BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiKredi genişleme problemi yumuşatıldı----

Kredi genişleme problemi yumuşatıldı

Kredi genişleme problemi yumuşatıldı
30 Nisan 2013 - 13:20 www.finansgundem.com

Merkez Bankası Başkanı Başçı, "Önemli ölçüde aşırı hızlı kredi genişlemesi problemini yumuşattık" dedi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)Başkanı Erdem Başçı, "Faiz oranlarındaki düşüş, firmaların, tüketicilerin borçluluğunda bir azalmaya ve hafiflemeye neden oluyor" dedi.
Başçı, "2013 Nisan Enflasyon Raporu"nun açıklandığı basın toplantının ardından soruları yanıtladı. "Yurt dışındaki düşük faiz oranları nedeniyle şirketlerin borçluluğunu artırması sıkıntı oluşturur mu?" şeklindeki soruya Başçı, dünyada şu anda düşük faiz ve bol likidite dönemi yaşandığını ve bunun tarihte daha önce hiç yaşanmadığını söyledi. Başçı, bu durumun Türkiye ve gelişmekte olan ülkelere bazı avantajlar sağladığı gibi bazı riskleri de beraberinde getirdiğini anlattı.
Burada yapılması gerekenin avantajları kullanırken, risklerden mümkün olduğunca kaçınılması gerektiğini ifade eden Başçı, "Buradaki avantajlar nedir? Türkiye'de özellikle özel sektör açısından baktığımızda ülke olarak net borçluyuz, net alacaklı değiliz. Dolayısıyla Faiz oranlarındaki düşüş firmaların, tüketicilerin borçluluğunda bir azalmaya ve hafiflemeye neden oluyor. Riskler nedir? Bunun cazibesine kapılıp aşırı borçlanma yoluna gitmektir. Aşırı borçlanma yoluna gitmek çok kısa vadede fark edilmeyen ama orta ve uzun vadede kendisini gösteren bir takım riskleri vardır. Bu risklerin iyi yönetilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.
Kamu otoritelerine önemli rol düştüğünü anlatan Başçı, şöyle devam etti:
"Önemli ölçüde aşırı hızlı kredi genişlemesi problemini yumuşattık. Kredi büyüme hızını yüzde 35'lerden yüzde 20'ler mertebesine indirdik. Burada da atacağımız adımların kalıcı olması yeterli olur diye düşünüyorum. Döviz rezervlerini artırıcı yönde, zorunlu karşılıkları da enstrümanlarla ölçülü adımlar atmaya devam edeceğiz. Hangi şartlar altında? Kredi büyüme hızı bizim sürdürülebilir diye düşündüğümüz referans değeri yüzde 15'in üzerinde olduğu müddetçe bu tür adımlar atmaya devam edeceğiz."
"Mevduatın çekiciliği azalıyor"
Erdem Başçı, döviz rezervlerindeki artışın dış borçlarına karşı stabilizasyon görevi gördüğünü ifade etti.
Bankaların bir numaralı fon kaynağının mevduat olduğunu söyleyen Başçı, şunları kaydetti:
"Türk Lirası'nda mevduatlardaki artış hızına baktığımızda yaklaşık yüzde 15'in biraz üzerinde bir artış görüyoruz. Bu yüzde 15'in üzerindeki artış hızı önümüzdeki dönemde kendiliğinden aşağıya gelecektir. Mevduatların çekiciliği de azaldığından eskisi gibi çok yüksek yüzde 15'ler gibi mevduat artışı görmeyeceğiz. Bir diğer fonlama olan yurt dışı finansmanda da Merkez Bankası gerektiği kadar sterilizasyon yoluyla aşırı riskleri önleme yeteneğine sahiptir. Rezerv opsiyon katsayılarıyla yaptığımız sterilizasyonun şöyle bir avantajı var. ROK'lardaki artış sonucunda dövizi çekiyoruz, fakat yerine Türk Lirası vermiyoruz. Dolayısıyla burada ilave bir Türk Lirası likiditesi elde etmek için ilave bir araç kullanmaya ihtiyaç kalmıyor. Burada bir inşa süreci var. 'İnşa süreci henüz tamamlanmadı' diyen bir görüş var. O süreç tamamlandığı zaman otomatik dengeleyici olarak sermaye akımlarına karşı fonksiyon icra etmeye devam edecektir."
Büyümeyle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Başçı, ilk çeyrekte büyümede hafif toparlanmanın görüldüğünü belirterek, "Geçen senenin büyümesine göre bu yıl daha fazla bir büyüme oranıyla yılı tamamlayabileceğimizi oldukça güvenli bir şekilde söyleyebiliriz. Ne kadar yüksek olacağını hep birlikte bekleyip görelim. Sayısal bir tahmin veya rakam zikretmeyeyim. Zaten Hükümetle birlikte bir çalışma yürütülüyor. Yeni bir plan dönemine giriyoruz. 2014 yılında başlayacak plan çalışması söz konusu. Bunun sonuçlarını bekleyip oradaki rakamlara itibar edersek daha iyi olur" dedi.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)