BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKorsan taksi devlet eliyle yasallaşıyor----

Korsan taksi devlet eliyle yasallaşıyor

Korsan taksi devlet eliyle yasallaşıyor
20 Ocak 2013 - 07:44 www.finansgundem.com

Belediyeden çıkan son düzenlemeyle iki yeni taşımacılık türü oluşturuldu

Korsan taksiyi bitirmeye yönelik çıkan kanunlar sonrası ilk dönemlerde polisler korsan taksileri yakalıyordu. Şimdilerde ise korsan taksiler yine mahalle aralarında dükkanlarda işlerini yürütüyorlar. Belediye ise korsan taksiyi yasal hale getirecek kanunu onaylamak üzere. Filo aracı adı altında yolcu taşıyabilecek bu araçlar korsan taksiye davetiye çıkartıyor. Hürriyet'ten Fatma Aksu'nun haberine göre, taşeron araç dönemini bitirecek karar sonrasında kendine ait 50 aracı olan şirketler ‘filo taşımacılığı’, 2000 cc üzeri en az 30 aracı olan şirketler ise ‘lüks otomobil’ taşımacılığı yapacak.
SON dönemlerde şirketlerde çalışan taşeron araçların vergi mükellefi olmalarına rağnen trafikte ‘korsan’ muamelesi görerek ceza almaları İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) son düzenlemesiyle yeni bir boyut kazandı.
İBB ‘lüks otomobil ve filo otomobiliyle yolcu taşımacılığı’ adı altında iki yeni taşımacılık türü oluşturma kararı aldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde CHP’lilerin karşı oylarına karşılık oy çokluğuyla onaylanan kararla, lüks otomobille VIP toplu taşımaya ve filo otomobiliyle yolcu taşımacılığına izin verildi.
ARAÇ BAŞINA 600 TL
Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü tarafından sunulan teklife göre, lüks otomobil taşımacılığı yapan şirketler belediyeden ruhsat alacak ve 5 yaşından büyük olmayan en az 30 otomobil çalıştırabilecek. Bir yıl süreyle geçerli olacak çalışma iznine göre, taşımacılık yapılacak otomobiller 2000 cc ve üzerinde olacak. Lüks otomobil taşımacılığında şirketler yılda 25 bin lira, araç başına ise 600 TL ödeme yapacaklar.
ŞİRKET BÜNYESİNDE ÇALIŞACAK
İstanbul’da, en az 50 araç sahibi olan şirketler de filo otomobil taşımacılığı yapabilecek. Filo taşımacılığında şirket 20 bin lira, araç başına da 350 lira yıllık ödeme yapılacak. Şoför ve araçlar Emniyet Müdürlüğü’ne kayıtlı olacak ve özel araç sahipleri ancak şirket bünyesinde çalışabilecek. Aylık veya haftalık olmak üzere sözleşmeyle belirlenecek süre ve kuruluşlar dışında taşımacılık yaptığı tespit edilenlerin sözleşmesi iptal edilecek. Otomobillerin, Araç Tescil Belgesi kullanım amacı kısmında, ‘Yolcu Nakli – Ticari’ ibaresi ile POLNET (Polis Bilgi Sistemi) kayıtlarında, ‘Ücret karşılığı yolcu taşıyamaz’ şerhi bulunacak. İzin belgesi, başkasına devredilemeyecek ve kiraya verilemeyecek. UKOME kararı ile ilk olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde başlayacak uygulama, daha sonra hazırlanacak bir yönergeyle Türkiye’yi kapsayacak.
CHP’LİLER KARŞI ÇIKTI
Büyükşehir Belediye Meclisi’ne sunulan teklifle ilgili söz alan meclis üyesi Bayram Özata, uygulamanın korsan taşımacılığı önleyecek bir çalışma olduğunu söylerken, CHP’liler bunun ‘Adrese teslim ihale’ olduğunu ileri sürdü. İBB Meclisi’nde kararın oylanması öncesi söz olan CHP’li Meclis Üyesi ve Halkalı Kamyon, Kamyonet, Otobüs, Minibüs Şoförler ve Esnaf Odası Başkanı İbrahim Yılmaz, Başbakan Erdoğan’a korsan taksiciliği yok ettiği için teşekkür ederken, filo otomobil ile yolcu taşımacılığına karşı olduklarını söyledi. 6 bin 360 ticari minibüsün nerelere ve nasıl bir dağılım yapılıp, plakaların ve hatların nasıl ve nerelere dağıtılacağı konusunda yol alınmadığını öne süren Yılmaz, uygulamanın İstanbul’da 18 bin 443 taksi, 6 bin 360 ticari minübüs 2400 özel halk otobüsü ile 45 bin ila 50 bin servis aracını etkileyeceğini belirtip “Bunun da çıkış nedeni, korsana, yeni bir fırsat ve çalışma ortamı sunmak” iddiasında bulundu.
 
