BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKovid-19 en büyük darbeyi kadınlara vurdu----

Kovid-19 en büyük darbeyi kadınlara vurdu

Kovid-19 en büyük darbeyi kadınlara vurdu
29 Nisan 2021 - 12:46 www.finansgundem.com

Kadınlar geçen yıl 800 milyar dolar gelir kaybetti. Bu 98 ülkenin birleşik GSYİH'sinden daha fazlası

FİNANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünya çapında milyonlarca kadın iş kayıplarından orantısız bir şekilde etkilendi ve çok daha fazlası çocuk bakımı ve eğitimdeki büyük aksamaların yükünü taşımak zorunda kaldı.

Oxfam International'ın yeni bir raporuna göre, küresel olarak kadınlar geçen yıl en az 800 milyar dolar gelir kaybetti. Bu kayıp, 98 ülkenin toplam gayri safi yurtiçi ürünlerinden, Amazon'un geçen yıl zirveye ulaştığı 700 milyar dolarlık piyasa değerinden ve ABD hükümetinin 2020'de dünyanın en büyük savunma bütçesine harcadığı yaklaşık 721,5 milyar dolardan fazla.

Oxfam International'ın genel müdürü Gabriela Bucher, "Kovid-19 salgınının ekonomik sonuçları, düşük ücretler, az sosyal haklar ve en az güvenli işler sunan sektörlerde orantısız bir şekilde temsil edilen kadınlar üzerinde daha sert bir etkiye sahip" diyerek ekledi: "Bu yanlışı düzeltmek yerine, hükümetler kadınların işlerine vazgeçilebilir muamelesi yaptı - ve bu, kayıtlı çalışanların en az 800 milyar dolarlık kayıp maaşına mal oldu."

Örgüt, toplam gelir kaybını, ev işçileri, pazar satıcıları ve hazır giyim işçileri olarak tanımladıkları "kayıt dışı ekonomide çalışan milyonlarca kadının kaybettiği ücretleri" hesaba katmayan "muhafazakar bir tahmin" olarak gösteriyor.

Bucher, "Kovid-19, işgücündeki kadınlar için son zamanlarda elde edilen kazanımlara çarpıcı bir darbe indirdi" dedi.Küresel ölçekte, kadınlar geçen yıl 64 milyondan fazla iş kaybına neden uğradı. OxFam'e göre bu, erkekler için % 3,9'luk bir kayıpla karşılaştırıldığında, kadınların sahip olduğu tüm işlerin % 5'i. Bu kayıpların ekonomik geri dönüşü daha da yıkıcı oldu. "2020'den önce bir eşitsizlik kriziyle karşı karşıyaydık ve bu şimdi patladı. Bu, toplumsal cinsiyete duyarlı politika oluşturma konusundaki ilgisizliğin ve kadınları bu krizle başa çıkmaya ve bize yol açan sistemik başarısızlıkları sindirmek için kendi başlarına bırakmanın bir sonucudur" dedi.

Ve pandeminin kadınlar üzerindeki şiddetli etkisinin uzun vadeli sonuçları olabilir.

Pandemiden önce bile, kadınlar ücretlerde ve işte muazzam eşitsizliklerden muzdaripti. Birleşmiş Milletler'e göre dünya çapında kadınlar, erkeklerin kazandığı her dolar için yalnızca 77 sent kazanıyor. Koronavirüs krizinin saldırısı sadece cinsiyet eşitsizliklerini şiddetlendirdi ve cinsiyetler arası ücret farkını daha da kötüleştirebilir.

Bolis, "Görünmeyeni görünür kılmak bir kriz gerektirdi," dedi.

Şimdi, ekonomik iyileşme sürerken, bunun çoğu etkili aşı uygulamalarına ve daha fazla aşı dozunun uygulanmasına bağlı. Şimdiye kadar en az 188 ülke ve bölgede 1 milyardan fazla dozda Kovid-19 aşısı uygulandı.

ABD'de başka ölçülebilir çabalar da devam ediyor. Son zamanlarda, Biden yönetimi, çocuk bakımı sağlayıcılarının işte kalmalarına veya yeniden açılmalarına yardımcı olmak için eyaletlere 39 milyar dolar yardım fonu pompaladı, ki bu ABD tarihindeki çocuk bakımına yapılan en büyük yatırımdır. Bunu, ülke ekonomisinin koronavirüs salgınından kurtulmasına yardımcı olmak için Amerikan Aile Planı olarak bilinen 1.8 trilyon dolarlık bir plan izledi.

Bucher, "Adil ve sürdürülebilir bir ekonomik iyileşme, güçlü sosyal güvenlik ağları ve canlı bakım altyapıları aracılığıyla kadınların istihdamını ve ücretsiz bakım çalışmalarını destekleyen bir durumdur. Kadınlar iyileşmeden Kovid-19'dan kurtulmak imkansızdır." dedi.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)