BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkKredide faiz düşüşü hayal mi?----

Kredide faiz düşüşü hayal mi?

Kredide faiz düşüşü hayal mi?
11 Kasım 2015 - 10:54 www.finansgundem.com

AK Parti’nin tek başına iktidar gücü kazanmasıyla oluşan iyimserliğe karşın bireysel kredi faizlerinde kıpırdama yok

Türkiye’de 1 Kasım seçimlerinden sonra ortaya çıkan siyasi tablonun ekonomide belli paremetreleri rahatlatacağı beklentisi, Amerikan Merkez Bankası FED’in aralık ayında faizi artırma ihtimalinin güçlenmesi nedeniyle ortadan kalkmış gözüküyor.

Milliyet'in haberine göre, AKP’nin seçim sonuçlarıyla tek başına iktidar olma gücünü elde etmesinin, piyasalarda istikrar unsuru olarak değerlendirileceği beklentisi bankacılık sektöründe Gündem dışı kalmış durumda.

Bireysel ihtiyaç kredilerinde faiz düşüşünün Fed’in aralık hamlesiyle Türkiye ve diğer ülkelerde faiz artışı baskısını artıracağını belirten bankacılar, “Bu tarihten sonra doların yapacağı baskıyla döviz kuru artışı sürecek. Türk Lirası’ndaki  (TL) değer kaybı devam edecek” dedi.

‘Düşüş mümkün değil’

Seçim sonrasında mevduat faizlerinde yarım puanlık düşüş olmasına karşın bireysel kredi faizlerinde düşüş olmamasını değerlendiren bir bankanın üst düzey yöneticisi, görüşlerini şöyle dile getirdi:

“Düşüş olmasını bekliyorduk ama kimse bu yönde bir harekette bulunmadı. Herkes hükümetin kurulmasını ve nasıl bir ekonomi politikasının uygulanacağının açıklanmasını beklerken Amerika’dan gelen veriler, Fed’in aralık ayında bir Faiz artışı yapacağını gösteriyor. Amerika faiz artırırken bizim faiz düşürmemiz mümkün olmaz. Bundan sonra faizde aşağı yönlü bir hareket beklememek lazım. Artış bekliyoruz.”

‘Dolar baskısı sürecek’

1 Kasım seçiminden sonra doların bir gün düşüp hemen sonrasında yükselmesini sürdürdüğünü vurgulayan ve TL’deki değer kaybı sürecinin ABD’ye bağlı olduğunu ifade eden başka bir bankacı, “1 Kasım’dan sonra faizlerde düşüş olmadı. Fed 16 Aralık’ta yılın son toplantısında faiz kararını açıklayacak. Cuma günü ABD’nin açıkladığı istihdam verileri iyi. Fed faizi artıracak. Bu beklenti bizim piyasamızdaki kararları etkileyen temel faktör. Dünyada güçlü ABD Doları’na karşı faiz düşüşü beklemek hayal olur” dedi.

Bankacı, tespitlerini şöyle özetledi:

“AKP tek başına iktidar ama ne yapacak? Bu da belli değil. Başkanlık sistemi ve yeni Anayasa tartışmaları var. Bunlar gerginlik yaratıyor. Değerlendirme yapacak bir durumda değiliz, belirsizlik ve dolayısıyla da durgunluk var. Siyasal olarak ne olacağını bilmiyoruz.”
 
Mevduat faizi düştü, kredi faizi aynı kaldı

1 Kasım 2015 seçimlerinden sonra mevduat faizlerinde yarım puanlık düşüş olurken, konut ve bireysel tüketici kredilerinde faiz düşüşü olmadı. Bankalar bir aylık Türk Lirası (TL) mevduata yüzde 10 ile 12 arasında faiz veriyor. Bireysel tüketici kredileri faizi ise yüzde 1.40 - 1.50 oranlarında bulunuyor. Seçim sonuçlarından sonra konut kredisi faizleri bankalara göre farklılık göstermesine karşın yüzde 1.13 ile yüzde 1.18 arasında bulunuyor.

Seçim öncesinde Türkiye’de yaşanan siyasi gerginlik ve artan terör olayları iç piyasada tedirginliğe yol açmış; borsada çıkışlara, dövizde tırmanışa, mevduat ve kredi faizlerinde de artışa neden olmuştu.

Geçmiş dönem olduğu gibi önce kredi faizlerine yansıyan artışlar daha sonra bankaların mevduat faizlerinde yükseliş yönünde etki yaptı. Piyasalarda yaşanan hareketlilik sonrası dövizle mevduat arasında sıkışan bankaların mevduat faizleri yüzde 13’lere yaklaşmıştı.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)