BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKKM ile doların 40 lirayı görmesi engellendi----

KKM ile doların 40 lirayı görmesi engellendi

KKM ile doların 40 lirayı görmesi engellendi
29 Mart 2022 - 07:36 www.finansgundem.com

ASO Başkanı Özdebir, Kur Korumalı Mevduat'ın olmaması halinde dövizin 30-40 liraya çıkabileceğini belirterek, "Uygulama ile bir nevi zaman satın alındı. Ancak bunun ne kadar sürdürülebileceği belirsiz" dedi

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, ekonomik gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundu. Kur Korumalı Mevduat yöntemiyle bir nevi zaman satın alındığını ifade eden Özdebir, bunun ne kadar sürdürülebileceğinin belirsiz olduğunu söyledi. Doğal gazda kademelendirme sistemiyle OSB’lere uygulanan yüksek tarifeyi Cumhurbaşkanına şikayet ettiklerini belirten Özdebir, ücretteki her artışın enfl asyonu tetikleyeceğini ancak işverenlerin de enfl asyon artışını telafi edeceklerini düşündüğünü söyledi. Hüseyin Gökçe'nin Dünya'daki haberinde açıklamalarına yer verilen Özdebir, büyük miktarda ithalat yapılan Rusya’dan alınacak ürünlerin parasının, turizm sektöründe Ruslara verilecek hizmetlerle mahsup edilebileceği yönünde öneride bulundu.

Asgari ücrete ara zam fikri

Afyon’da gerçekleştirilen ASO Meslek Komiteleri toplantısı kapsamında gazetecilerle bir araya gelen Nurettin Özdebir, bir çok işletmenin asgari ücret artışı yapmadan kendi ücretlerinde düzeltme yaptığını söyledi. Çalışanların mutluluğu arttıkça verimliliğinin de arttığına dikkat çeken Özdebir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çalışanların enflasyona karşı ezdirilmeyeceğine yönelik açıklamalarına dikkat çekti. Asgari ücrette ara dönem artışı yapabilmek için yasal düzenlemeye ihtiyaç olduğuna değinen Özdebir, enflasyonun birkaç ay daha yükseleceğini kaydederek, “Yıllık ortalama yüzde 50 civarında olur ancak bununla birlikte yüzde 50 artırılan asgari ücret de erimiş oluyor. Ben işletmelerin bunu telafi edeceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı. Ücretteki her artışın enflasyonu da tetiklediği yönünde paradoks bulunduğunu ifade ede Özdebir, üretici enfl asyonunun tüketici enfl asyonundan yüksek olmasını ‘stoktaki enflasyon’ olarak tanımladı.

3 kişi yerine 2 kişi çalıştırma

Şirketlerin çalışanları aç bırakamayacağını dile getiren Özdebir gerekirse 3 kişi yerine 2 kişi çalıştırarak, çalışanların ihtiyacını gücü yettiği ölçüde karşılayacağını bildirdi. Yanı sıra işverene yönelik yapılması gereken şeylerin de olduğunu ifade eden Nurettin Özdebir, hammadde fiyatının 3 katına çıktığını belirtti ve “Bir çok sektörde sermaye ihtiyacının 3 katına çıkmasına rağmen, işletme sermayesini 3 kat artıramadı” diye konuştu. Özdebir aynı dönemde bankaların kredi limitlerini artırmadıkları gibi tam tersine ipotek olarak gösterilen varlıklarındeğerlerinin düşürüldüğünü bildirdi.

Üretici-tüketici makası açılacak

Özdebir, buğday, ayçiçeği, demir, hurda gibi ürünlerde Avrupa ve Türkiye’nin en büyük tedarikçileri olan iki ülkenin savaş durumunda olmasının da enfl asyonda üretici/tüketicisi makasının daha fazla açılmasını sağlayacağını söyledi. Sanayide bütün sektörlerde olmasa da makine, konstrüksiyon gibi alanlarda çarkların hızlı şekilde döndüğü bilgisini veren Özdebir, “İhracat güzel gidiyor, kime sorsan önümüzdeki bir kaç ay üretim programının dolu olduğunu söylüyor” ifadelerini kullandı.

