BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinKronolojik sırayla dünden bugüne görev almış ABD başkanları----

Kronolojik sırayla dünden bugüne görev almış ABD başkanları

Kronolojik sırayla dünden bugüne görev almış ABD başkanları
21 Ağustos 2020 - 12:28 www.finansgundem.com

Tarih boyunca oldukça önemli bir konumda olan Amerika Birleşik Devletleri, şimdiki dünyanın dengelerinin kurulmasında bir süper güç olarak daima karşımıza çıktı.

Günümüzde de etkisini sürdüren Amerika Birleşik Devletleri, kurulduğu günden bu yana birbirinden farklı ve güçlü karakterin başkanlığında bu konumunu korumayı başardı. Amerika Birleşik Devletleri başkanlığı yapmış 45 ismi kısaca tanıyalım.

1. George Washington

Amerika’nın ilk başkanı olan George Washington, ülkenin bağımsızlığını elde etmesinde oldukça önemli bir rol oynadığı için “Amerika’nın babası” olarak anılmaktadır. Partisiz olarak 1789-1797 yılları arasında görev alan ve öncesinde Kıta Ordusu Başkomutanı olan Washington adını aynı zamanda Amerika’nın başkenti olan Washington DC’ye de vermiştir. Dönemi süresince Amerika Birleşik Devletleri Anayasası’nın taslağını oluşturan George Washington, hakkında en çok kitap yazılan 100 isim arasında 16. sırada yerini almaktadır.

2. John Adams

George Washington’ın yardımcılığını da yapmış olan John Adams ise, 1797-1801 tarihleri arasında Amerika’nın ikinci başkanı olarak görev yapmıştır. Federalist Parti’den olan Adams, Amerika’nın kuruluşunun 50. yıldönümünde hayata gözlerini yummuştur. Son sözleri ise “Thomas Jefferson kurtuldu” olmuştur.

3. Thomas Jefferson

Amerika’nın üçüncü başkanı olan Thomas Jefferson ise John Adams’ın başkan yardımcılığı görevini de üstlenmiştir. Demokratik – Cumhuriyetçi Parti’den seçilen Jefferson iki dönem olmak üzere 1801-1809 tarihleri arasında ABD başkanlığı yapmıştır. Amerikan Bağımsızlık Bildirgesi’ni yazması ve Cumhuriyetçi akımın ideallerini yayması sebebiyle ABD’nin kurucuları arasında ismi geçmektedir. Tarihin garip bir cilvesiyle John Adams’la aynı gün, ABD’nin bağımsızlığının 50. yıldönümünde hayatını kaybeden Jefferson’ın son sözleri ise “Bugün ayın dördü mü?” olmuştur.

4. James Madison

1809-1817 yıllarında iki dönem başkanlık görevini gerçekleştiren James Madison, Amerika Birleşik Devletleri Anayasası ve Haklar Bildirisi’nin taslağını hazırlaması sebebiyle “Anayasanın Babası” olarak anılmaktadır. Anayasa Kongresi’nden sonra yürürlüğe girmesi adına oldukça çaba sarf eden siyasetçilerden biri olmuştur. Kendi çiftliklerinde de çok sayıda köleye sahiplik yapmıştır.

5. James Monroe

1881-1825 seneleri arasında iki dönem başkanlık yapan James Monroe ise, başkanlığı öncesinde Dışişleri Bakanı olarak görev almaktaydı. Başkanlık yaptığı dönemde özellikle “Monroe Doktrini” ile bilinen James Monroe, bu doktrin ile Amerika’nın Avrupa kolonisi olmaktan kurtulacağını vurguladı. Böylelikle, Amerika’nın dış güçlerden arınmasında oldukça önemli bir rol oynadı. Aksi halde davranan tüm devletleri de açık bir şekilde düşman ilan edeceğini belirtti.

