BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaKripto ParalarKripto kışı buzul çağına dönüşebilir----

Kripto kışı buzul çağına dönüşebilir

Kripto kışı buzul çağına dönüşebilir
03 Kasım 2022 - 15:44 www.finansgundem.com

Kripto para piyasalarında kış bitmek bilmiyor. Yeni senaryo ise kriptoda buzul çağı.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kripto para piyasaları oldukça kötü bir yıl geçiriyor. Yaşanan büyük düşüş sonrası yatırımcılardaki tedirgin bekleyiş sürüyor. Herkes yıl başında bu yana süren kripto kışının en azından hafiflemesini beklerken yeni senaryolar kriptoda buzul çağını işaret ediyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, piyasa değeri açısından en büyük kripto para olan Bitcoin’in 2022 yılında yüzde 70’e yakın değer kaybetmesi ve diğer kripto paraların da benzer şekilde dip seviyeleri görmesi, kripto paralara olan ilginin düşmesine neden oldu. Toplam piyasa değeri açısından da büyük değer kaybeden kripto paralar, 1 trilyon dolar direncini kalıcı olarak kıramadı. Kötü gidişat, yeni ve daha karamsar senaryoların ihtimalini ise artırıyor.

Kripto kışı daha da kötüleşecek

CNBC’den Jenni Reid’in haberine göre, blok zincir platformu Tezos'un kurucu ortağına Kathleen Breitman, “Kripto kışı, daha yüksek faiz oranına sahip bir dünyaya uyum sağlarken daha da kötüleşecek” diyor.

Bu yıl birçok kripto varlığın fiyatındaki düşüş hakkında görüşü sorulan Breitman, “Çoğu ucuz parayla şişirildi ve bunların çoğu temelde yatırımcı çekmek için çalışan risk sermayesi (venture capital) tarafından desteklendi” şeklinde konuştu.

Portekiz'in Lizbon kentinde düzenlenen Web Zirvesi’nde (Web Summit) konuşan Breitman, “Sisteme giren çok fazla kolay para vardı ve bence bu, başta bu şirketlerin değerlemeleri olmak üzere bir dizi farklı şeyi yapay olarak besledi” dedi.

Breitman, Dune Analytics'ten alınan verilere göre, ticaret hacmi Eylül 2021'de 2,9 milyar dolardan Eylül 2022'de 349 milyon dolara düşen NFT pazarı OpenSea'den de bahsetti. Breitman, “Açıkçası, bu pazarların çoğunda bir tür tepe noktasına ulaşma ve sonra yok olma gibi bir olgu var” dedi. Breitman, “Bence piyasaya çok fazla ucuz para girdi ve değerlemeler çok yükseldi. İnsanlar genellikle verim çiftçiliği (yield farming) gibi ucuz taktikler yoluyla bu değerlemeleri bir şekilde haklı çıkarmak için uğraştı. Şimdi ise kolay para ortadan kalktı. Geriye kalan tek şey ise, o da elimizde kalırsa, topluluklar elde etmek oldu” diye devam etti.

Kriptoda ralli mümkün mü?

Ekonomistlerin gelecek yıl Fed faiz artırımlarında beklediği duraklamanın kripto piyasalarında yeni bir rallinin başlamasını sağlayıp sağlamayacağına dair ise Breitman, gerçek kullanıcıların sayısındaki ve hacmindeki artış ve büyümeye yönelik beklenen faydalara dayalı olarak kripto ve teknoloji değerlemelerinde hala radikal değişikliklerin olabileceğini söyledi.

Breitman, "Kripto ve hatta teknoloji, son 10 yılda, yükse Faiz oranlarına göre hiç değerlendirilmedi. Şimdi ise yaşadığımız bu ve yüksek faiz oranlı sürecin bir süre daha devam edeceği gözüküyor. Ancak bu sürecin de, temelde yararlı olan şeylerin gelişeceği bir süreç olacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Breitman'ın kurucu ortağı olduğu Tezos, daha iyi bilinen Ethereum gibi akıllı bir sözleşme platformu. Breitman, dijital sanatçıların blok zincirinde sanat eseri ürettiği ve ticaretini yaptığı sanat dünyasından gelen taleple ağın kullanımının 2021 yılında arttığını söyledi. Breitman, bunun sektörde daha geniş anlamdaki organik büyümenin tek kaynaklarından biri olduğunun altını çizdi.

Kolay para dönemi sona erdi

Kriptoda kolay para döneminin sonunun geldiği fikri, analistlerin son aylardaki gerilemenin ortasında tartıştığı ana fikirlerin başında geliyor. Kripto para endüstrisinden bazı kişiler, Bitcoin gibi varlıkların son zamanlardaki göreli fiyat istikrarına inanıyor. Bu uzmanlar, büyük çöküş sonrası son dört aydır 18.000 ila 25.000 dolar arasında işlem gören Bitcoin’in sektör için olumlu olduğunu düşünüyor.

Kripto kredi kuruluşu Nexo’nun kurucu ortağı Antoni Trenchev de daha önce yaptığı açıklamada, Bitcoin'deki fiyat istikrarının, dijital varlık pazarının olgunlaştığının ve daha az parçalı hale geldiğinin güçlü bir işareti olduğunu söylemişti.

Morgan Stanley: Kullanılmayan Bitcoin’lerin oranı artıyor

 

Finansal kargaşada istikrar kripto paralarda

 

O kriptolar yatırımcıların yüzünü güldürdü

 

Warren Buffett kriptoya yatırım mı yapıyor?

 

Kripto kışı sona mı eriyor?

 

Kadın yatırımcıların ilk tercihi kripto paralar

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)