BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKırım'da sandıktan Rusya çıktı----

Kırım'da sandıktan Rusya çıktı

Kırım'da sandıktan Rusya çıktı
17 Mart 2014 - 03:34 www.finansgundem.com

Sonucu önceden belli olan, Batı'nın 'tanımıyoruz' dediği Kırım'da Moskova'ya bağlanmak için yapılan referandumun ilk resmi açıklaması: Yüzde 95.5 evet

Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde halk, bölgeyi Ukrayna’dan kopararak Rusya’ya bağlamasını tercih etti. Oldukça sakin geçen ve 23 ülkeden 135 gözlemcinin takip ettiği referandumdailk resmi sonuçlara göre göre halkın yüzde 95.5’i “Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasına razı mısınız” sorusuna “evet” oyunu kullandı.

Nerdun Hacıoğlu'nun Hürriyet'teki haberine göre oylamaya katılım oranı da yüzde 85 olarak açıklandı. Resmi sonucun bu sabah 10.00’da açıklanması bekleniyor. Oylamanın ilk sonucunun açıklanmasıyla Kırım’ın başkenti Simferopol’ün en büyük meydanında toplanan halk, Rusya ve Kırım bayraklarını sallayarak sevinç gösterileri yaptı.  Meydanda Rusya bayraklarını taşıyanlardan biri olan Lucia Prokorovna (60) “İşgalden kurtulduk. Kırım Ukrayna’nın sırtındaki bir çuval patates gibiydi.” Bir başka gösterici ise “Rusya’ya bağlanmamız iyi olacak. Rusya’nın ekonomisi daha iyi” dedi.    Rusya yanlısı Kırım yönetimi bölgenin Rusya Federasyonuna bağlanması için zaman kaybetmeyecek. Kırım Başbakanı Sergey Aksyonov, twitter hesabından “Yarın (bugün) bir Kırım parlamento delegasyonu Rusya’ya uçacak ve Rusya Federasyonu’na katılmak için resmi başvuruda bulunacak” mesajını gönderdi. Kırım’da seçimi takip eden Rus milletvekili Frants Klintseviç, “Kırım ile Rusya’nın birleşmesini için gerekli hukuki düzenlemeleri mart  sonun kadar tamamlayacağız” dedi.

HER YOL MOSKOVA’YA 

Referandum her koşulda Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasının yolunu açıyordu. Çünkü diğer soru “1992 yılı Kırım Anayasası’nın yeniden yürürlüğe girmesi ve Kırım’ın kendi kaderini tayin hakkı korunarak Ukrayna’nın bir parçası olmasını istiyor musunuz” şeklindeydi. 

GEÇİCİ ATEŞKES

Haftalardır Rus askerlerinin kuşatması altındaki Kırım’daki seçim sağlanan ateşkes nedeniyle sakin geçti. Rusya ve Ukrayna iki ülke Kırım’da 21 Mart’a kadar ateşkes kararı aldı.  Ukrayna televizyonları seçim yayını yapmadı. Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk da, “Sonucu hiçbir şekilde tanımayacağız. Bugün Kırım’da ayrılıkçılığı ve bölünmeyi destekleyenleri en kısa zamanda adalet önüne çıkartacağız” diye konuştu.

BATI ‘YASADIŞI’ DEDİ

Referandum sürerken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i telefonla arayan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Rusya liderini geri adım atmaya yine ikna edemedi. Kremlin’den yapılan açıklamada “Rusya lideri Kırım halkının yapacağı seçime saygılı olacaklarını Alman Başbakanı’na iletti. 
Oylama sonucuna ilk tepki ABD’den geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Rusya’ya referandum sonucunu tanımayacağını bildirdi ve birliklerini derhal Kırım’dan çekmesini istedi. 
Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius da referandumu “yasadışı” ilan etti ve Rusya’yı Kırım’da “anlamsız ve tehlikeli tırmanışı sürüklemekle” itham etti. 
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ise ülkesinin referandum sonucunu kabul etmeyeceğini söyledi. Hague, AB’den de “Rusya’ya güçlü bir cevap vermesini” istedi.

DOĞUDAKİ RUSLAR DA AYAKLANDI

Daha Kırım referandumu sonuçları açıklanmadan Ukrayna’nın bir bölgesi daha Rusya’ya bağlanma referandumu istedi. Rusça konuşanların çoğunlukta olduğu ülkenin doğusundaki Donetsk şehrinde, dün şehir meydanında toplanan 4 bin kişilik Rusya yanlısı gösterici sanal referandum yaparak bağımsızlık ilan etti. Meydan girişine barikatlar kurularak Ukrayna İçişleri Bakanlığı araçlarının girişine izin verilmedi. Ülkenin en büyük ikinci kenti Harkov’da da, Rus yanlısı göstericiler 100 metrelik Rusya bayrağı açtı..
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)