ETİKETLER :
YORUMLAR (18)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ali06 Aralık 2014 01:43

    Yani bilmiyorum 1.700.000 ulaşan fiyat karşısında Bu taksiler ne kadar vergi veriyor devlet bu işe el atmalı eğer el atılmaz IDE 2.000.000 bulur imkansız değil

  • osman20 Temmuz 2014 03:09

    taksicilik.. garibanların işidir.. aynı çöpçüler gibi, ayak takımı,,,diyorumki DEVLET baba, yeniden bu işi düzenlemeli, herkes aracında çalışmalı, kimse şoför tutmamalı bu işin özü budur. taksiciyim diyen gelir kendi aracında hizmetini yapar.

  • ömer11 Temmuz 2013 23:08

    hayat plaka sahipleriyle galaericiler rahatlasın

  • MEHMET 11 Temmuz 2013 23:03

    haklısınız taksi fiyatları düşmesin galericiler ve plaka sahipleri hayatını yaşasın

  • NECMİ TAŞÇI11 Temmuz 2013 23:00

    ARKADAŞLAR BUTAKSİ FİYATLARI ZATEN DÜŞMELİ BU FİYATLAR ANCAK GALERİLERİN İŞİNE YARIYOR

  • MEHMET 11 Temmuz 2013 22:55

    AYIPYA YORUMLARI NEDEN SİLİYORSUNUZ SİZİNDEMİ PLAKALARINIZ VAR YOKSA

  • mehmet11 Temmuz 2013 22:28

    galericilere kira odemekten biktik artik bizimde bir plakamiz olsun

  • yalçin11 Temmuz 2013 22:26

    bencede plaka fiyatlari dussun bu isi yapanlar pilaka sahibi olsun

  • aziz07 Mayıs 2013 09:53

    İzmirde plaka fiyatları kira getirisine göre yüksek,400-450 civarı olması gerekir.Aylık kira bedeli 2000tl,Zaten fiyatlarda düşüyor.

  • selim28 Nisan 2013 23:11

    Plaka fiyatları düşmeye başladı diyorlar,eskisi gibi talep görmüyormuş.

  • selim22 Nisan 2013 16:49

    İstanbul,İzmir,Bursa,Ankarada taksi plaka fiyatları düşmeye başladı.İnternetteki satış sitelerindeki fiyatlar güncel değil,şu anda alan yok zaten

  • selim22 Nisan 2013 16:46

    Bu yasa çıktı,taksi plaka fiyatları düşmeye başladı.Dahada düşecektir.

  • zeki karakuş21 Mart 2013 03:35

    her taksi pilakası olan kendi aracını kendi kullansın ekmegini evine kendi götürsün garbanın sırtından saltanat sürmesin.

  • ali19 Mart 2013 13:38

    ehliyeti olan herkes, trafige cikmasi yasal olan herhangi bir arac ile yolcu tasiyabilmeli.. ha tasidiktan sonra fis vermezse cezalandir o ayri.. ama yok su kadar hacim olacak, bu kadar yas olacak, bunlar bos isler.. belki 10 yillik arac ile tasiyan adam 1 yilliga gore daha ucuz tasiyacak, ben de tercih edecegim, butcem o kadar, kime ne.. sorun devletin her halta karisan, vatandasin onune surekli engeller cikaran bir kurum olmasinda.. turkiye'de is devlete ragmen yapilir, devlet olmasa coktan mars'a adam gondermistik..

  • alternatif ulaşım19 Mart 2013 12:55

    Plaka tekelinin kırılması için kendi korsanlarını yasallaştırarak sorunları çözemezsiniz. İstanbul halkı ucuz taşıma ile seyahat etmesi gerekirken. Cezalandırılarak pahalı yolculuk yapmaya çalıştırılıyor.Piyasaya bireysel olarak herkesin girmesi sağlanmalı devir ve kiralama hakkı olmadan bireysel taşıma işi vatandaşın daha ucuz ve kaliteli yolculuk yapma imkanı sağlanmalı...

  • MALİ12 Mart 2013 10:31

    TAKSİ PLAKA FİYATLARINDA ÇOK AZ BİRZAMANDA CİDDİ BİR DÜŞÜŞ YAŞAR.

  • ahmet ahmet08 Mart 2013 19:45

    Taksi plaka fiyatları yarı yarıya düşecek.

  • erhan08 Mart 2013 10:02

    haksızlık adaletsizlik sandıkta alırlar karşılığını 150 bin oy demekki akp yi etkilemiyo hayırlı olsun büyük şirketlere peşkeşin böylesi.........