bu dalgalanmayı 2008 Küresel Finans Krizi’nden bu yana gördüğümüz bir şey değildi” ifadelerine yer verdi.

Morgan Stanley İngiltere Kurumsal Komisyonculuk Birimi Eş Başkanı Andrew Foster, “Rekabet yüksek, çünkü ne zaman bir kriz olsa, şirketler danışmanlarından doğru bilgileri alıp almadıklarını sorguluyorlar" dedi.

Adının açıklanmasını istemeyen büyük bir yatırım bankasının başka bir şirket başkanı, bazı İngiliz şirketlerinin salgın sırasında "ev sahibi takım tarafından dayak yediğini" hissettiğini ve danışmanlarını değiştirmek için arayışa girdiklerini söyledi.

Sektördeki çalkalanma 2005 yılında gerçekleşenlerden çok farklı bir şekilde cereyan ediyor. Morgan Stenley gibi devlerin İngiltere piyasasına girmesi ve diğer ABD bankalarının Londra’daki komisyoncu şirketlerin yerleşik düzenini bozması yatırım bankacılığı ücretlerinden yararlanmaktan çok uzun vadeli müşteri ilişkilerinin sürdürülmesini daha büyük bir endişe haline getiriyor.

Morgan Stanley, Adviser Rankings verilerine göre 2005 yılından bu yana FTSE 100 sıralamasında müşteri sayısına göre 10.sıraya ulaştı. Şirket müşteri piyasası kapitalizasyonuna göre en üst ligteki rakiplerinin arasına sıçradı. Sadece 2010 yılında kurumsal komisyon işletmelerine başlayan Barclays’in FTSE 100 şirketleri arasında 16 müşterisi bulunuyor ve beşinci sıraya yükseldi. Bağımsız yatırım bankası Numis, bu dönemde 100'den fazla müşteri kazandı ve JPMorgan Cazenove'den devralarak genel sıralamanın zirvesinde yer aldı. Söz konusu veriler Kasım 2020'ye kadarki süreci içeriyor.

Bu arada, Fransız bankası BNP Paribas 2018 yılında sıfırdan kurumsal bankacılık işletmesini başlattı ve geçen yıl bütçe havayolu şirketi EasyJet de dahil olmak üzere güçlü sürekli müşteriler edinmeyi sürdürüyor.

Numis’in Eş CEO’su Ross Mitchinson yatırım bankacılığındaki sözkonusu rekabeti ilişkin yorumlarında, “Oldukça rekabetçi bir piyasa ve kendimizi geniş bir grup bankalar ve onlara benzeyen ortanca piyasa oyuncuları karşısında bulduk” ifadelerine yer verdi.

Orta büyüklükte sermayeleri olan komisyoncular yıllık ücretlerini 80 bin ila 100 bin sterlin arasında oluştururken dev firmaların genellikle danışmanlıklarının ücretsiz olması beklenir. Ancak kurumsal komisyoncular üst düzey şirket yöneticileriyle ilişki geliştiriyorlar ve genellikle yatırım bankalarının gelirlerini artırabilecek herhangi bir sermaye artırımı veya stratejik işlemler için yeni bir yöntem oluşturuyorlar.

Bu yeni yöntem de karşılığını buluyor. Araştırma şirketi Dealogic verilerine göre İngiltere’de geçen yıl sermaye piyasalarında 826 milyon dolarlık gelirler 2015 yılından bu yana en büyük yıllık gelirle %104 artarak 62,5 milyar dolara ulaştı. Bankacılar, bu anlaşmaların çoğunun komisyonculuk ilişkileri ile güvence altına alındığı görüşündeler.

İsviçre bankaları fintek yarışına katılıyor

 

Bankaların açıklanan 2020 yılı kar zararları

 

HSBC’den dolar kuru hedefinde düşüş

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)