BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündem‘Koalisyon’dan çok ‘erken seçim’----

‘Koalisyon’dan çok ‘erken seçim’

‘Koalisyon’dan çok ‘erken seçim’
17 Ağustos 2015 - 08:10 www.finansgundem.com

Kulislere göre Davutoğlu-Bahçeli görüşmesinden bir anlaşma beklenmiyor

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun CHP ile yaptığı koalisyon ortaklığı görüşmelerinden bir sonuç çıkmaması üzerine gözler bugün Meclis’te gerçekleşecek Davutoğlu-Bahçeli görüşmesine çevrildi.

Ak Parti cephesinde MHP ile yapılacak görüşmelerden ‘koalisyona dair bir sonuç’ beklenmiyor... Davutoğlu, dün Ak Parti’de oluşturulan ve Faruk Çelik’in başkanlığını yaptığı MHP komisyonu ile bir araya geldi. Davutoğlu-Bahçeli görüşmesinde ‘koalisyon’ ve ‘seçim’ başlıklarıyla ilgili her türlü olasılık değerlendirilecek. Ancak görüşmenin ardından koalisyona dair bir anlaşma beklenmiyor.

‘Meclis kararıyla seçim’

Ak Parti kulislerine yansıyan bilgilere göre, Davutoğlu, Bahçeli ile ‘koalisyon’dan çok, ‘erken seçim’e nasıl gidileceği konusunu ele alacak. Ak Parti, ‘kısa süreli hükümet’ önerisini buna rağmen MHP’ye de sunacak. MHP’nin buna sıcak bakmadığı biliniyor. Daha önce ‘azınlık hükümeti’ne de sıcak bakmadığını açıklayan MHP’nin ‘mevcut hükümet ile seçime gitme’ye dair daha önce yaptığı açıklamalar da Davutoğlu tarafından Bahçeli’ye hatırlatılacak.
Başbakan Davutoğlu görüşmede, erken seçim kararını Cumhurbaşkanı’nın almasının yasal olarak yetkisi çerçevesinde olduğunu hatırlatacak ve bu seçeneğin kullanılmasının Türkiye’nin geçtiği kritik dönemde ‘olağanüstü hava’ oluşturacağı için sakıncalarına dikkat çekilecek. Tüm partilerden temsilci alınarak oluşturulacak Bakanlar Kurulu’nun süreci zorlaştıracağı ve bu nedenle en iyi seçeneğin Meclis kararıyla seçime gidilmesi olduğu anlatılacak ve MHP’den destek istenecek. MHP’den olumlu sinyal gelirse bazı düzenlemelerin de yaşama geçirilmesi için destek talebinde bulunulacak.

Davutoğlu, cuma günü katıldığı bir televizyon programında, “Bana hiçbir koalisyon sinyali vermeyen Bahçeli’ydi. Bana en başında deseydi ki ‘Biz de koalisyon düşünebiliriz, CHP ile eş zamanlı görüşelim’ deseydi, eş zamanlı yapardık. Şu ana kadar vakit kaybetmezdik. Bahçeli, CHP ile olmayınca, ‘gelin birlikte koalisyon yaparız’ sinyali de vermedi. MHP ile görüşebilecek bir aralık kalırdı. Bu arka planı herkesin bilmesi lazım” demişti.

Görüşme öncesi toplantı Ak Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile yapacağı görüşme öncesinde partisinin MHP heyetinde yer alan isimlerle bir araya geldi. Toplantıya Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de katıldı.

CHP ile temas kurulabilir

MHP’de, Ak Parti ile ortaklık ya da Ak Parti’ye destek konusunda kapılar kapatılmış durumda. MHP’deki tutum ve ortaya çıkacak tabloya göre Meclis kararıyla erken seçim konusunda CHP ile de temas kurulabileceği kaydedildi. Meclis’te 3 partinin ortak alacağı bir erken seçim kararının hem terörle mücadelede hem de piyasalara önemli bir mesaj olacağı değerlendiriliyor. Seçim tarihinin de ortak belirlenmesi teklif edilecek. MHP veya CHP’den Meclis kararıyla erken seçime destek gelmesi durumunda Meclis olağanüstü toplantıya çağrılacak ve 23 Ağustos tarihine kadar seçim kararı alınacak.

Düşük ihtimal de olsa koalisyon

Görüşmede, ‘Sonuç alınması çok düşük ihtimal’ olarak değerlendirilse de, MHP’nin tutumuna göre, MHP ile gündemi belli bir koalisyon ortaklığının da gündeme gelmesinin muhtemel olabileceği ifade ediliyor. Bu durumda YSK ile ilgili bazı düzenlemeler gündeme getirilecek. Köylerdeki vatandaşların il ve ilçe merkezlerine taşınarak oy kullanabilmelerinin önünü açacak yasal düzenleme yapılacak.

İktidarın bir süredir üzerinde çalıştığı model ile köylerdeki vatandaşların il ve ilçe merkezlerine taşınarak farklı sandıklarda oy kullandırılması planlanıyor. Böylece PKK’nın köylerde baskı kurduğu iddiasının da ortadan kaldırılması hedefleniyor. Köylerden taşınan vatandaşların hangi sandıkta oy kullandığı da belli olmayacağından HDP’ye köylerde tulum oy çıkmayacağı savunuluyor. Bu düzenlemeye MHP’nin de sıcak bakabileceği ifade ediliyor. Kulislerde Ak Parti’nin barajın düşürülmesi teklifini de MHP’ye sunabileceği, bu konuda CHP’den de destek isteyebileceği konuşuluyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)