6. John Quincy Adams

1825-1829 yılları arasında ABD başkanlığı yapan John Quincy Adams ise, John Adams’ın oğlu. Öncesinde Dışişleri Bakanlığı yapan Adams, Oregon’un İngilizlerden, Florida’nın ise İspanyollardan alınması amacıyla Madison tarafından göreve getirildi. Başkanlığı süresince Monroe Doktrini’ni formülize eden Adams, Amerikan sisteminin oluşmasında ve federal yapının yerleşmesinde önemli bir rol oynadı. Başkanlığından sonra da, Amerika politikasında görev almaya devam etti.

7. Andrew Jackson

İki dönem başkanlık yapan Andrew Jackson, 1829-1837 seneleri arasında görev almıştır. Demokrat Parti’den seçilen Andrew Jackson, öncesinde Tennessee Senatörü görevini üstlenmiştir. Başkanlığı süresince, Amerikan Merkez Bankası’nı ortadan kaldırmıştır ve Güneydoğu’dan Mississippi’ye uzanan coğrafyadaki Kızılderililerin zorunlu tehcirini ve yerleştirmesini yapmıştır. Sert ve agresif kişiliği ona “Çetin Ceviz” lakabını kazandırmıştır. Köle çiftliği sahibi olan Jackson, sık sık girdiği düellolarda birkaç rakibinin ölümüne sebep olmuştur. Günümüzdeyse, 20 dolarlık banknotun ön yüzünde fotoğrafı bulunmaktadır.

8. Martin Van Buren

1837-1841 seneleri arasında ABD başkanlığı görevini üstlenen Martin Van Buren, öncesinde Andrew Jackson’ın başkan yardımcılığını ve Dışişleri Bakanlığı yapmıştır. Demokrat Parti’den seçilen Van Buren, aslen Hollandalı olup Amerikan Devrimi’nin ardından Amerikan vatandaşı olarak seçilen ilk başkandır. Tekrardan aday olmasına rağmen halkın desteğini kaybetmiştir ve halk arasında Martin Van Ruin (yıkıntı) olarak anılmaya başlamıştır.

9. William Henry Harrison

Amerika’nın en kısa dönemli başkanı olan William Henry Harrison ise 1941 Mart ayında göreve geldikten bir ay sonra vefat etti. Öncesinde Amerika’nın Kolombiya Bakanı olarak görev alan Harrison, başkanlığa seçildikten sonra soğuk bir havada yaptığı konuşma sonrasında zatürree olması sebebiyle hayata gözlerini yummuştur.

10. John Tyler

William Henry Harrison’ın ölümü üzerine göreve getirilen John Tyler, 13 Eylül 1941’deki seçimleri de kazanarak resmi olarak ABD başkanlığına getirilmiştir. Seçimlerde partisiz olarak aday olan Tyler, partisiz olarak seçim kazanan ilk başkan olmuştur. Bir dönem boyunca başkanlık yapan John Tyler, “Kazara Başkan” takma adını almıştır.

11. James K. Polk

1845-1849 yılları arasında ABD başkanlığı görevini üstlenen James K. Polk ise, Amerika Birleşik Devletleri başkanı olarak yeniden seçilmeyi tercih etmeyip istifa eden ilk başkan olarak tarihte yerini almıştır. Başkanlığı süresince 20. yüzyıla kadar geçerliliğini sürdürecek olan mali sistem kuran Polk Oregon, Washington ve Idaho eyaletlerinin ABD topraklarına katılmasını sağlamıştır ve Meksika-Amerika savaşını bitirmiştir. Bunların yanı sıra aynı zamanda ilk ABD posta pulunun kullanılması da yine Polk döneminde gerçekleşmiştir…

12. Zachary Taylor

1849 seçimleriyle göreve gelen Zachary Taylor, seçilmesinden bir sene sonra hayatını kaybetmiştir. Belirsiz siyasi ilkelerine ve siyasete ilgisiz olmasına rağmen Whig Partisi’nden seçime giren ve kazanan Taylor, başkanlığından önce Amerikan ordusunda aktif olarak görev yapmıştır. Oldukça kısa süreli bir başkanlık dönemi geçiren Taylor, kolera sebebiyle hayata gözlerini yummuştur. Cenazesine 100.000 kişi katılmıştır ve kendi adının verildiği mezarlıkta gömülmüştür.

