BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKüresel üretim savaş zamanı gibi----

Küresel üretim savaş zamanı gibi

Küresel üretim savaş zamanı gibi
19 Mart 2020 - 10:59 www.finansgundem.com

Küresel ticaret korona virüsle mücadele etmeye çalışıyor. Resesyon beklentileri neredeyse kesinleşirken çalışan fabrikalar üretimini virüse karşı savaşa odaklıyorlar

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Gün geçtikçe ciddileşen korona virüs salgınının ekonomik etkisi, otel ve restoran gibi hizmet odaklı endüstrilerden küresel anlamda imalat sektörüne kayıyor ve bu da tarihçilerin ve sektör uzmanlarının ifadelerine göre, 1940'lardan bu yana karşılaşılan hiçbir şeye benzemiyor.

Bu yılın başlarında Çin’in korona virüs sebebiyle fabrika üretimlerini durdurması küresel ticaret zincirine büyük bir zarar vermişti. Virüsün küresel çapta yayılmasıyla birlikte ABD ve Avrupa'daki otomobil üreticileri krize tepki olarak fabrikalarındaki üretimi durduruyorlar. Bu durum ticaretin sert bir darbe daha almasına neden oluyor. Küresel resesyon şimdiden etkilerini hissettiriyor olabilir.

Savaş zamanı hamleleri

Amerikan yönetimi ve sanayi sektörü adeta savaş dönemi önlemleri almaya başladı. Amerika Birleşik Devletleri’nde Kore Savaşı sırasında imzalanan Savunma Üretim Yasası hükümetin olağanüstü durumlada endüstriyel kapasiteyi yönlendirmesine izin veriyor. Bloomberg’in haberine göre, ABD Başkanı Donald Trump'ın yasayı aktif hale getirme hamlesiyle General Motors ve diğer büyük otomotiv firmalarının hayatî önem taşıyan suni solunum cihazı üretmesi gündemde.

Bu tip bir endüstriyel dönüşüm İkinci Dünya Savaşı yıllarında tüm üretim kapasitesinin tüketici mallarından tank ve silah gibi savaş malzemeleri üretimine çevrilmesini hatırlatıyor. Fakat savaş zamanında dahi uzmanlar küresel otomobil endüstrisinin böyle büyük bir senkronize kapatma yaşamadığını vurguluyor.

Otomotiv araştırma şirketi Ann Arbor’un araştırma başkanı Kristin Dziczek konuyla alakalı, "Yakın tarihte bir şeyin olup olmadığını bilmiyorum. İkinci Dünya Savaşı en iyi benzetme olabilir" derken, "Her otomobil üreticisi...  Dünyadaki her bölge... Bunun daha önce olduğunu hiç sanmıyorum" ifadelerini kullandı.

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)