BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaKurdaki artışın ihracata etkisi nasıl olacak!----

Kurdaki artışın ihracata etkisi nasıl olacak!

Kurdaki artışın ihracata etkisi nasıl olacak!
18 Ocak 2014 - 13:17 www.finansgundem.com

TİM Başkanı Büyükekşi, kurdaki artışın ihracat üzerindeki etkisini kısa vadede görebilmenin mümkün olmadığını belirtti

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, döviz kurlarında yaşanan son gelişmelere, doların ve Euro'nun TL karşısında tarihi yüksek seviyelere ulaşmasına ilişkin görüşlerini de paylaştı.

Büyükekşi, iç ve dış piyasada gelişen olayların etkisiyle piyasalarda dalgalanmanın arttığını ancak piyasalarda yaşanan bu dalgalanmaları dönemsel olarak değerlendirdiklerini belirtti. Kurdaki istikrarı tekrar sağlamak için gerekli önlemlerin alınacağına değinen Büyükekşi, genel risk algısının düşmesiyle yatırımcıların daha uzun vadeli alım-satım yapmaya başlayacağına inandıklarını söyledi. Mehmet Büyükekşi, kurlardaki artışın ihracat üzerindeki etkisini kısa vadede görebilmenin mümkün olmadığının altını çizerek, ihracatın genelde 3-6 aylık siparişler üzerine ilerlediği, bu yüzden rekabetçi kur etkisinin bu yılın ilk çeyreğinden itibaren görülebileceği bilgisini verdi. Bu durumun doğrudan olumlu ya da olumsuz etkisinden bahsetmenin mümkün olmadığını belirten Büyükekşi, neticede kurlar artış gösterdiğinde, dışardan alım yapan firmalardan birim fiyat konusunda baskılar da gelebildiğine işaret etti.


2014 KUR TAHMİNİ

Mehmet Büyükekşi, ihracatçı kurlarda hangi seviyeleri rekabetçi olarak gördüğüne ilişkin ise İhracatçı Birliklerin 2014 döviz kuru beklentilerinin, dolar kurunda 2,12, Euro'da 2,80, paritede ise 1,32 düzeyi olduğunu aktardı. Kurlar yükseldiğinde, yurtdışından fiyat düşürme baskısının geldiğini yineleyen Büyükekşi, dolayısıyla yüksek kurların, ihracatçıları için doğrudan bir avantaj sağlamadığını, tam tersine kurdaki dalgalanmanın, ani yükseliş ve düşüşlerin, fiyatlama dengesini olumsuz etkilediğini sözlerine ekledi.
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • xx18 Ocak 2014 13:43

    ak parti hükümeti herşeyin üstesinden gelecek bu kurlardaki oynaklıkta seçime kadar sürer sonrasını herkes biliyor ekonomistlerde biliyor ama söylemiyorlar ak parti bu ülke insanına bişey ögretti ekonomistlerin söylediklerine inanmayın