13. Millard Fillmore

Whig Parti’den seçilen Millard Fillmore 1850-1853 yılları arasında Zachary Taylor’ın vefatından sonra göreve getirilmiştir. Başkanlığı sırasında, Havai’nin Avrupalılardan arınmasını sağlamıştır. Köle ticaretini desteklemesi sebebiyle birçok insan tarafından sevilmemiştir. Whig Partisi’nin dağılmasıyla Cumhuriyetçilere katılmayı reddetmiştir ve bağımsız olarak devam etmiştir. Birtakım hukuksal meselelerden dolayı istifa etmeye zorlanmıştır.

14. Franklin Pierce

1853-1857 yılları arasında başkanlık yapan Franklin Pierce, öncesinde ABD ordusunda görev almıştır. Demokrat Parti’den aday olan Franklin Pierce, Kansas’ta yarattığı karmaşa sebebiyle seçimleri kaybetmiştir. Alkol problemi olan Pierce, 1869’da hayatını kaybetmiştir.

15. James Buchanan

1857-1861 yılları arasında başkanlık yapan James Buchanan, Demokrat Parti adayı olarak seçimleri kazanmıştır. İlk denizaşırı telgrafın çekilmesi ise, onun döneminde İngiltere kraliçesi ile gerçekleştirilmiştir. 1866 yılında yayımladığı kitabında iç savaş için Cumhuriyetçileri suçlamıştır ve bu sebeple oldukça kötü eleştiriler almıştır. Başkanlığı süresince eyalet desteklerini yitiren James Buchanan, tarihe en yalnız ABD başkanı olarak geçmiştir.

16. Abraham Lincoln

Amerika’nın 16. başkanı olan Abraham Lincoln, tarihe damga vuran ABD başkanlarından biridir. 1861-1865 yılları arasında görev yapan Lincoln, henüz görevdeyken hayatını kaybetmiştir ve suikasta kurban giden ilk başkan olmuştur. Çiftçi bir ailenin oğlu olan Abrahan Lincoln, ülkesinde köleliği bitirdi. Tarih otoriteleri tarafından ABD’nin en iyi başkanlarından biri olarak kabul edilen Lincoln, Cumhuriyetçi Parti’nin ilk başkanıdır ve eşiyle beraber izlediği Our American Cousin oyununda silahla vurularak öldürülmüştür.

17. Andrew Johnson

İç savaş sonrasında ülkenin tekrar birlik ve beraberliğini sağlamasında önemli bir rol oynayan Andrew Johnson, 1865-1869 yılları arasında tek dönem ABD başkanlığı yapmıştır. Başkanlığı süresince hem toplumun hem de meclisin desteğini kaybeden Johnson, Demokrat Parti adayı olarak seçimleri kazanmıştır. Tarihi otoriteler Johnson’ı sıklıkla eleştirmekte ve barışa en ihtiyaç olan zamanda politik becerileri bu kadar kötü birinin başkanlık yapmış olmasını oldukça talihsiz bulmaktadırlar.

18. Ulysses S. Grant

1869-1877 yılları arasında iki dönem başkanlık yapan Ulysses S. Grant, Cumhuriyetçi Parti’nin adayı olarak seçimleri kazanmıştır. Göreve gelmeden önce ABD Ordusu Komutanı olarak görev alan Grant, Amerikan İç Savaşı’nda Kuzeyli Birlik tarafında başarılar elde etmiştir. Başkanlığı sona erince Cumhuriyetçi Partili bir grup onu yeniden aday olmaya ikna etmeye çabalasalar da, başarılı olamamışlardır. Gırtlak kanserine yakalandığı zaman ailesine maddi destek olmak adına Personal Memoir isimli otobiyografiyi yazmaya başlamıştır ve tamamladıktan birkaç gün sonra vefat etmiştir.

