BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündem'Korona salgını uzun sürerse Türkiye’nin de büyümesi düşebilir'----

'Korona salgını uzun sürerse Türkiye’nin de büyümesi düşebilir'

'Korona salgını uzun sürerse Türkiye’nin de büyümesi düşebilir'
27 Şubat 2020 - 22:54 www.finansgundem.com

Altınbaş Üniversitesi'nde düzenlenen "Çarşamba Buluşmaları" toplantısında konuşan Prof. Dr. Emre Alkin, “Salgının yıl sonuna kadar sürmesi durumunda ekonomik büyüme yüzde 2-2.5’a düşebilir” dedi

Altınbaş Üniversitesi'nin özel bir ilgiyle takip edilen "Çarşamba Buluşmaları" toplantısında bu hafta Prof. Dr. Emre Alkin, Prof. Dr. Işın Çelebi, Korona virüsünün dünya ekonomisine etkisini ve Brexit’teki son gelişmeleri masaya yatırdı. Toplantının moderatörlüğünü televizyon anchor’ı Nazlı Bolak üstlendi.
 
Altınbaş Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Emre Alkin, Korona virüsünün dünya ve Türkiye ekonomisine olası etkileriyle ilgili çarpıcı öngörülerde bulundu. Küresel ticaretteki artış ile ekonomik büyüme arasındaki çok sıkı ilişki bulunduğunu belirten Prof. Dr. Emre Alkin, Korona salgınının ticareti aksatmasının büyük risk oluşturduğunu ifade etti. Prof. Dr. Emre Alkin, salgının Nisan ayında bitmesi durumunda dünya ekonomisinin büyümesinin sadece yüzde 0.1 azalacağını, bu durumda Türkiye ekonomisinin büyüme hızından sadece 0.5 puan eksilteceğini öngördü. Salgının yıl sonuna kadar sürmesi durumunda ise dünya ekonomisinin büyümesinin beklemenden 0.5 puan azalacağını belirten Prof. Dr. Emre Alkin, “Bu durumda Türkiye’nin büyümesi % 5’lik hedeften yarı yarıya geriler” dedi. Korona öncesinde Türkiye ekonomisinin 2020’de yüzde 4-5 büyüyeceği öngörüsünde bulunduğunu belirten Prof. Dr. Emre Alkin, “Ancak salgının yıl sonuna kadar sürmesi durumunda gayrisafi yurt içi hasıla büyüme oranı yüzde 2.5’a düşebilir” değerlendirmesi yaptı.

Küresel enflasyon trendlerini de değerlendiren Prof. Dr. Emre Alkin, gelişmekte olan ülkelerde fiyatların ortalama yüzde 4 ila 6 arttığını, gelişmiş olan ülkelerde ise yüzde 2’nin de altında olduğunu anlattı. Prof. Dr. Emre Alkin, Merkez Bankalarının politika faizlerinin enflasyonun sadece çok az üzerinde olduğunu da belirtti.
 
“KÜRESEL BORÇLANMA SÜRDÜRÜLEMEZ NOKTADA”
 
Altınbaş Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Emre Alkin’in gündeminde dünyadaki aşırı borçlanma da vardı. Dünyadaki düşük faiz ortamının küresel borçlanmayı patlattığını belirten Prof. Dr. Emre Alkin, Amerika’da şirket borçlarının çok yüksek seviyelere çıktığını vurguladı. Prof. Dr. Emre Alkin, “Amerika’da her 5 şirketten 1’inin zombi olduğunu, yani borcunu gerçekte ödeyemez durumda olduğu söyleniyor” dedi. Prof. Dr. Emre Alkin, önümüzdeki dönemde borcun daha da artacağını ve gelişmiş ülkelerde borcun gayrisafi yurtiçi hasılaya oranının yüzde 440’a çıkmasının beklendiğini, bunun sürdürülemez olduğunu ifade etti.
Brexit’i de değerlendiren Prof. Dr. Emre Alkin, İngiltere’nin dünyadan 690 milyar dolar ithalat yaptığına dikkat çekerek Avrupa Birliği ve bu arada Türkiye’nin bu ülkeye ihracatının kaçınılmaz biçimde olumsuz etkileneceğini belirtti. Prof. Dr. Emre Alkin, “Ama Türk şirketlerinin bu ülkeye mal satımında bir yolunu bulacağını düşünüyorum” dedi.
 
 “SOĞUK SAVAŞ CANLANIYOR MU” ENDİŞESİ
 
Altınbaş Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Işın Çelebi ise yaptığı sunumda silahlanma hız kazanır ve buna bağlı olarak bölgesel sorunlar artarken dünyayı etkileyen salgınların sayısının ve görülme sıklığının artmasının dikkat çekici olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Işın Çelebi, salgınların bölgesel sorunlara paralel olarak artmasının akla “Acaba Soğuk Savaş yeniden mi canlanıyor?” sorusunu getirdiğini ifade etti.
 
İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasının bu ülke ekonomisini 5 yıl sonra çok olumlu etkileyeceğine inandığını belirten Prof. Dr. Işın Çelebi, bununla birlikte önümüzdeki dönemde Kuzey İrlanda’nın İrlanda Cumhuriyeti ile AB çatısı altında birleşmesinin gündemde olacağını ifade etti. Avrupa Birliği’nin önümüzdeki dönemde siyasi birlik olmaktan çıkarak ekonomik birliğe dönüşeceğini de öngören Prof. Dr. Işın Çelebi, Fransa ve Almanya’nın çabalarının bunu engelleyemeyeceğini vurguladı.
 
“TÜRKİYE SALGINA EN HAZIR 40. ÜLKE”
 
Moderatör Nazlı Bolak ise Türkiye’nin küresel salgına en hazır ülkeler arasında 40. sırada bulunduğuna dikkat çekerek, bununla birlikte olası tehdidin özellikle turizm sektöründe endişe yarattığına dikkat çekti. Nazlı Bolak, Korona salgınının dünya ekonomisine olumsuz etkileri nedeniyle Amerikan Merkez Bankası’nın mart ayı toplantısında faiz indiriminin sinyalini verebileceğini de belirtti.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)