BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKur korumalı mevduata katılım 84 milyar lirayı aştı----

Kur korumalı mevduata katılım 84 milyar lirayı aştı

Kur korumalı mevduata katılım 84 milyar lirayı aştı
04 Ocak 2022 - 11:16 www.finansgundem.com

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Uygulamanın henüz başlarında olmamıza rağmen vatandaşların kur korumalı TL vadeli mevduat/katılım fonuna ilgisinin yüksek olduğu görülmektedir" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli'nin detayları ve 2022 yılı beklentilerine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Türkiye Ekonomi Modeli ile kalıcı makroekonomik istikrarın sağlanması, yüksek katma değerli üretimin teşvik edilmesi, üretim ve istihdamın büyütülmesi ve ihracatın artırılarak cari açığın düşürülmesinin amaçlandığını ifade eden Nebati, "Güvenli yatırım ortamının tesis edilmesi modelimizin nihai hedefine ulaşması için önemlidir. Bu nedenle ilk etapta finansal istikrarın devamlılığını sağlayacak adımlar atıyoruz." diye konuştu.

Nebati, piyasa beklentilerini iyileştirip, yatırım ve üretim kararlarına engel olabilecek belirsizlikleri ortadan kaldırmak amacıyla "Kur korumalı TL mevduat hesabı", ihracatçılara "Türk lirası uzlaşmalı vadeli döviz satımı" gibi araçları uygulamaya aldıklarını söyledi.

Kur korumalı mevduat hesabını teşvik için bir dizi tedbir açıkladıklarını anımsatan Nebati, finansal istikrar yönünde atılan adımların önemine dikkati çekti.

Nebati, bu amaçla devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) stopaj oranını yüzde sıfıra indirdiklerine işaret ederek, "Temettü gelirlerine uygulanan stopaj oranını yüzde 15'ten yüzde 10'a indirdik. Yastık altı altınların ekonomiye kazandırılması için önem arz eden hurda altın değerleme sisteminin işlerliğinin ve sürdürülebilirliğinin sağlanabilmesini temin amacıyla hurda altın değerlemesinde kullanılacak asgari milyem değerlerinde değişiklik yaptık." ifadelerini kullandı.

Yeni düzenlemeler yolda

Gelecek dönemde yapılacak çalışmalara ilişkin de bilgi veren Nebati, şunları söyledi:

"Önümüzdeki dönemde de yastık altındaki altınların finansal sisteme aktarılması yönünde diğer çalışmalar yapılacaktır. Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) devlet katkısı yüzde 25'ten yüzde 30'a çıkarılacaktır. Kurumlar vergisi oranı rekabetçi hale getirilecektir. Katma değer vergisi sadeleştirilecektir. Yatırım fon ve ortaklıklarından elde edilen kar paylarına istisna uygulanacaktır. Gelire endeksli senetler ihraç edilecektir. Öncelikli Sektör Kredilendirme Programı hayata geçirilecektir. Yatırımların teşviki için uzun vadeli kredi ve kefalet imkanı Kredi Garanti Fonu paketi olarak geliştirilecektir. Proje bankacılığı yaygınlaştırılacaktır."

"Vatandaşların kur korumalı TL sistemine ilgisi yüksek"

Bakan Nebati, kur korumalı TL vadeli mevduat hesabına geçişlere ilişkin güncel bilgileri de paylaşarak, "Uygulamanın henüz başlarında olmamıza rağmen vatandaşların kur korumalı TL vadeli mevduat/katılım fonuna ilgisinin yüksek olduğu görülmektedir. Bankalardan temin edilen geçici son verilere göre, bankacılık sektöründe 84,05 milyar lira kur korumalı mevduat/katılım fonu bakiyesi bulunmaktadır." dedi.

Teşvik sisteminde öncelikli olacak sektörlerin detaylarını da anlatan Nebati, şöyle konuştu:

"Cari açığa doğrudan etki edecek, ileri teknolojiye ve yüksek toplam faktör verimliliğine sahip enerji, savunma sanayisi, havacılık, ilaç gibi stratejik sektörlerle tarım ve hayvancılık gibi yaşamsal öneme sahip sektörler yerli ve katma değerli üretimi teşvik etmek üzere desteklenecektir."

"KDV'nin sadeleştirilmesinde yasal altyapı çalışmaları sürüyor"

Katma değer vergisinin (KDV) sadeleştirilmesi kapsamında ilgili kanunda etkinlik, adalet ve basitlik ilkelerini sağlamaya yönelik çalışmalar yaptıklarına dikkati çeken Nebati, KDV istisnaları, oranları ve iade süreçlerine ilişkin konularda yasal altyapı çalışmalarının sürdüğünü dile getirdi.