Rusya, çocuk bezi istiyor

Rusya’da iş yapan müteahhitlerin devlete ve kendi namlarına yaptıkları işlerde sıkıntı beklenmediğini söyleyen Nurettin Özdebir, buna karşılık özel yatırımlarda frene basıldığını belirtti. Rusya’dan kendilerine çocuk mamasından inşaat demirine kadar acil ihtiyaç talep listesi geldiğini anlatırken, Rusya’ya yaptırım uygulamayan ender ülkelerden biri olan Türkiye’nin taleplerin ne kadarını karşılayabileceğinin önemli olduğunu, dünya kamuoyunun ne kadar izin verebileceğinin belli olmadığını söyledi. Sanayicilerin enerji maliyetlerinin olağanüstü arttığını ancak OSB’lerde kademeli fiyatlar sebebiyle çok daha yüksek artış oranı yaşandığını ifade eden Nurettin Özdebir, “Haksız uygulamayı Cumhurbaşkanı ve sayın Varank’a söyledik. “Uğraşıyoruz” dediler ama şu ana kadar henüz bir ilerleme sağlanamadı.

Döviz 30-40 liraya çıkabilirdi

Kur Korumalı Mevduat sistemine yönelik de değerlendirmede bulunan Nurettin Özdebir, kur farkı gelirinin vergiden muaf tutulmasının işletmelerin hoşuna gittiğini söylerken, şirket dönüşümünün şahıs dönüşümünden yüksek olduğunu ifade etti. Bu sisteme biraz da mecburiyetten geçildiğini dile getiren Özdebir, “Döviz açığı vardı hem de gelen para azalırken böyle bir karar alınmasaydı; döviz 30-40 lira olurdu. Ancak KKM ne kadar sürdürülebilir bilmiyorum, bu operasyonla şimdilik zaman satın alınmış oldu. Türkiye algısıyla ilgili düzenleme olursa, Karadeniz ve Akdeniz’de yeni rezervler bulunursa bu sistem başarılı olur” dedi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • azmi29 Mart 2022 20:23

    Hadi canım , nereye kadar. Hazinenin ödeyeceği kur farkı benim cebimden çıkıp parası olana gidiyor. Hani bana yapılan...

  • Yorum 29 Mart 2022 11:24

    Yazık bu millete! Rusya, Ukrayna'ya saldırdı ekonomisi bu kadar yara almadı. Tüm dünya Rusya'ya ambargo koydu ekonomisi bu kadar yara almadı. Her şeye %300 zam geldi bu memlekette, dolar da 40 TL olsun artık. Ekonominin freni boşaldı Allah sonumuzu hayır eylesin.

  • Duran29 Mart 2022 09:58

    Piyasa durdu, fiyatlar uçmaya devam ediyor, bu adamda çıkmış iyi birşey yapıldı diyor. İtahalata bağlı sanayici, kesinlikle sanayici değil sadece basit bir tüccardır. Bunların ülkeye faydası olmaz. Yıllardır yaşattıklarını millet iyi biliyor. Devlet kur korumalılara topladığı vergilerden veriyor enflasyon yukarı devam...yabancılara da bizim vergilerle kur korumalı açılıyor ya... hakkımızı helal etmiyoruz!!! Allah bildiği gibi yapsın. Kdv indirimiyle fiyatların düşeceğini zanneden zavallı bir ekonomi yönetimi var maalesef. Bas parayı enflasyona ezdir milleti. Döviz artmadığı halde bu fiyatlar neden artıyor diyen bir Allah kulu yok ne finansçılarda ne de vekillerde...Seçimlerde görüşecez... bu muhalefette fossss...