BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKüresel çelik endüstrisinde 554 milyar dolarlık atık varlık tehlikesi----

Küresel çelik endüstrisinde 554 milyar dolarlık atık varlık tehlikesi

Küresel çelik endüstrisinde 554 milyar dolarlık atık varlık tehlikesi
20 Temmuz 2023 - 10:26 www.finansgundem.com

İklim değişikliğiyle mücadele için ülkelerin karbonsuzlaşma ve temiz dönüşüm taahhütleri artarken, küresel çelik endüstrisinde 554 milyar dolarlık kömür bazlı çelik üretim kapasitesinin atıl kalma riski bulunduğu tespit edildi.

Yeni yapılan bir çalışma küresel çelik endüstrisini bekleyen tehlikeyi gözler önüne serdi. Düşünce kuruluşu Global Energy Monitor'ün raporuna göre, dünyada geliştirilmekte olan "yüksek fırın-bazik oksijen fırını" üretim yöntemiyle çalışan kömür bazlı çelik üretim kapasitesi 2021'deki yıllık 350 milyon tondan 2022'de yıllık 380 milyon tona yükselerek yüzde 8 arttı.

Bu yeni kapasitenin neredeyse tamamı Asya'da kurulurken, ülke bazında Çin ve Hindistan söz konusu kapasite artışına liderlik ediyor.

Küresel çelik sektörü, iklim değişikliğine yol açan emisyonları azaltmak için temiz üretim yöntemlerine geçiş yapması gereken kritik sektörler arasında bulunuyor ancak bu geçişin çok yavaş ilerlediği görülüyor.

Çelik sektöründeki kömür odaklı üretim kapasitesindeki artış, ülkelerin karbonsuzlaşma taahhütleriyle çeliştiğinden, söz konusu sektörde şu anda 554 milyar dolarlık varlığın atıl kalma riski bulunuyor.

Uluslararası Enerji Ajansı'nın 2050 Net Sıfır Emisyon senaryosuna göre, çelik endüstrisinde elektrikli ark ocaklı kapasitenin toplam payının 2050'ye kadar yüzde 53'e ulaşması gerekiyor. Bu da 347 metrik ton kömür bazlı kapasitenin emekliye ayrılması veya iptal edilmesi, 610 metrik ton elektrikli ark ocağı kapasitesinin de mevcut filoya eklenmesi gerektiği anlamına geliyor.

Global Energy Monitor'ün Küresel Çelik Tesisleri Takipçisi'ne göre, dünyada şu anda geliştirilmekte olan yıllık 731 milyon ton çelik üretim kapasitesi bulunurken, bunun yüzde 52'sini kömür bazlı, yüzde 39'unu elektrikli ark ocağına dayalı kapasite oluşturuyor.

Global Energy Monitor Ağır Sanayi Program Direktörü Caitlin Swalec, verilere ilişkin değerlendirmesinde, çelik üreticilerinin ve tüketicilerinin karbonsuzlaşma planları için adımlarını hızlandırması gerektiğini belirterek, "Kömür bazlı çelik üretiminden uzaklaşma süreci devam ediyor ancak çok yavaş ilerliyor. Şimdi kömüre dayalı kapasite artıran geliştiriciler, gelecekte milyarlarca dolarlık zarar yazma riskiyle karşı karşıya." ifadelerini kullandı.

Küresel çelik endüstrisine acil dönüşüm çağrısı

 

Küresel çelik talebine aşağı yönlü düzeltme

 

Fitch: Küresel çelik sektörünün görünümü negatif

 

Küresel çelik talebinde azalma bekleniyor

 

Hindistan'dan, Türk çelik sektörünü zora sokan karar

 

Türk çelik sektörü ihracatta rekora imza attı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)