BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkKredi kartı ile ilgili yeni düzenlemeler gelir mi? İşte masadaki önlemler----

Kredi kartı ile ilgili yeni düzenlemeler gelir mi? İşte masadaki önlemler

Kredi kartı ile ilgili yeni düzenlemeler gelir mi? İşte masadaki önlemler
13 Mart 2024 - 12:44 www.finansgundem.com

Kredi ve kredi kartlarına yönelik adımların atılması bekleniyordu. Bankalar, nakit avansa taksit sınırı getirerek ilk adımı resmen atmış oldu. Kredi kartı ile ilgili düzenlemelerin nisan ayından sonra gelmesi bekleniyor. İşte masadaki önlemler


Enflasyonla mücadele kapsamında atılan adımlara rağmen talep beklenilen seviyede düşmedi. Satışlar canlılığını korurken, harcamalar her hafta rekor kırdı. Merkez Bankası verilerine göre şubat ayının son haftasında kredi ve banka kartı ile yapılan harcamalar yüzde 15 arttı. NTV'de yer alan habere göre, bu durum ise kredi ve kredi kartlarına yönelik düzenleme beklentileri artırdı.

Nakit avansta taksit sınırı

Kredi kartlarına yönelik düzenlemelerin seçimlerden sonra yapılması beklenirken, bankalar bazı kararları hayata geçirdi.

- Kredi kartına nakit avansta taksit sınırı 12'den 3'e indirildi.

- Nakit avansta limit oranları düşürüldü.

- İlk müşterilere verilen faizsiz kredilerin vadesi 6 aydan 3 aya indirildi.

- İhtiyaç ve kredi faizlerinde yıllık faiz oranı artırıldı.

Söz konusu düzenleme ile ilgili Merkez Bankası'ndan bankalara talimat gitmediği, sözlü yönlendirme yapıldığı ifade edildi.

Bankaların kararının kredi kartlarını kapsamadığı belirtildi. Kartlı alışverişlerde taksit sınırlanması henüz söz konusu değil.

Kredi kartı düzenlemesinde konuşulan önlemler

Kredi kartına düzenlemelerin seçim sonrasında gelmesi bekleniyor. Finans çevrelerinde gelebilecek bazı önlemler şöyle sıralanıyor:

- Kredi kartlarına taksit uygulamasının kaldırılması
- Kredi kartı limitlerinin düşürülmesi
- Kredi kartı faiz oranlarının artırılması
- Asgari ödeme tutarının artırılması
- Yüksek limitli harcamaların kısıtlanması
- Lüks tüketim için harcama limitleri konulması

Şimşek: Her banka kendi kafasına göre bir limit belirlememeli

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bankaların kredi kartı limitleri ile ilgili uyarı yapmıştı. Şimşek, "Limit belirlerken gerçekçi beyan ve belgeye dayalı olması, bu limitlerin bütünlük arz etmesi önemli. Her Banka kendi kafasına göre bir limit belirlememeli. Önümüzdeki dönemde sürpriz yapmadan, piyasaları bozmadan bu konuları çalışacağız. Sonuçlandırdığımız bir çalışma yok. Uluslararası kurallar neyi gerektiriyorsa onu yapacağız." ifadelerini kullanmıştı.

TCMB, geçen hafta bankaların kredi büyümesine sınırlama getirmişti. Karara göre ticari krediler için büyüme sınırı aylık yüzde 2,5'ten yüzde 2’ye, ihtiyaç kredilerinde ise yüzde 3'ten yüzde 2’ye düşürülmüştü.

Merkez Bankası, düzenlemeye uyulması için de belirlenen sınırların üzerinde büyüyen bankalar için zorunlu karşılık kararı almıştı. Buna göre kredilerde büyüme sınırını aşan bankaların ilave likiditelerine bloke konulacağı bildirilmişti.

Uzmanlar, bu kararın ardından bankaların kredilerde daha seçici davranacağını bildirmişti.

Elektrikli eşya ve mobilya satışları hızlandı

Diğer taraftan ocak ayı perakende satış verileri son aylarda harcamaların hangi sektörlerde hızlandığını ortaya koydu. Perakende ticaret satış hacmi ocak ayında aylık olarak yüzde 2,6 yükseldi. Bu rakam, son 6 ayın en hızlı yükselişi olarak kaydedildi. Elektrikli eşya ve mobilya satışları ocak ayında aylık bazda yüzde 6,1 artış gösterdi. Aynı ayda gıda harcamaları ise yüzde 2,6 artış yaşadı.

9 bankadan faizsiz kredi kampanyası! İşte aylık ödeme tutarları...

 

Kartta taksitli satışta artış

 

Beyaz eşya sektöründe 'taksit' endişesi

 

Kredi kartına taksit kaldırıldı mı? Resmi açıklama geldi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)