BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKredi kartı kullanan herkesin dikkatine!----

Kredi kartı kullanan herkesin dikkatine!

Kredi kartı kullanan herkesin dikkatine!
17 Haziran 2013 - 08:31 www.finansgundem.com

Milli İstihbarat Teşkilatı, halkın satın aldığı kitaptan kredi kartıyla yaptığı işlemlere kadar her şeyi bilecek

MİT ile ilgili yasa taslağına eklenen maddelere göre, Milli İstihbarat Teşkilatı, halkın satın aldığı kitaptan kredi kartıyla yaptığı işlemlere kadar her şeyi bilecek.
Taraf'ın haberine göre, Milli İstihbarat Teşkilatı’yla ilgili yeni yasa taslağına iki kritik düzenleme getiriliyor. Düzenleme “MİT her türlü bilgi, belge ve veriyi talep edebilir. Bu talepler hakkında CMK’nın 157. maddesi uygulanamaz. Bankacılık Kanunu’nun 73. maddesi kapsamında sırrın ifşası sayılamaz" ibarelerini içeriyor.
MİT, Türkiye’de yaşayanlara ait bütün bilgileri izin almaksızın görebilmek için MEB, PTT, THY, BDDK gibi kurumlarla imzaladığı protokolleri yasal hale getiriyor. Mevcut MİT Kanunu’na ve Anayasa’ya aykırı olan protokollerle ilgili yeni MİT Kanun Taslağı’na çok kritik eklemeler yapılıyor. Bu eklemelerle, satın aldığımız kitaplarından, kredi kartıyla yapılan işlemlerden MİT haberdar olacak.
Vatandaşların çocuklarını hangi okula gönderdikleri, ders notları, gönderdikleri postalar, kargolar, PTT Bank yoluyla aldıkları ve gönderdikleri para dökümleri, seyahat bilgileri, kiminle seyahat ettikleri, kredi kartı harcamaları, eczanelerden aldıkları ilaçlar, hastalıkları, reçeteleri gibi Türkiye’deki herkese ait kişisel verileri MİT’in online olarak görebilmesini sağlayan ve MEB, PTT, THY, BDDK, SGK, Sağlık Bakanlığı gibi kurumlarla imzalanan protokollerle ilgili çarpıcı gelişmeler yaşanıyor.
MİT kaynakları, geçen hafta Taraf ’ta yayımlanan haberlerin ardından Radikal gazetesine yaptıkları açıklamada, fişleme anlamı taşıyan söz konusu protokollerin yasal dayanağı olduğunu dile getirmişlerdi. Haberde, MİT, kamu kuruluşlarıyla yaptığı protokolleri, 2005 yılında iletişimin takibini düzen altına almayı amaçlayan 5397 sayılı yasayla kanuna eklenen bir maddeye dayandırmıştı. Maddeye göre, suçların önlenmesi için kamu kurum ve kuruluşlarından söz konusu bilgiler elde edilebiliyor ancak “yazılı talep” şartı bulunuyor.
Mevcut kanuna göre, MİT sadece suça bulaşmış, şüpheli ya da hakkında istihbarat bulunan kişilerin bilgilerini yazılı taleple elde edebiliyor. Hiçbir suça karışmamış, suç hazırlığında olmayan ya da hakkında istihbarat bulunmayan kişilere ait özel bilgiler ise MİT veya herhangi bir güvenlik birimi tarafından “özel hayatın gizliliği” çerçevesinde görülemiyor. Ancak bu durum, yeni MİT yasa taslağında Türkiye’de yaşayan herkese yayılıyor.
İşte o düzenleme
Taraf ’ın edindiği bilgilere göre, MİT’in mevcut yasasına da aykırı olan protokolleri yasal hale getirmek için yeni kanuna koymak üzere hazırladığı ve çok geniş yetkiler tanıyan düzenleme şöyle:
“b) Bakanlıklar, yargı organları, diğer tüm kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları özel hukuk tüzel kişileri ile tüzel kişiliği olmayan kuruluşların görevleri kapsamında elde ettikleri her türlü bilgi belge ve veriyi talep edebilir. Bunları kendi sitemine aktarabilir. İlgililer mevzuatta yer alan özel düzenlemeleri öne sürerek bilgi belge ve veri vermekten kaçamaz. Bu talepler hakkında 04.12.2004 tarihli ve 5271 sayılı ceza muhakemesi kanununun 157. maddesi uygulanamaz. Bu bilgi belge ve veriler 19.10.2005 tarihli ve 5411 sayıla bankacılık kanununun 73üncü maddesi kapsamında sırrın ifşası sayılamaz.”
İki kritik ekleme
Kanunu değiştiren MİT’in, maddenin sonuna eklediği iki kritik hüküm dikkat çekiyor. “5271 sayılı ceza muhakemesi kanunun 157. maddesi uygulanamaz” eklemesiyle, MİT’in soruşturmanın gizliliğini ihlal edebileceği yasa haline getiriliyor. Kişi ve kurumlar hakkındaki 157. madde, soruşturmaların gizli olduğunu hükme bağlayan madde. MİT böylece, Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) Protokolü ile açılan bütün soruşturmaları gizlilik sınırına takılı kalmadan görebilecek. Bu yetki, Türkiye’deki hiçbir kişi ya da kurumda bulunmuyor.
Kredi kartı bilgileri MİT’e
Diğer bir nokta da, Bankacılık Kanunu’nun 73. maddesi. Bu maddeyle, oldukça katı olan bankacılık sırlarının ifşası da MİT için by-pass ediliyor. Buna göre MİT, Türkiye’de yaşayan herkesin, para hareketleri, kredi kartı bilgileri gibi verilerine ulaşabilecek. Böylece, satın aldığımız kitaptan, kaldığımız oteldeki faturaya kadar her türlü bilgi MİT’e online olarak akacak.
Bu arada hukukçular, MİT’in yeni yasa taslağını “MİT’in çeşitli kurumlarla imzaladığı ve yasa dışı nitelikteki protokolleri yasal hale getirme çalışması” olarak değerlendiriyorlar.
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Borsacı16 Temmuz 2013 18:37

    Bence şimdiye kadar gereken bilgileri bir şekilde zaten alıyorlardı. Artık kılıfına uydurma zamanı. Hukuk devleti olunca usulüne uymak lazım.

  • baturayersin17 Haziran 2013 09:16

    fişletin tabi mileti demokrası var bu ülkede başkasını yaşam hakı olmasın türkiyede

  • :)17 Haziran 2013 08:56

    birde derler elektronık oy kullanacağız :::) oy gizlidir. ama bu mantık gösteriyorki kim başa geçen hukumetten, kim deıl an ve an artık kımse donemın hukumetı görece. TEKNOLOJI İNSANLIK ADINAMI YOKSA, ÇIKTIGIN TAHTININ , KÖSALMASINAMAI KULLANILACAK. YANI ZİHNİYET BENCE ÖNEMLİ GORECEĞİZ BAKALIMNELER YAŞANACAK İLERDE...