BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakKira tutarı krediyi yakaladı----

Kira tutarı krediyi yakaladı

Kira tutarı krediyi yakaladı
14 Mayıs 2013 - 07:04 www.finansgundem.com

Konut kredisi faiz oranları, konut alma kararını büyük ölçüde etkiliyor

Konut kredisi faiz oranları, şu anda ortalama yüzde 0.70 seviyesinde bulunuyor. Faizler düştükçe, ödenecek toplam tutar üzerinden belirlenen aylık taksitler de aşağı iniyor. Böylece, bir eve kira vermek ile kredi taksidi ödemek arasındaki fark da kapanıyor.
Hürriyet'in haberine göre, konut kredisi faiz oranları, tüketicilerin konut alma kararını etkileyen en önemli unsurlardan biri. Konut fiyatlarının tamamını karşılayacak kadar birikmişi olmayan tüketiciler, konut kredisine başvuruyor. Eğer kredi faizleri yükselişteyse, konut alma kararı da bir süre erteleniyor. Bu nedenle, konut kredisi Faiz oranlarının düşük seviyelerde olması, konut satışlarını da yukarı çekiyor. Son dönemde tarihinde ilk kez yüzde 5’in altına inerek rekor kıran faizdeki bu hareketin, tüketici ve konut kredilerine de kısa süre içinde yansıması bekleniyor. Geçen yıl ortalama aylık yüzde 1.22 seviyesinde olan konut kredisi faiz oranlarının şu anda ortalama yüzde 0.70’lere gerilemesi, konut alacakların kredi maliyetlerini oldukça aşağı çekiyor. Kredi maliyetleri aşağı indikçe, aylık ödenen kredi taksitleri ile kira arasındaki fark da kapanıyor.
YÜZDE 1’İN ALTINA İNDİ
2002 yılında 2.63 milyar lira seviyesinde olan konut kredisi hacimleri, gayrimenkul sektörünün de gelişimiyle birlikte yükselişe geçti. O dönemde gayrimenkul sektöründe de peş peşe hayata geçirilen projeler, konut kredisi hacminin yükselmesini de sağladı. Bu ortamda, konut kredisi aylık ortalama faiz oranları 2009 yılında ilk kez yüzde 1’in altına indi. 2012 yılına gelindiğinde ise yılın ikinci yarısında faiz oranları tekrar gerilemeye başladı ve yılı yüzde 1’in altında ve aylık ortalama yüzde 0.98 oranında kapattı.
ORTALAMA YÜZDE 0.70
2013 yılına gelindiğinde ise Merkez Bankası’nın aldığı kararlarla faizlerde düşüş yaşanırken, bu tüketiciye de yansımaya başladı. Bu yılın başından itibaren ortalama yüzde 0.80’lere gelen faiz oranları, şu anda ortalama yüzde 0.70 seviyesinde bulunuyor. Bankalar faizlerini bu seviyede tutarken, konut üreticileri projelerindeki satışlar için bankalarla özel anlaşma yoluna giderse bu oranlar daha da aşağı inebiliyor.
KİRAYI YAKALIYOR
Faiz oranlarının yüzde 0.70’lere gerilemesi, ödeme tutarlarının düşmesini sağlıyor. Bu da konut kiraları ile kredi taksitlerini birbirine yaklaştırıyor. Durum böyle olunca, tüketici teslimine kısa süre kalmış bir konut satın alırsa, kira öder gibi ev sahibi de olabiliyor. Örneğin, Halkalı’da yaşamın başladığı bir projeyi inceleyelim. Burada 1+1 daireye, yüzde 1 peşinat verip, oturmaya başlıyorsunuz. 120 aylık kredi taksitleriniz ise ortalama 1600 lira oluyor. Aynı bölgede 1+1 dairede oturmak isterseniz, aylık 1000 lira civarında kira ödüyorsunuz.
Faizler daha da düşer mi
FAİZLERİN yılbaşından bu yana düşmesi ve Merkez Bankası’nın son aldığı karar, faizlerin şu an geldiği seviyeden daha da aşağıya inebileceği beklentisini yaratıyor. Tüketicilerin bir kısmı, bu oranlardan yararlanmak için alıma geçerken, bir kısmı da beklemeyi tercih ediyor. Uzmanlar, “Türkiye’nin gerçeklerinde, enflasyonun kalıcı olarak yüzde 5’in altına düşmediği ekonomik bir ortamda konut kredisi faizlerinin aylık yüzde 0.65’in altına düşmesinin bekleneme-yeceğini” belirtiyor.
Oranlar konut alımını destekliyor
SÜLEYMAN Çetinsaya, konut kredi faizleriyle ilgili, 2012 yılı itibariyle konut kredi faizlerinde sıkıntılı bir dönem yaşandığını hatırlatarak, “Bu dönemi 2013 yılı itibariyle gerimizde bırakarak, olması gereken seviyelere yaklaştık. