BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKurtulmuş'tan çözüm süreci için iddialı açıklama----

Kurtulmuş'tan çözüm süreci için iddialı açıklama

Kurtulmuş'tan çözüm süreci için iddialı açıklama
16 Ekim 2014 - 07:52 www.finansgundem.com

Kobani olaylarıyla büyük hasar gören çözüm süreci tekrar rayına oturuyor mu? AK Partili Kurtulmuş iddialı ve iyimser mesajlar verdi

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'a göre çözüm süreci Haziran 2015 genel seçimlerinden önce olumlu bir şekilde bitecek.

Kurtulmuş, gündemdeki konuları bazı gazete ve televizyonların Ankara Temsilcileri ile bir araya geldiği yemekte değerlendirdi. Çözüm sürecine dair görüşleri hayli dikkat çekiciydi. Vatan gazetesi yazarı Murat Çelik, Kurtulmuş'un açıklamalarını köşesine taşıdı.

GERİYE DÖNÜŞ YOK

- Çözüm sürecinde üç irade var. Birincisi siyasi irade; ki bu aynen devam ediyor. İkincisi karşı tarafın silah bırakma iradesi; bunun da hâlâ var olduğunu görüyoruz. Üçüncüsü de halkın, kamuoyunun bu süreci benimsemesi; bu da mevcut.

KALAN YÜZDE 10'U İŞİN EN ZOR KISMI

- Bu süreçte birinci derece muhatap Kürt halkı. Kürt kökenlilerin haklarının verilmesi... Bunun da neredeyse yüzde 90’ı tamamlandı. Ama zaten kalan bu yüzde 10 da işin en zor kısmı. Dağdakilerin silah bırakması ve dağdan inenlerin sosyal hayata entegrasyonu meselenin zor kısmı.

- Biz bu sürecin, PKK açısından da asla vazgeçilemeyecek olduğunu düşünüyoruz. Bu işten geriye dönüş yok. Ama şimdiye kadarkilerden daha zor adımlar gerekiyor ve bu noktada gözetilmesi gereken hassas dengeler var.

- Şu aşamada İmralı ile Kandil’in psikolojileri farklı. Ancak söylemleri ne olursa olsun onların da 80’li, 90’lı yıllara geri dönüşü istemeyeceklerini tahmin ediyorum. Tekrar uzun soluklu, yoğun bir silahlı mücadele için gerekli olan insan kaynağını bulmak, onlar için de artık eskisi gibi kolay değil.

GEÇMİŞTEN KÖTÜ OLUR

- Bu iş büyük sabır gerektiriyor. Süreç başarısız olursa, gelecek geçmişten çok daha kötü olur. Çünkü bakın, yangın kapımızda. Ve bu, etnik fitne ve mezhep meselesi ile tutuşturulmuş bir yangın. Hem etnik hem de mezhep kavgası riski çok yüksek ve bu çok vahim.

KOBANİ BİRAZ ETKİLEDİ

- Kurtulmuş, süreci etkileyen gelişmelere karşın umudunu koruduğunu söyledi ve ilk kez net bir tarih verdi: “Evet, son Kobani olayları süreci biraz etkiledi ama bu sürecin bitmesini hiç kimse kaldıramaz. Çözüm sürecinin 2015 seçimleri öncesi sonuca ulaşacağını, biteceğini tahmin ediyorum. İnsanların, “Bu iş oldu” diyeceği noktaya seçimlerden önce geleceğimizi tahmin ediyorduk, hâlâ da öyle düşünüyoruz.”
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)