Nebati yapılacak düzenlemelerle kayıt dışı ekonominin boyutunun azaltılması, kayıtlı mükellef sayısının artırılması, iş ve yatırım ortamının iyileştirilmesi, ihracatın özendirilmesi ve firmaların KDV iadesi yoluyla finansmana hızla erişiminin planlandığını bildirdi.

"Enflasyonu azaltacağız"

Bakan Nebati, beklentileri iyi yönlendirmenin döviz kuru üzerindeki etkisini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 20 Aralık'ta açıkladığı önlem paketinden sonra gördüklerini belirterek, "Döviz kurunun enflasyon üzerindeki geçişgenliği hepinizin malumudur. Bu sistemde, beklentileri iyi yöneterek ve Türk lirasının cazibesini artırıcı yeni kur korumalı mevduat hesabı gibi enstrümanlar geliştirerek enflasyonu azaltacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Para politikasının etkisinin sınırlı kaldığı arz şokları durumunda devreye girmesini öngördükleri bir yapının daha söz konusu olduğunu bildiren Nebati, 28 Aralık 2021'de ilk toplantısını gerçekleştirdikleri Fiyat İstikrarı Komitesi'nde bu çerçevede hayata geçirebilecekleri adımları ele aldıklarını söyledi.

Nebati, "Önümüzdeki dönemde de enflasyonla mücadele konusunda kurumlarımız tam uyum içinde koordineli hareket edecektir. Nihai amacımız enflasyonda kalıcı düşük seviyelerin yakalanmasıdır." ifadelerini kullandı.

"Kurda zaman içinde istikrarlı bir seyir oluşmasını bekliyoruz"

Türkiye ekonomisinin dinamik yapısıyla, karşılaştığı çok ciddi şokları geçmişe göre dahi minimum hasarla atlattığını vurgulayan Nebati, "Son dönemde finansal piyasalarda görülen oynaklıkların ekonomik aktivite ve güven üzerindeki etkisinin geçici ve sınırlı olmasını bekliyoruz." dedi.

Bakan Nebati, 2022'ye ilişkin enflasyon, kur, politika faizi ve büyüme beklentilerine değinirken şunları kaydetti:

"Döviz kurları serbest piyasada belirlenmektedir. Bu sebeple herhangi bir döviz kuru hedefimiz bulunmuyor ancak finansal piyasalarda ekonominin temelleri ile uyumlu olmayan hareketlere seyirci kalmadık. Finansal piyasalardaki hareketlere yönelik alınan tedbirlerin etkisini 2022 yılında daha net göreceğiz. 2022 yılı için daha dengeli bir büyüme performansı ve artan istihdama ek olarak güçlü ihracat ve turizmin olumlu katkısıyla cari dengedeki olumlu görünümün sürmesini öngörüyoruz."

Döviz kurlarında son dönemde yaşanan artışa da değinen Nebati, "Açıkladığımız aksiyon adımlarının etkisiyle bu geçiş sürecinde gerçekleşen dalgalanmaların zaman içinde azalmasını ve kurda istikrarlı bir seyir oluşmasını bekliyoruz." diye konuştu.

Enflasyon 19 yılın zirvesine yükseldi

 

Küresel enflasyon rekor kırdı

 

YORUMLAR (20)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Uzay05 Ocak 2022 00:19

    TL'nin değerini artıracak faktörler.Güven.Planlı takip edilebilir tarımda sanayide düzgün sağlam yeterli bir üretim.Hukuk eğitim vergi sgk alanlarında yenilik düzenleme şart.Herşeyin temeli güvendir Sayın Bakan.Güven Koskoca bir SIFIR olmuştur maalesef

  • Arif04 Ocak 2022 22:24

    Bu miktar ne kadar artarsa hazine için kadar kötü. Dolar arttıkça hazine boşalacak. Zenginin parasını bizim vergilermizle ödeyecekler

  • emre04 Ocak 2022 20:17

    papağan gibi aynı masalları anlatıyorsunuz. sizin yüzünüzden tuvalet kağıdı bile tl den daha derli.

  • Herşey kontrol atında04 Ocak 2022 19:59

    Gülen gözler herşey kontrol altında değil mi? Küçük miktarlarda usd hareket ediyor. İstediğimiz an müdahale ederiz diyorsun 18 imi bekliyorsun. 10.20 den 14 oldu 7 den 14 oldu. Tarihin en kötü kamu yönetimi malesef. İmf ye gitmekten başka ülkeye çare bırakmadınız bravo. Gözlerinize nakıyor ve size güveniyoruz

  • Bika04 Ocak 2022 19:42

    Enflasyonda Arjantin ve Zimbabwe'yi geride bırakmakta iddialı bir ekonomi yönetimi var.

