BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaKüresel ödemelerde yuan yenin payını aştı----

Küresel ödemelerde yuan yenin payını aştı

Küresel ödemelerde yuan yenin payını aştı
21 Aralık 2023 - 13:31 www.finansgundem.com

Çin'deki düşük faiz oranlarının, dünyanın ikinci büyük ekonomisiyle ticareti finanse etmek için para biriminin çekiciliğini artırmasıyla, yuan neredeyse iki yıldır ilk kez küresel ödeme işlemlerinde yenin payını aştı.

Uluslararası ödeme platformu Swift tarafından dün açıklanan rakamlar, yuanın küresel ödemelerdeki payının bir önceki aydaki yüzde 3,6 seviyesinden kasım ayında yüzde 4,6'ya yükseldiğini gösterdi. Ocak 2022'den bu yana ilk kez yeni aşarak sterlin, euro ve ABD dolarının ardından en çok kullanılan dördüncü küresel para birimi oldu.

Yuan bu yıl en kötü performans gösteren küresel para birimleri arasında yer aldı ve Çin'in yavaş büyümesi ve ülkenin emlak sektöründeki likidite krizine ilişkin endişeler karşısında dolar karşısında yaklaşık yüzde 3,5 düşerek 7,15 yuana geriledi.

Analistler, renminbinin son küresel ödeme kazanımlarının, para biriminin uluslararası profilini artırmaya istekli olan Pekin tarafından memnuniyetle karşılanacağını söyledi.

BNP Paribas Asset Management'ın kıdemli Asya-Pasifik stratejisti Chi Lo, bu yıl renminbinin uluslararası kullanımını destekleyen bir dizi olumlu gelişmenin yaşandığını ve Kasım ayı okumalarının "renminbi'nin payında yavaş yavaş yükselen bir trendin başlangıcı bile olabileceğini" söyledi.

Ekonomistler, son yükselişin büyük ölçüde Çin'deki düşük faiz oranlarından kaynaklandığını, bunun da yabancı yatırımcının ülkenin tahvil piyasasından çıkışını teşvik ederken, aynı zamanda para birimini ticaret finansmanı alanında daha rekabetçi hale getirdiğini söyledi.

Çin'in gösterge bir yıllık kredi faiz oranı şu anda yüzde 3,45 seviyesinde yer alırken, ABD federal fon Faiz oranı için taban oran yüzde 5,25.

Düşük Çin faiz oranlarının çekiciliği, renminbinin ticaret finansmanındaki payının bir önceki aya göre yüzde 5,1'den Kasım ayında yüzde 5,7'ye yükseldiğini takip eden Swift rakamlarına da yansıyor. Bu durum, para birimini, Eylül ayında ilk kez renminbinin altına düşen euronun hemen üzerinde ikinci sıraya taşıdı.

Her iki para birimi de hâlâ küresel ticaret finansmanı piyasasının yüzde 80'inden fazlasını oluşturan doların oldukça gerisinde kalıyor.

Standard Chartered'ın kıdemli ekonomisti Kelvin Lau, "Ticaret finansmanının temelindeki dinamikler, son aylarda Renminbi faiz oranlarının düşmesiyle birlikte değişiyor" dedi.

Rusya dış ticaretinde yuan ve rublenin payı yükseldi

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)