BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKöfteci Ramiz Avrupa’daki ilk restoranını açıyor----

Köfteci Ramiz Avrupa’daki ilk restoranını açıyor

Köfteci Ramiz Avrupa’daki ilk restoranını açıyor
16 Haziran 2014 - 06:59 www.finansgundem.com

Köfteci Ramiz’in ilk restoranı Eylül ayında Almanya’nın Köln şehrinde açılacak. Ramiz Taşkınlar, 2015 hedefini açıkladı: Almanya’da 5 şubeye ulaşmak.

SİBEL KÖKLÜ – FINANSGUNDEM.COM/ÖZEL HABER

Köfteci Ramiz’in kurucuları 20. Yüzyıl’ın hemen başında Makedonya’nın Prilep şehrinde dünyaya gelen iki öksüz ve yetim erkek kardeş… Babaları Balkan Savaşı’nda esir düşmüş, annelerini bebek denecek yaşta kaybetmişler. Onları büyüten babaanneleriyle birlikte Türkiye’ye göç edip Manisa’nın Akhisar ilçesine yerleşmişler. Birinci Dünya Savaşı sonrasının tarifsiz yoksulluğu içinde amcalarının meyhanesinde çalışmışlar. Yıllar süren askerlik görevlerini İstanbul’da yaparken, bir yandan da hafta sonlarında o yılların önemli lokantalarında çalışmışlar. Akhisar’a tekrar döndüklerinde de Makedonya’da sokak satıcılarının yaptığına benzer bir tür ızgara köfteyi daha da geliştirmişler. Tamamen dana eti, tuz ve soğandan oluşan köftenin altına, kepekli pideyi tereyağında kızartıp doğrayarak yastık yapmışlar. Izgara edilmiş yeşil biber ve tavada tereyağıyla ısıtılmış domateslerle sunulduğunda, yiyenin unutamadığı bir lezzetin yaratıcısı olmuşlar. Sonunda 1928 yılında limon sandığından sandalyeleri olan küçücük bir dükkan açmışlar kendilerine. 1934 yılında da, şimdi hala faaliyette olan tarihi dükkanlarına taşınmışlar. On yıllar boyunca Akhisar’ın ilk ve tek köftecisi olarak bu lezzetin ününü tüm ülkeye duyurmuşlar. Öyle ki, İstanbul – İzmir anayolundan saparak Akhisar’ın içine, Merkez Çarşı’ya gelip bu köfteyi tatmak isteyen müşterilerin sayısı her gün biraz daha artmış. Köfteci Ramiz’in dördü erkek biri kız beş çocuğu olmuş. Çocukları hem onunla dükkanda çalışmış hem de okumuşlar. Oğullarından ikisi hukukçu, biri mühendis, biri işletmeci, kızı da diş hekimi olmuş. Bütün bir ömrü, yarattığı bu lezzeti ülkeye duyurmak için çalışarak geçen Köfteci Ramiz, 1970 yılında rahmetli olmuş. Dört kardeş babalarının bıraktığı mirasa dört elle sarılmış ve bugün 27 ilde 136 restorana ulaşmayı başarmışlar. Şimdi üçüncü kuşak iş başında. Torunları Ramiz Taşkınlar ve Pınar Taşkınlar, şirketin yönetim kurulu üyeleri olarak önemli sorumlulukları üstlenmişler. Aynı zamanda Uluslararası Pazarlar Direktörü de olan Ramiz Taşkınlar, yurt dışındaki ilk Köfteci Ramiz’i Eylül ayında Almanya’nın Köln şehrinde açacaklarını söylüyor.
 

AVRUPA’DA İLK HEDEF ALMANYA


3.kuşak yöneticilerden Ramiz Taşkınlar, Celal Bayar Üniversitesi’nde işletme okuduktan sonra İstanbul’a gelmiş. Şimdi de Almanya’ya taşınmaya hazırlanıyor. Çünkü planları içinde önümüzdeki yıldan itibaren Almanya’da 5 yeni şube açmak var:

“Temmuz ayından itibaren, Avrupa’daki ilk mağazamızın hazırlıklarını yapmak üzere ikametimizi Köln’e taşıyoruz. Avrupa’daki ilk restoranımızı Almanya’nın Köln şehrinde açacağız. Köln, Avrupa’da Türklerin en yoğun yaşadığı yerlerden biri. Daha sonra Almanya’ya yayılmak ve 2015 yılı sonunda 5 şubeye ulaşmak istiyoruz. Son 6 yıldır Avrupa’yı özellikle, Almanya’yı düşünüyorduk. En sonunda rotayı Köln’e çevirdik. Üretim de Köln’de olacak. Avrupa’daki et daha kaliteli ve standart. Üstelik daha ucuz. Almanya ve Hollanda’daki büyük üreticilerden temin edeceğiz etleri. Tamamen helal kesim olacak. Köln restoranımız iki katlı, 600 metrekarelik bir alanda. İlk şubenin tasarımı ve markamızın adaptasyonu için İngiliz Coulder & Moore şirketiyle anlaştık. ABD’den gelen birçok markanın Avrupa’ya uyarlanmasına yardımcı olmuşlar. Almanya’daki tasarım çalışmalarında logomuz aynı kaldı. Zaten Turquality Programı gereği aynı logo ile yurt dışına açılmamız gerekiyordu. Çok küçük bir renk değişikliği yaptık sadece. Bir de logomuzda 1928 tarihini kullanamadık. Çünkü Alman hükümeti bununla ilgili belge istedi. Bizim bulabildiğimiz en eski belge ise Akhisar Vergi Dairesi’ndeki 1950 yılına ait ilk kayıt oldu. İlk mağazamızın yatırım tutarı yaklaşık 700 bin euroya ulaşacak”.
 

