BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakKredi kartı sayesinde her yıl % 10 büyüyecekler----

Kredi kartı sayesinde her yıl % 10 büyüyecekler

Kredi kartı sayesinde her yıl % 10 büyüyecekler
19 Haziran 2013 - 11:25 www.finansgundem.com

İşte 2012 toplam cirosu 300 milyar liraya ulaşan Türk perakende sektörünün 2013-2017 dönemi hedef ve beklentileri

Deloitte Türkiye Kurumsal Finansman Bölümü'nün hazırladığı rapora göre, harcanabilir gelir seviyesi ve kredi kartı kullanımındaki artış sayesinde perakende sektörü her yıl % 10 büyüyecek
Rapora göre, kişi başına düşen harcanabilir gelirin hızla artması ve kredi kartı kullanımının gittikçe yaygınlaşmasıyla birlikte perakende sektöründeki kuvvetli yükseliş devam ediyor.
Türkiye perakende sektörünün büyüklüğünün 2012 yılı sonu itibariyle 300 milyar dolara ulaştığı tahmin edilen raporda, sektörün 2013-2017 yılları arasında yıllık birleşik büyüme oranının % 10 olacağı öngörülüyor. Raporda ayrıca, süpermarket ve AVM’lerde kredi ve para kartlarla yapılan perakende alışverişlerinin ise son altı yılda ortalama % 12 büyüyerek 2012 yılında 28 milyar dolarlık seviyeye ulaştığı belirtiliyor.
Deloitte Türkiye Kurumsal Finansman Ortağı Başak Vardar, raporun sonuçlarını şöyle değerlendirdi: “Harcanabilir gelir seviyesindeki artış, genç nüfus ve değişen tüketim alışkanlıkları perakende sektöründeki büyümeyi tetikleyen en önemli unsurlar. Promosyonlardaki çeşitlilik, kredi kartı ve para kart kullanımı ve organize perakende alanındaki yatırımlar bunu destekliyor. Gıda, ev, online alışveriş, elektronik, tekstil ve diğer tüm perakende alanlarında önümüzdeki beş yıllık dönemde büyüme beklentisi ekonomideki büyüme projeksiyonlarının çok üzerinde. Ayrıca, hem yerli hem yabancı yatırımcıların satın alma ve birleşmeler bakımından son derece cazip bulduğu bir alan. Biz de Deloitte olarak perakende sektöründeki bir oyuncunun ihtiyaç duyabileceği stratejilerin belirlenmesinden, operasyonel ve organizasyonel iyileştirmelerin uygulanmasına, değer tespiti ve satış ve satın alma danışmanlığından, vergi ve hukuki danışmanlığa, risk yönetimi ve iç kontrol ve denetiminden mali denetime kadar her türlü hizmeti sunabilecek şekilde konumlanmış ve uzmanlaşmış durumdayız.”
Gıda sektörü % 8 büyüyecek
Türkiye’deki perakende sektörünü birçok farklı açıdan masaya yatıran rapor, bu yıl gıda sektörüne odaklanıyor. Buna göre toplam perakende sektörünün yarısı büyüklüğüne sahip gıda sektöründe 2017’ye kadar yılda % 8 büyüme yakalanacağı öngörülüyor.
Ucuzda BİM, genelde Migros lider
Deloitte’un raporunda, multi-format (birden çok formata sahip) perakendeciler, bölgesel zincir marketler, indirim marketleri ve mahalle bakkallarından oluşan Türk gıda perakendeciliği sektöründeki organize perakendenin payının hala sınırlı olduğu değerlendirilmesi yapılıyor. Migros, 900’ü aşkın mağaza ve altı formatıyla multi-format gıda perakendeciliğinde pazar lideri olarak öne çıkarken, CarrefourSA (243 mağaza ve üç format) ve Tesco Kipa (187 mağaza ve beş format) pazarın diğer büyük oyuncuları olarak belirtiliyor. İndirim marketleri grubunda ise BİM, 3750’yi aşkın mağaza ve yaklaşık 10 milyar TL ciro ile Türkiye’nin en büyük gıda perakendecisi olma konumunu sürdürüyor. Kendi grubunda ise BİM’i sırasıyla A101, Şok, DİA ve UCZ izliyor.
Birleşme ve satın almalar hız kesmiyor
Yabancı stratejik yatırımcıların ve özel sermaye fonlarının Türkiye’nin büyüyen perakende markalarına olan ilgisine dikkat çeken rapora göre, 2012 yılı içerisinde 13 adet işlem ile 580 milyon dolarlık birleşme ve satın alma gerçekleştirildi. Bunun yanında, perakendedeki 6 adet finansal yatırımcı işlemi, fonların bu sektöre ilgisinin kanıtı oldu. Yatırımcıların bu sektöre ilgisi sürüyor. Zira 2013 yılının ilk dört ayında da perakende sektöründe beş adet birleşme ve satın alma işlemi görüldü. İnternet perakendeciliğinde ise yüksek yatırımcı iştahı devam etti ve 2012 yılında 12 işlem gerçekleştirildi.
Gıdadaki 15 yatırımın 13’ü stratejik
Raporda, Türkiye gıda perakendeciliği sektöründe son beş yılda 15 birleşme ve satın alma işleminin gerçekleştirildiği belirtiliyor. Raporda ayrıca söz konusu 15 işlemin 13’ünün stratejik yatırımcılar tarafından yapıldığının altı çiziliyor. Segmentlere bakıldığında ise işlemlerin dokuzunun süpermarketlere, dördünün indirim mağazalarına ve ikisinin çok formatlı perakendecilik alanına ait olduğu görülüyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)