19. Rutherford B. Hayes

1877-1881 seneleri arasında başkanlık yapan Rutherford B. Hayes, Cumhuriyetçi Parti’nin adayı olarak seçimleri kazanmıştır. Başkanlığından önce Ohio Valisi olarak görev yapmıştır. İç savaş sırasında aktif olarak savaşa katılan Hayes, Cincinnati’de yaşayan Cumhuriyetçiler tarafından aday olmaya ikna edilmiştir. Oldukça çekişmeli bir seçim süreci sonunda Rutherford B. Hayes, Beyaz Saray’da yemin eden ilk başkan olarak tarihe geçmiştir. Aynı zamanda, odasında telefon bulunan ilk başkan da yine Hayes olmuştur. Politik yaşamı sonrasında, toplumsal sorunlar adına aktif olarak çalışmaya devam etmiştir.

20. James A. Garfield

Sadece 6 ay başkanlık yapan Alman asıllı James A. Garfield, 1881 senesinde Cumhuriyetçi Parti adayı olarak göreve gelmiştir. Tıpkı Hayes gibi politik hayatına Ohio’da başlayan Garfield, bir suikast sonucu hayatını kaybetmiştir. Kurşun hayati bir bölgeye denk gelmemesine rağmen, doktorun steril olmayan müdahalesi sonucu kurtarılamamıştır. İlk başta 6 cm olan yaranın yanlış müdahale sonucu yarım metreye ulaşmasıyla beraber James Abram Garfield hayatını kaybetmiştir. Seçim sonrasında toplumda eşitlik için çalışacağına yemin eden ve köleliğe karşı adımlar atacağını söyleyerek Afro Amerikalıları mecliste birtakım görevlere getiren Garfield, hedeflerini tam gerçekleştiremeden hayata veda etmiştir.

21. Chester A. Arthur

1881-1885 yılları arasında başkanlık yapan Chester A. Arthur, Garfield’ın ölümünün ardından Cumhuriyetçi Parti adayı olarak seçimleri kazanmıştır. Başkanlığından hemen önce eşini kaybeden Arthur, Beyaz Saray’a dul bir birey olarak giriş yapmıştır. Görevi sırasında politik meselelerden çok sosyal hayatına önem veren Chester A. Arthur, Beyaz Saray’ın yeniden dekore edilmesini sağlamıştır. Ölümcül bir böbrek hastalığı olan Arthur bu gerçeği herkesten saklamıştır ve görevinden bir sene sonra hayata veda etmiştir.

22. Grover Cleveland

1885-1889 seneleri arasında başkanlık yapan Grover Cleveland, Demokrat Parti adayı olarak seçimleri kazanmıştır. Öncesinde New York valisi olarak görev yapan Cleveland, başkanlığı sırasında Beyaz Saray’da bir evlilik gerçekleştirerek tarihte bir ilke imza atmıştır. Seçim kaybettikten sonra yeniden başkan seçilen Cleveland, Özgürlük Heykeli’nin inşa edilmesine sebep olacak anlaşmanın yapılmasına vesile olmuştur.

23. Benjamin Harrison

William H. Harrison’ın torunu olan Benjamin Harrison, 1889-1893 yılları arasında Cunhuriyetçi Parti adayı olarak seçime girerek ABD başkanlığına seçilmiştir. Başkanlığı sırasında Montana, Washington, Idaho, Wyoming ve Dakota eyaletlerinin sınırlara dahil edilmesi üzerine önemli çalışmalar yapmıştır. Finansal açıdan ülkeyi zora sokması sebebiyle, seçimlerde başkanlığı yeniden Cleveland’a kaptırmıştır. Daha sonrasında, Stanford Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başlamıştır.

24. Grover Cleveland

Bir dönem seçim kaybetmesine rağmen sonrasında yeniden başkan olma şansı yakalayan tek kişi olan Grover Cleveland, 1893-1897 yılları arasında bir dönem daha ABD başkanlığı yapmıştır.