LEFKOŞA’DA EYLÜL SONUNDA AÇILACAK


Ramiz Taşkınlar, yeni ürünlerle var olan menüleri destekleyeceklerini ama Ramiz’in ruhunu, aile ve esnaf kültürünü de korumak istediklerini söylüyor. Aslında yurt dışında şube açmaları için uzun zamandır teklif geliyormuş. İşe Almanya ile başladıklarını belirten Ramiz Taşkınlar, diğer hedef ülkeler hakkında şu bilgileri veriyor:

“Bize Azerbaycan, Irak ve Kıbrıs’tan uzun zamandır teklifler geliyordu. Almanya’daki hedeflerimizi gerçekleştirdikten sonra o ülkelere de açılmayı hedefliyoruz. Kıbrıs’taki ilk restoranımızı da Eylül ayının sonunda Lefkoşa’da açacağız. Avrupa’da Hollanda ve Benelüx ülkeleri de hedefimiz arasında. İstanbul’daki restoranlarımıza Arap turistler çok ilgi gösterdiği için Dubai gibi Körfez ülkelerini de düşünebiliriz ileride. Şu anda 136 restoranımızın 100’ü francahise, 36’sı kendimize ait. Avrupa’daki restoranları da kendimiz açacağız, tamamen ailenin ve ortakların olacak. Almanya’daki ilk restoranımızdan aylık 300 bin euro ciro bekliyoruz. Türkiye’de üretim yapan ustalarımızı, kasaplarımızı da götüreceğiz Almanya’ya. Bizim 40-50 senelik ustalarımız var birlikte çalıştığımız. Onların desteğini alacağız. İlk etapta restoranda 20 kişi çalışacak. Personelin yüzde 80’ini Almanlardan seçeceğiz. Çünkü hedefimiz özellikle genç Almanlar. Avrupa Birliği’nin rakamlarına göre döner pazarının büyüklüğü yıllık 86 milyar euro. Biz bu pazardan yüzde 2 oranında pay almak istiyoruz”.
 
GENÇ ALMANLAR İÇİ RAMBURGER ÜRETTİK

Köfteci Ramiz Yönetim Kurulu Üyesi Pınar Taşkınlar ise özellikle gençleri hedef aldıklarını ve Almanları köfteye alıştırmak istediklerini belirterek, menüde yapılan değişiklikler hakkında şu bilgileri verdi;

“Bizim asıl hedefimiz Almanlar. Özellikle gençleri köfteye alıştırmak istiyoruz. Aslında Almanlar hamburgerden dolayı köfteye pek uzak değiller. Klasik köfte menüsünün dışında Almanlara uygun bir damak tadı yakalamak için kendi usulümüzde bir hamburger olan ‘Ramburger’ yaptık. Menüye yeni salatalar, kaburga gibi et ürünleri, balkabağı çorbası gibi yeni lezzetler ekledik”.

Türkiye pazarı hakkında da bilgi veren Pınar Taşkınlar, “Günde ortalama 32 bin porsiyon köfte satıyoruz. Günde 4 ton et tüketiliyor Köfteci Ramiz restoranlarında. Bunun yüzde 30’u beyaz et. Et fiyatları Türkiye’de döviz hareketlerinden çok etkileniyor. Bu nedenle ileride belki Avrupa’da et işine de girebiliriz” diyor.

Türkiye’de geçen sene yüzde 16 oranında büyüdüklerini söyleyen Pınar Taşkınlar, yeni mağazalarla ilgili olarak şu bilgileri veriyor;

“Geçen yıl Türkiye’de 12 şube açtık. Elazığ, Diyarbakır, Tokat, Nevşehir gibi yeni illere gittik. Artık biraz daha doğu illerinde konumlanmaya çalışıyoruz. Zaten Adana ve Gaziantep gibi kebap şehirlerinde tutunmayı başardık. Türkiye’de bu yıl sonuna kadar toplamda 16 yeni şube açmış olacağız. En çok iş yapan restoranlarımız ise İstinye Park ve Capitol AVM’deki Köfteci Ramiz’ler diyebiliriz”.
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)