BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKum bitti... Cam krizi başladı----

Kum bitti... Cam krizi başladı

Kum bitti... Cam krizi başladı
10 Mart 2021 - 10:10 www.finansgundem.com

Pandemi birçok üründe tedarik sıkıntısı yaşanmasına yol açtı. Kum yüzünden, mutfak eşyaları sektörü cam kapak bulamayınca üretimi yavaşlatmak zorunda kaldı.

Korona virüs nedeniyle fabrikalar üretimlerine ara verirken, arz-talep dengesinde de bozulmalar oldu. 3.5 milyar dolarlık ev ve mutfak eşyaları sektörü, cam kapak tedariğindeki sorunlar nedeniyle zor günler geçiriyor. Yüzlerce firma tek tedarikçi olan Şişecam'dan ihracat ve üretim hattındaki tadilat nedeniyle 3-4 aydır cam kapak temin edemediği için iç piyasa ve yurtdışından gelen siparişleri teslim edemedi.

Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) Başkanı Burak Önder, "Metal mutfak eşyaları gruplarında yılllık ihracatımız 808 milyon dolar. Bu yıl bu rakamı 1 milyar dolara çıkaracaktık ancak cam kapak bulamadığımız için ihracat riske girdi" dedi.

Hascevher Metal Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Dinçer de, "10'uncu ayda sipariş verdiğimiz cam kapaklar hâlâ elimize ulaşmadı. Gövde, kulp hazır, kapak olmadığı için ürün satamıyoruz. 10 üretim hattımızın 2'sini kapak olmadığı için durdurduk" diye konuştu.

"CAM KAPAK SIKINTISI NEDENİYLE TALEBE YANIT VEREMEDİK"

Sektör temsilcileri ithalatın önündeki ek vergilerin kaldırılmasını bekliyor. OMS Paslanmaz Mutfak Araçları Yönetim Kurulu Üyesi Talha Özger, cam kapak sıkıntısı nedeniyle talebe yanıt veremediklerini söyledi.

OTOMOTİV ENDÜSTRİSİNDE ÇİP SIKINTISI

Küresel otomotiv endüstrisinde yaşanan çip krizi Türkiye'de de etkisini gösterdi. Oyak Renault, Bursa'daki fabrikasında tedarik sıkıntıları nedeniyle üretimde kesintiye gideceğini açıkladı. 15-22 Mart 2021 tarihleri arasında üretime kısa bir ara verileceği belirtildi.

Yeni küresel kriz: Kum kıtlığı

 

Çip krizi dünyayı virüsten daha çok mu sarsacak?

 

Çip krizinin nedeni kuraklık!

 

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Nedim10 Mart 2021 12:29

    Böyle ahlaksızlık yapmaya devam ederseniz 1 tl. lik mal satamaz haline geleceksiniz.  Yok kum bitmiş yok  cam bitmiş Yalanın bahanenin bini bir para.  Mala Meta a neredeyse tapacaksınız  deftersiz kapitalistler.  Bu bahaneyi  kim uyduruyor ise  teşhir edilsin.

  • sahin kuş 10 Mart 2021 11:48

    fiyatını arttırmak için hertürlü bahane ortaya konuyor, yoksa diğer ülkeler için de yoktur, ama niye onlarda fiyat, enflasyon artmıyor, çünkü bu iş biraz ahlakla iigili. Ramazan gelecek. yine zam

  • VS10 Mart 2021 11:03

    Olmadık sorunlar çıkartılıyor, herkesin yüksek kâr,a alıştığı için normal karla mal satmak istemiyor.yok kum yok cam yok çip yok hepsi hikaye