25. William McKinley

1897-1901 yılları arasında görev alan William McKinley, Cumhuriyetçi Parti’nin adayı olarak seçimlere girmiş ve kazanmıştır. Görev süresini tamamlamasına az bir süre kala Polonyalı Leon Czolgosz tarafından suikasta uğramıştır. Başkanlığında İspanya’ya savaş ilan eden McKinley, Küba’nın bağımsızlığını kazanmasında önemli bir rol oynamıştır. Aynı zamanda Filipinler, Porto Riko ve Hawaii bu dönemde ABD’nin eline geçmiştir.

26. Theodore Roosevelt

1901-1909 yılları olmak üzere iki dönem başkanlık yapan Theodore Roosevelt, Cumhuriyetçi Parti adayı olarak göreve gelmiştir. Henüz 42 yaşındayken başkanlığa gelen Roosevelt böylelikle ABD’nin en genç başkanı olmuştur. 1906 yılında Nobel Barış Ödülü’nü kazanan Roosevelt, işçi hakları için sahada aktif olarak çalışmak istedi ve kendi isteğiyle yeniden aday olmayı reddetti. Halkın çıkarları için fazlasıyla mücadele veren Roosevelt, 1903 senesinde taşımacılık ve madencilik alanındaki grevlerin bitmesinde önemli rol oynadı. Başkanlığı dışında farklı alanlarda 25 kitap yayımladı.

27. William Howard Taft

1909-1913 yılları arasında başkanlık yapan William Howard Taft, aynı zamanda devletin hem yürütme hem de yargı organlarının başkanlığını yapmış tek kişi olarak tarihe geçmiştir. Theodore Roosevelt tarafından Savaş Bakanı görevi verilen Taft, dünya barışı için çalışmalarda bulundu. 1921 yılında ise Warren G. Harding tarafından ABD Yüksek Mahkemesi başkanlığına getirildi. 1930’da hayatını kaybedene kadar da bu görevi sürdürdü. Canlı olarak radyoda cenazesi gerçekleştirilen ilk ABD başkanı olan Taft, birçok “ilk”in gerçekleştiği ABD başkanı oldu. İlk başkanlık arabası, ilk olarak Arlington mezarına gömülen kişi, Oval Ofis’te görev yapan ilk başkan gibi daha birçok örneğin altına Taft imzasını atmış oldu.

28. Woodrow Wilson

İki dönem Amerika Birleşik Devletleri başkanı olan Woodrow Wilson, 1913-921 yılları arasında görev yapmıştır ve Birinci Dünya Savaşı sürecinde tarafsız kalmayı seçerek savaşın zalim ve vahşi toplumlara ait bir şey olduğunu vurgulamıştır. Bu kararında çocukluğunda iç savaşa şahit olmasının büyük rolü olmuştur. Fakat 1917’de Almanya’nın Amerika gemilerine saldırması sebebiyle savaşın son anlarına dahil olmuştur ve Wilson İlkeleri’ni öne süren kişi olmuştur. Bunun üzerine, 1919 yılında Nobel Barış Ödülü’ne layık görülmüştür.

29. Warren G. Harding

1921-1923 seneleri arasında Cumhuriyetçi Parti adayı olarak başkanlık yapan Warren G. Harding ise görevi sırasında hayatını kaybeden ABD başkanları arasında yerini almıştır. Öncesinde New Jersey valisi olarak görev yapan Harding, Alaska’da rahatsızlanınca hızlıca San Francisco’ya geri getirilmiştir. 2 Ağustos’ta kalbinden rahatsızlanarak aniden hayatını kaybetmiştir. Bazı dedikodulara göre, karısı onu zehirlemiştir, bu dedikoduları otopsi yaptırtmak istememesi de iyice pekiştirmiştir.

30. Calvin Coolidge

1923-1929 yılları arasında ABD başkanlığı yapan Calvin Coolidge, ilk olarak göreve Warren G. Harding’in ölmesi sonucunda getirilmiştir ve bu şekilde iki yıl başkanlık yapmıştır. Daha sonrasında, 1924 yılındaki seçimleri kazanarak başkanlık görevine devam etmiştir. Önemli iki savaşın arasında başkanlık yapması sebebiyle olaysız bir dönem geçiren Coolidge, tekrar aday olmayarak politik hayatına tamamen son vermiştir ve 1933 yılında hayatını kaybetmiştir.

