BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaLeasing-FaktoringKrizde kredi bulamayanlar, faktoringe yöneldi----

Krizde kredi bulamayanlar, faktoringe yöneldi

Krizde kredi bulamayanlar, faktoringe yöneldi
24 Ağustos 2009 - 08:49 www.finansgundem.com

Faktoring sektörünün krizde önemli bir görev üstlendiğini ifade eden Garanti Faktoring Genel Müdürü Cengiz Üçbaşaran, krizde ticaretin finansmanının faktoringle yapıldığını söyledi.

AYFER YILDIZ /Milliyet Ticaretini iyi yapan, çok kaliteli alıcı bulan ama zayıf bilançoları nedeniyle bankalardan kredi bulmakta zorlanan KOBİ’ler, alacak sorunlarını faktoringle çözdü. İşlerini devam ettirdi” dedi. Faktoring sektörünün, işlem hacmi içinde yüzde 10-12.5 paya sahip olan, ihracatta da önemli görevler üstlendiğini dile getiren Üçbaşaran şöyle konuştu: “Krizde, ihracat yapan şirketlerin yurtdışındaki alacaklarının korunması önem kazandı. Eskiden konu bile olmayan, ‘yabancılar öder’ düşüncesi krizde değişti. Yurtdışında birçok şirket, krizde finansal borç içine girdi. Yurtdışı piyasalarda kredi riski almak istemeyen şirketler, faktoringle çalışarak alacaklarını garanti altına aldı. Risklerini bertaraf etti.” Karı yüzde 39 arttı Üçbaşaran, bu yılın ilk yarısında net karını geçen yıla göre yüzde 39 artırarak 5.2 milyar liraya çıkartan Garanti Faktoring’in krizde müşteri sayısını da artırdığını ifade etti. Sektör lideri olduklarını kaydeden Üçbaşaran, kriz döneminde yeni eleman alımı yaptıklarını söyledi. Faktoring sektörünün ise yılın ilk yarısında yüzde 25 küçülerek 10 milyar dolarlık işlem hacmi gerçekleştirdiğini ifade eden Üçbaşaran, “Geçen yılın ilk yarısında sektördeki işlem hacmi 13.4 milyar dolardı. İlk çeyrekte yüzde 35 küçülen sektör, ikinci yarıda biraz iyileşmeyle daralmayı yüzde 25’e çekti. Sektördeki daralma durmaya doğru gidiyor. Geçen yılı 27 milyar dolarlık işlem hacmiyle tamamlayan sektör, bu yılı 25-28 milyar dolarda kapatır” diye konuştu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, mart itibarıyla sektördeki batık kredi oranının yüzde 9-10’lara çıktığına dikkat çeken Üçbaşaran, ikinci yarı verilerinin henüz yayımlanmadığını ancak, bu oranın sektördeki iyileşmeyle gerilemesini beklediklerini söyledi. Cengiz Üçbaşaran, “Krizden önce batık kredi oranı yüzde 4-5’lerdeydi. Ancak, batık kredi oranlarını ilk yarıda sektördeki daralmayı da dikkate alarak değerlendirmek lazım” dedi. 2008 Eylül’ünde 9.2 milyar lira olan faktoring sektörünün toplam aktifleri, Mart 2009’da 7.2 milyar liraya geriledi. Birlik kuracaklar ‘Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu’ taslağının yılsonuna kadar Meclis’e gelmesini beklediklerini belirten Üçbaşaran, “Bu kanunla sektör yeniden yapılanacak. Yaklaşık 70 olan faktoring şirket sayısında bir konsolidasyon bekliyoruz. Ayrıca, kanunla sektör bir birlik kurabilecek. Buna üyelik zorunlu olacak” dedi.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)