BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaTeknolojiÇip krizinin nedeni kuraklık!----

Çip krizinin nedeni kuraklık!

Çip krizinin nedeni kuraklık!
26 Şubat 2021 - 08:33 www.finansgundem.com

Otomobil fabrikalarını kapanma noktasına getiren ‘çip krizi’nin nedeni su olmaması.

Küresel çip talebindeki artışa yetişmekte zorlanan elektronik ve otomotiv sektörüne bir darbe de Tayvan'da yaşanan kuraklıktan geldi. Çip fabrikaları, üretim için ihtiyaç duydukları suya erişmekte sorun yaşıyor. Bu durum, ülkedeki çip üretimini artırma planlarına da zarar veriyor. Tayvan dünyanın en büyük çip üreticileri arasında yer alıyor. Dünya çapında sokağa çıkma kısıtlamaları bilgisayar ve oyun konsolu gibi elektronik cihazlarda talep patlamasına yol açmış, kısıtlamalar nedeniyle tedarik, üretim ve dağıtımda sorun yaşayan üreticiler talebe yetişemez hale gelmişti.

Buna ek olarak küresel otomobil piyasasının da son aylarda canlanmaya başlaması, otomobillerin çok sayıda çip içermesi nedeniyle talebi daha da artırıyor. Modern araçlarda yüzden fazla mikro işlemci çipi bulunabiliyor.

ABD merkezli otomotiv şirketi General Motors, piyasadaki çip kıtlığının kâr beklentilerini 2 milyar dolara kadar düşürebileceğini açıkladı. Ford ve diğer üreticiler de otomobil ve kamyon üretimlerinin etkilendiğini duyurdu. ABD Başkanı Joe Biden bir başkanlık kararnamesi ile ülkede yerli çip üretimini artırmanın yollarının üzerine 100 gün içinde bir rapor hazırlanmasına karar verdi.

Çip üreten Çinli firmalara kötü haber

 

Çip için 23 milyar dolar

 

Çip teknolojisinde ABD-Çin çekişmesi

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)