31. Herbert C. Hoover

1929-1933 yılları arasında başkanlık görevini üstlenen Herbert C. Hoover ise Cumhuriyetçi Parti’nin adayı olarak seçimleri kazandı. New York borsasının çökmesiyle Amerika tarihinin en büyük krizlerinden biri olan Büyük Buhran’a denk gelen başkanlık sürecinde etkili çözümler sunamaması sebebiyle bir sonraki seçimleri kaybetti. Başkanlık döneminden sonra diğer başkanlara danışmanlık yapmaya devam etti. Yayımladığı kitap ve makaleleri bulunan Hoover, 90 yaşındayken hayata veda etti.

32. Franklin D. Roosevelt

1933-1945 yılları arasında başkanlık yapan Franklin D. Roosevelt, Amerika tarihinde en uzun süre görevde kalmış kişi olmuştur. Çocuk felci geçirmesi sebebiyle daima tekerlekli sandalyeye mahkum olan Roosevelt, konuşma yaparken ayakta durabiliyordu. 1933 yılında suikasta uğrayan ve sağ kurtulan Roosevelt, 1945 yılında aniden rahatsızlanarak hayata veda etti. İkinci Dünya Savaşı sırasında tarafsız kalan Amerika, Japonya’nın saldırısıyla beraber savaşa dahil oldu. Özellikle savaş sırasında yaşadığı stres sağlığını olumsuz olarak etkiledi ve kendi isteğiyle Harry S. Truman’ın aday olmasını sağladı. Büyük Buhran sonrası yaptığı ekonomik atılımlarla ekonomiyi büyük ölçüde düzelten ve işsizlik oranını ciddi bir ölçüde düşüren Roosevelt, başarılarıyla adını tarihin tozlu sayfalarına yazdırdı.

33. Harry S. Truman

1945-1953 yılları arasında iki dönem ABD başkanlığı yapan Harry S. Truman, Demokrat Parti’den aday gösterilerek göreve getirildi. Başkanlığa geldiğinde İkinci Dünya Savaşı’nın son günleri yaşanıyordu. Bu dönemde aldığı kararla Hiroşima ve Nagazaki’ye atom bombası atılmasını sağladı ve binlerce kişinin ölümüne sebep oldu. Sonraki yıllarda atom bombasının etkilerinin Japonya’da devam etmesine neden oldu. 1949 yılında ABD’nin liderlik yaptığı NATO örgütünün kurulmasını sağladı ve Doğu Avrupa ülkeleri tarafından kurulan Varşova Paktı’nın oluşmasına vesile oldu. Bununla beraber, Truman döneminde Soğuk Savaş da başlamış oldu. Sovyet ülkelerine karşı ne olursa olsun mücadele edilmesi gerektiğini düşünen Truman’ın oluşturduğu ilkelere “Truman Doktrini” ismi verildi.

34. Dwight D. Eisenhower

1953-1961 yılları arasında iki dönem boyunca başkanlık yapan Dwight D. Eisenhower ise, başkanlığından önce Batı Avrupa’daki müttefik kuvvetlerinin başkomutanlığını yaptı ve NATO’nun da ilk başkomutanı oldu. Truman Doktrini’nin devamlılığının sağlanmasında rol oynayan Eisenhower, Soğuk Savaş döneminde Sovyetler’e baskısını devam ettirdi. Kore Savaşı sırasında ateşkesi koruyan Eisenhower, bu dönemde silah ve uzay alanındaki çalışmalarıyla Sovyetler ile yarıştı. Askeri strateji bilgisi, ikna yeteneği ve arabuluculuğu hızlı yükselişinde etkili oldu. Görev süresi tamamlanınca çiftliğinde tüm yaşadıklarını yazıya döktü.