  • Muharrem Terzioğlu04 Ocak 2022 18:11

    Bunlar gidecek ama millete 100 senede ödenecek borç bırakacak.Osmanlının borcunu millet ödedi.1954 yılına kadar.Tam 31 yıl sürdü ödemesi.Padişahlar keyif yaptı.Borcu fakir millet ödedi.

  • Muharrem Bursa04 Ocak 2022 18:05

    Devlet devlet banklarındaki parayı kullanıyor millet topluca parasını çekmeye kalksın ödeyemezler bankadaki para özel şahsında olsa bir kısmı kullanılıyor ödemesi para havuzundan yapılıyor.Öyle olmasa Demirören 750 milyon dolar kredinin üzerine yattı o parayı nerden ödediler .

  • BORSACI04 Ocak 2022 17:11

    bunlar türkiyeyi borç rekoruna götürdü tarihte hiç bu kadar borç olmamıştı onlar her şeyde rekor kırdık desede borç rekoru kırdılar

  • amanin amanin04 Ocak 2022 16:21

    Unakıtan abimiz ve nebati kardeşimiz. Bunların yeri ayrı bende. Özellikle o gözlerindeki ışıltı yok mu... :)) :D 

  • nuri04 Ocak 2022 15:14

    3 ay sonra parayı nerden bulacaksınız.bankalarda dönüşen sadece vadeli yp ,faiz istemeyenler geçmez ki

  • Zafer04 Ocak 2022 14:24

    Lira mevduat hesapları doviz endeksli gesaplara dönüştü. Peki doviz mevduat hesaplarında ne kadarvdeğişiö var!? Lafazanlıklar üretip insanların yanıltma geleneğini bırakın. Sanki dovşz hesapları çözülmüş hepsi liraya dönüşüyor muş algısınoluştyrna oyunları. İnsanlarunkandırnakla ne geciyor elinize. Bütün lira hesapları dovize dönüşür ama doviz hesapları bu denilen fona dönüşürmü!?

  • Ers04 Ocak 2022 14:21

    Banka doviz hesapları miktarı nedir şimdi nedir, ne kadarı lira hesabına dönüştü! Bu verilerden olayı açıklayın! Lafazanlık kelime oyunları hep. Şafazanlıklarla herseyi manipule etme geleneği

  • Gercekler 04 Ocak 2022 14:18

    250 milyar dolarlık doviz mevduatının ne kadarı liraya dönüştü, burdan bakmalı. Yeni açılarin doviz endeksli lira fon hesaplarını karşılaştırmaları boğ laf. 7 milyar dokar devede kulak değil, ayeıca bunun ne kadarı dovizden dönüşümlü ne kadarı yeni hesap ordan bakmalı! Hep demegoji! Lafla olmuyor

  • Hasan Talip04 Ocak 2022 13:04

    “ KUR KORUMALI HESAPLARA “ Büyük ilgi varmış ve 84 milyar Türk lirasına çıkmış. İsmini bildikleri ama BBDK’nın ne iş yaptığından bihaber olan yöneticilerimiz BDDK verilerine baksın. Ben baktım. Toplam Türk lirası mevduatlar içindeki payı sadece % 5 yahu Ehhh Yani Eh.Tamamen algı.

  • Romans04 Ocak 2022 14:04

    Tarihte böyleasırlardır insanları aldatmak için sürekli söylenen arap masalları asla gerçekleşmeyen sonu sefalet olan bugün olduğu gibi

  • AHMET ÖZBİR04 Ocak 2022 12:26

    DÖVİZE YATIRIMI YOK EDİN YİĞİTLER! Şanlı Osmanlı torunlarının sizden beklediği en büyük vatana iyilik DÖVİZİN YATIRIM ARACI olmaktan çıkarılması, TÜRK LİRADI'nın TEK YATIRIM ARACI OLMASININ temin edilmesidir. HER ŞART TL ÖTESİ KELLE!..

  • AHMET ÖZBİR04 Ocak 2022 14:06

    AŞAĞIDA bana hakaret eden FETÖ'cü çapulcular zorunuza niye gidiyor TÜRK'ÜN PARASI, neden çok seviyorsunuz haydut devletin parasını? FETOŞ ALÇAĞI CIA"nın Papazı olmasından dolayı mı dolarcısınız? Bizlet TL'MİZDEN ŞAŞMAYACAĞIZ, HAYUİDUTUN PARASINI ALMAYACAĞIZ.

  • ahmetotuzbiri04 Ocak 2022 12:58

    Hain hain ahmet vatan millet haini sahtekar yalaka

  • ahmatotuzbir04 Ocak 2022 12:56

    H.tr ordan vatan haini ahmetözbirotuzbiri

  • Pala04 Ocak 2022 12:13

    İnsan söylerken utanır, 7 milyar dolar 84 milyar tl ediyor, DEMe geçen hesap 10 milyar dolar bile değil