BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaKorona virüs aşısı iki gelişen ülkenin kaderini değiştirecek----

Korona virüs aşısı iki gelişen ülkenin kaderini değiştirecek

Korona virüs aşısı iki gelişen ülkenin kaderini değiştirecek
23 Aralık 2020 - 14:30 www.finansgundem.com

Şili ve Meksika pesosu yükseliş için doğru pozisyonda. Malezya ringiti ise aşıya daha sınırlı erişim ve korona virüs vakalarının yükselmesiyle birlikte güçlük içinde kalabilir.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüs aşıları iki Latin Amerika para biriminin kaderini değiştirebilir. Meksika ve Şili pesosu korona virüs aşıları dağıtıma hazır hale gelirken, yükseliş için doğru pozisyonda. Bloomberg’in 12 gelişen ülke para biriminde yaptığı araştırmada, karantina yoğunluğu, aşıya erişim ve ilgili değerlemeler incelendi. Latin Amerika para birimleri pandemi nedeniyle darbe aldı ve Mart ayından bu yana doların kademeli olarak zayıflama göstermesi bu hasarı telafi etmeye yetmedi.

Şişi ve Meksika diğer gelişen ülkelere kıyasla daha fazla aşı dozu satın almayı başardı ve en sert karantinaları uyguladı. Bu durum ekonomik toparlanma için iyimserliği yükseltiyor. 49 milyar dolarlık bir fonu yöneten, JPMorgan Asset Management’ın Gelişen Ülke Borcu Baş Yatırım Uzmanı Pierre-Yves Bareu, “Latin Amerika iyi bir pozisyonda çünkü yeniden açılma henüz başladı ve gidecek daha çok yol var” dedi. Açıklamasının devamında, “aşının etkisi aynı zamanda, Asya’da virüsü daha iyi kontrol altına alan ülkelere kıyasla daha önemli” ifadesini kullandı.

Şili geçtiğimiz hafta Pfizer ve BioNTech aşısını onayladı ve gelecek günlerde, aşıları uygulamayı planlıyor. Meksika ise Sağlık Bakanı Yardımcısı Hugo Lopez-Gatell’e göre, aşılamaya Perşembe günü başlayacak. Yine de tüm aşıların ne kadar hızlı ulaşacağı, etkinliği ya da bazılarının testlerde başarılı olup olmayacağı konusunda belirsizlik hakim. Dahası, bazı ülkeler aşıların dağıtımı için gerekli koşulları sağlama konusunda güçlük çekebilir.

Meksika pesosundaki son ralli, para birimini nötr bir değerlemede bıraktığı için, getiriler sınırlı olabilir. Şili pesosu ise değerinin %5,6 oranında altında işlem görüyor. İki ülkenin pesosu Bloomberg’in analizinde öne çıkarken, Malezya ringiti, ülkenin erişim sağlayabildiği aşı miktarı daha sınırlı olduğu için, daha düşük performans gösterebilir.

Çalışmada bazı istisnalar da da belirlendi. Çek Cumhuriyeti nüfusuna kıyasla en yüksek miktarda dozu sipariş eden ülke olmasına rağmen, görece hafif kısıtlamalar ve aşırı değerlenmiş reel efektif döviz kuru, ülkenin para biriminin yüksek performans gösterme ihtimalini düşürüyor. Çin ise aşı dozlarıyla ilgili bilgi kısıtlı olduğu için, aşı dağıtımında listenin sonunda kaldı.

İngiltere’de bazı ürünlere 3 paket sınırlaması

 

Aşının şırıngası Türkiye’den

 

İspanya ekonomisinde yıllar sonra bir ilk

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)