35. John F. Kennedy

Theodore Roosevelt’ten sonra göreve gelen en genç ikinci ABD başkanı olan John F. Kennedy, 44 yaşındayken seçimleri kazanarak başkan oldu. 1961-1963 yılları arasında görev yapan Kennedy, bir suikast sonucu hayatını kaybetti. Suikastın en büyük şüphelisi Lee Harvey Oswald’ın mahkemeye gelirken öldürülmesi birçok komplo teorisine sebep oldu. “Profiles in Courage” kitabına katkısıyla Pulitzer kazanan tek ABD başkanı olan Kennedy, soğuk savaşı bitirmeyi ve ellerindeki bütçeyle bilime ve uzay çalışmalarına yatırım yapmayı çok istiyordu.

36. Lyndon B. Johnson

Kennedy’nin ölümüyle beraber göreve getirilen Lyndon B. Johnson daha sonrasında da seçimle başa gelerek 1963-1969 yılları arasında ABD başkanlığı yapmıştır. Aday olduğu dönemde Amerika tarihinin en yüksek oyunu alan Johnson, ilk olarak Kıbrıs’taki gerginlikle mücadele etti. İki NATO müttefiki olan Yunanistan ve Türkiye’nin savaşın eşiğinde olması sonucunda Türkiye’ye, savaş açması durumunda ABD silahlarını kullanamayacağını belirten bir ültimatom verdi.

37. Richard Nixon

İki dönem başkan yardımcılığı yaptıktan sonra, 1969-1974 yılları arasında iki dönem de ABD başkanlığı yapan Nixon, görev sırasında istifa ederek ayrılan ilk ve tek ABD başkanı olarak tarihe geçti. Watergate skandalının ortaya çıkmasıyla istifa eden Richard Nixon, anti-komünist olmasıyla bilinirdi. Liberalizmin simgesi Alger Hiss’in hapse girmesini sağlayarak en önemli başarılarından birine imza attı.

38. Gerald Ford

1974-1977 yılları arasında başkanlık yapan Gerald Ford’un başkanlığı ise, herhangi bir seçim olmadan gerçekleşmiştir. Nixon’ın istifa etmesi sonucunda göreve getirilen Ford, başkanlığa getirildikten sonra Nixon’a karşı verdiği af kararı sebebiyle oldukça yoğun eleştirilere maruz kaldı. Amerika tarihinde ilk defa Japonya’yı ziyaret eden başkan olarak kayıtlara geçti. Adına birçok yapı bulunan Gerald Ford, 93 yaşında hayatını kaybetti.

39. Jimmy Carter

Tarımla uğraşan bir ailenin çocuğu olan Jimmy Carter, 1977-1981 yılları arasında Demokrat Parti adayı olarak ABD seçimlerini kazandı ve göreve geldi. Başkanlığı sırasında petrol fiyatlarının artmasıyla beraber enflasyon oranının tarihte en yüksek seviyelere ulaştığı dönemi gördü. ABD’nin Tahran elçilerinin rehin alınması ve bu durumu 444 gün boyunca çözememesi sebebiyle 1980 yılındaki seçimleri kaybetti.

40. Ronald Reagan

1981-1989 yılları arasında ABD başkanlığı görevini üstlenen Ronald Reagan, Cumhuriyetçi Parti’nin adayı olarak göreve geldi. Bir dönem aktörlük de yapan Ronald Reagan, Screen Actors Guild’e de iki kere başkanlık yaptı. 1994 yılında Alzheimer teşhisi konmasıyla beraber Ronald Reagan bir daha asla halk içine çıkmadı. 93 yaşında zatürreeden hayatını kaybeden Reagan, gün batımında Los Angeles başkanlık kütüphanesi yakınında toprağa verildi.

