BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKovid-19 bir darbe de paylaşım ekonomilerine vurdu----

Kovid-19 bir darbe de paylaşım ekonomilerine vurdu

Kovid-19 bir darbe de paylaşım ekonomilerine vurdu
12 Mayıs 2020 - 14:16 www.finansgundem.com

Korona virüs sonrasında paylaşım ve kiralamaya dayalı şirketlerin geleceği tehlikede girdi

Uber, Airbnb ve Lyft gibi paylaşım ekonomisine dayanan şirketler işgüçlerinin bir kısmını işten çıkarma ve uzun vadeli planlarını değiştirme kararı aldı. Paylaşıma ve ortak kullanım temelli bir ekonomik modele dayalı bu şirketler, mesafe, izolasyon ve dezenfeksiyon öngören korona virüs önlemlerin ile ülkeler içinde ve arasında azalan seyahatlerden ciddi bir şekilde etkilendi.

Geçtiğimiz hafta 3,700 çalışanını işten çıkarma kararı alan Uber, bu hareketle toplamda çalışanlarının yüzde 14’ünün işine son vermiş oldu. Yeni sürücü ve eleman işe alımını da durduran şirket, sürücü servis merkezlerinin yüzde 40’ına tekabül eden 180 merkezi de kapatma kararı aldı.

Uber CEO’su Dara Khosrowshahi yaptığı bir açıklamada gelecek hafta “zorlu önlemler” alınacağını ve bu günlerin “acımasız günler” olduğunu söyledi.

Sadece Uber değil diğer teknoloji şirketleri de geçtiğimiz iki ay içerisinde 38,000 işçi çıkardı. Uber’in en büyük rakiplerinden biri olan Lyft de geçtiğimiz haftalarda işçi sayısını yüzde 17 azalttı.

Airbnb ise iş gücünün yüzde 25’ini oluşturan 1.900 elemanını işten çıkarma kararı aldı. Çalışanlarına gönderdiği bir e-postada “Tüm insanlık olarak hayatımızın en üzücü krizlerinden birini yaşıyoruz ve bu kriz küresel seyahati durma noktasına getirdi” diyen CEO Brian Chesky, “Airbnb bundan ciddi derecede etkilendi, bu yıl hasılatın 2019’un yarısı kadar olmasını bekliyoruz” diye ekledi.

Sadece İş Gücü Kesintileri Yetmeyecek

Paylaşım ekonomileri bu krizden sağ salim çıkabilmek için sadece iş gücü kesintileriyle yetinmiyor, bunun yanında gelecek için iş planlarında da daha temkinli davranmak zorunda kalıyor.

Uber CEO’su Khosrowshahi şirketin elektrikli bisiklet programının bir scooter şirketi olan Lime’a satılması konusunda bir anlaşmaya varıldığını aktardı. Yatırımcıların Uber’in daha güvenli oynaması gerektiğini düşündüğünü belirten Khosrowshahi “Şirket kendi çekirdek sektörlerine odaklanacak, taşıma ve yemek teslimi” dedi.

Airbnb de lüks kiralama servislerini ve seyahat yatırımlarını bir süreliğine durdurma kararı aldı. Büyük ihtimalle bu karar yapılması planlanan havacılık sektörü yatırımlarını da kapsıyor.

Paylaşım ekonomileri bir ürünü ya da malı satmaktan ziyade, onun bir hizmet olarak kiralanması temeline ve aracılığa dayanıyor. Bu iş modellerinin ana dayanak noktası devamlılık arz eden nakit akışı olduğundan dolayı, ekonomik aktiviteler durduğunda şirketler bundan ciddi derecelerde etkileniyor.

Kovid-19 Öncesinde Sektör Oldukça Fazla İlgi Görüyordu

Paylaşım ekonomileri pandemiden önce geleceği şekillendirecek bir model olarak görülüyordu, Uber ve Airbnb ise bu modelin amiral gemileriydi. Pandemiden sonra ise bu modellerin nasıl işleyeceği en büyük soru işaretini oluşturuyor. Şirketler model değişikliğine gidecekler mi ya da nasıl bir kayıp yaşayacaklar bunların hepsinin pandemi sonrası anlaşılması daha kolay olacak.

Uber ve Airbnb binlerce çalışanının işine son verdi

Kısıtlamalar bir sene daha devam ederse büyük buhran yaşanır

Çekini ödeyemeyen 250 bin kişi cezaevine girecek

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)