BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaKripto ParalarKripto madencileri iflasla burun buruna----

Kripto madencileri iflasla burun buruna

Kripto madencileri iflasla burun buruna
29 Aralık 2022 - 15:23 www.finansgundem.com

2022’nin başından bu yana kripto paralarda görülen çöküş kripto madenciliği sektörünü de vurdu. Hedge fonu yöneticilerine göre borçla büyüyen sektörde birçok şirketin ayakta kalabilmesi için artık çok geç

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kripto dünyası, 2021 yılındaki tarihi boğa piyasası sırasında rekor yükselişlerin tadını çıkarıyorlardı. Ancak kripto varlıkların bu yıl tarihin en sert bir çöküşlerinden birinin etkisi altına girmesiyle tablo tamamen tersine döndü.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre kripto madenciliği firmaları çöküşün en net şekilde hissedildiği sektörlerden biri olarak öne çıktı. Kripto madenciliği firması Argo Blockchain’in hisseleri 2022’nin başından itibaren %96 değer kaybetti. Nasdaq Bileşik Endeksi’nde ver Toronto Borsası’nda listelenen kripto madenciliği firması Hut 8’in hisseleri %88 düştü. Kanada merkezli HIVE Blockchain’in hisseleri ise %86 oranında geriledi.

Ancak Financial News’in haberine göre kripto hedge fonu AltAlpha Digital’ın Kurucu Ortağı Mark P Berneggar sektör için daha karamsar öngörüler paylaşıyor. Berneggar, “Kripto madenciliği endüstrisinde yüksek borçlarla finanse edilen oyunculardan bazıları yakında piyasadan silinecek" açıklamasında bulundu.

Hedge fonları kripto madencilerinin borçla finanse edilen operasyonel altyapıya yoğun bir şekilde bağımlı olduğunu düşünüyor. Kripto para fiyatlarındaki çöküşün kripto madenciliği firmalarını vurması ise hisse senetlerindeki düşüşlerin ardındaki en önemli nedenlerden biri olarak görülüyor.

Kripto hedge fonu ARK36’nın Piyasa Araştırmaları Başkanı Marcin Milosierny konuyla ilgili, “Madenciliğin kârlılığı tüm zamanların en düşük seviyelerinde. Kripto madencilik şirketleri sadece operasyonlarını finanse etmek için değil, aynı zamanda şirketleri potansiyel iflaslarla karşı karşıya kalan getirecek kredi sorumluluklarını yerine getirmek için mücadele ediyorlar. Bazı madencilik şirketleri bu kripto kışında kaçınılmaz olarak batacak. Madenciler geçen yıl boğa rallisinin zirvesinde veya yakınında yeni madencilik teçhizatları satın almak için önemli krediler aldılar. Kredilerse, şu anda değeri önemli ölçüde düşen teçhizatlar üzerinden teminat altına alınmıştı" açıklamasında bulundu.

Kripto madenciliği, karmaşık matematik problemlerini çözerek işlemleri doğrulamaya ve bu yolla kripto para üretmeye dayalıdır. Hesaplamaları çalıştırmak için önemli miktarda elektrik kullanır.
Fiyatları yükselten değişken bir ekonomik ve politik iklimin ortasında, madenciler şimdi kripto kışında hayatta kalmak için dış finansman arıyorlar. Bu strateji bası şirketler için artık çok geç olduğunu gösteriyor.

Quantum Economics Bitcoin Analisti Jason Deane, “Sorun şu ki, büyük madencilerin çoğunluğu boğa piyasasında finanse ve inşa edildi. Bu da çok yüksek sermaye fiyatları, yüksek donanım ve bazı durumlarda daha az avantajlı enerji fiyatları anlamına geliyor. Tüm bunlar bir boğa piyasasında önemli değildir, ancak ayı piyasasında son derece sorunlu gelişmelerdir” ifadelerini kullandı.

2021'de halka arz olan bir kripto madenciliği şirketi olan Core Scientific, 2022 boyunca düşen hisse senedi fiyatları ve azalan gelirlerle mücadele etti. Firmaya, olası bir iflastan kaçınmak için 14 Aralık'ta 72 milyon dolarlık bir kurtarma anlaşması teklif edildi. Teksas merkezli madencilik firması daha sonra 21 Aralık'ta iflas koruması için başvuruda bulundu.

Wall Street Journal'ın haberine göre, ABD merkezli bitcoin madenciliği firması Greenidge Generation Holdings, potansiyel bir iflas başvurusu için planlar yaparken 70 milyon doların üzerindeki borcu yeniden yapılandırmak için görüşmelerde bulunuyor.

Tüm bu olumsuz gelişmeler daha köklü firmalar için fırsat ortamı yaratabilir. Milosierny konuyla ilgili, “Kripto madenciliği sektörü bir bütün olarak kesinlikle hayatta kalacaktır. Küçük madencilik şirketleri piyasadan çıkmaya zorlansa da, daha büyük oyuncuların daha yeni ve daha verimli madencilik teçhizatlarıyla hayatta kalma şansı daha yüksektir” görüşlerine yer verdi.

Dijital TL'de ilk ödeme yapıldı

 

FANG+ hisseleri 5 trilyon doları sildi

 

Kriptoda yeni kullanıcı sayısı artıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)