41. George H. W. Bush

30 Kasım 2018’de hayata gözlerini yuman George H. W. Bush ise 1989-1993 yılları olmak üzere bir dönem ABD başkanlığı yapmıştır. Cumhuriyetçi Parti’den seçilen Bush, 2. Dünya Savaşı gazisi son Amerika başkanıdır. Sovyetler Birliği lideri Gorbaçov’la yaptığı anlaşmalar sonucunda silahsızlanmaya yönelik oldukça etkili adımlar atmasına rağmen ülkesinde artan işsizlik ve ekonomik kriz sonucunda halkın desteğini yitirmiştir. Başkanlığı sırasında Saddam Hüseyin ile çatışmaya giren Amerika’nın Kuveyt zaferi Bush’un başkanlık döneminin en etkili hareketlerinden biri olarak görülmektedir. 2012 yılından bu yana oldukça sık sağlık sorunlarıyla mücadele eden George H. W. Bush, enfeksiyon sebebiyle Houston’da kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirmiştir.

42. Bill Clinton

1993-2001 yılları arasında iki dönem başkanlık yapan Bill Clinton ise, Demokrat Parti adayı olarak seçimleri kazanmıştır. Öncesinde Arkansas Valisi olarak çalışan Clinton, başkanlığı süresince Beyaz Saray stajyeri Monica Lewinsky ile yaşadığı cinsel ilişkiyle beraber büyük bir skandalla gündeme gelmiştir. Bunların dışında, başkanlığı süresince Amerika Birleşik Devletleri en barışçıl ve en parlak dönemini yaşarken ABD tarihinin en düşük işsizlik oranına, 30 yılın en az enflasyonuna sebep olurken aynı zamanda halkın büyük çoğunluğunun ev sahibi olmasını sağlamıştır.

43. George W. Bush

Cumhuriyetçi Parti adayı olarak seçimlere giren ve 2001-2009 olmak üzere iki dönem başkanlık yapan George W. Bush, George H.W. Bush’un da oğludur. Başkanlığı süresince yaşadığı en önemli olay ikiz kulelere saldırı olmuştur ve bunun sonucunda Afganistan’a asker göndererek Irak Savaşı’nı başlatmıştır. Birçok komplo teorisi ortaya çıkaran 11 Eylül saldırıları, Bush’a Taliban yönetimini sona erdirmek için fırsat vermiştir. Görevi süresince sıklıkla eleştirilen Bush, bazı otoriteler tarafından en zalim Amerika başkanları arasında gösterilmiştir ve basının yüksek saldırısı altında kalmıştır. Göreve gelmeden önce Teksas Valisi olarak çalışan Bush, ilk seçimde rakibi Al Gore’dan az oy almasına rağmen ABD Yüksek Mahkemesi’nin lehine karar vermesi sonucunda başkanlık yapmaya hak kazanmıştır.

44. Barack Obama

İki dönem başkanlık yapan Barack Obama, ilk siyahi başkan olarak tarihe geçmiştir. 2009-2017 seneleri arasında görev yapan Obama, Demokrat Parti adayı olarak seçimleri kazanmıştır ve başkanlığında Nobel Barış Ödülü’ne layık görülmüştür. Aldığı oy oranı ve kazandığı eyaletler bakımından Demokrat Parti’nin uzun süredir görmediği bir başarı yakalayan Obama, ABD’nin son dönemdeki büyük politik gelişmelerinde önemli bir rol oynamıştır. Başkanlığının sona ermesiyle beraber ise eşi Michelle Obama ile sosyal sorumluluk projelerinde aktif olarak çalışmaya devam etmektedir.

45. Donald Trump

Amerika’nın son başkanı olan Donald Trump ise, 8 Kasım 2016’da Hillary Clinton’ı mağlup ederek Cumhuriyetçi Parti adayı olarak göreve gelmiştir. Başkan olmadan önce tıpkı babası gibi emlak ve inşaatla uğraşan Trump birçok otelin, kumarhanenin ve golf sahasının inşasında yer almıştır ve dünya çapında kendisine ait yapılara sahiptir. Başkan olmadan önce Forbes tarafından hazırlanan “Dünyanın En Zengin 400 İnsanı” listesinde yer almıştır.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)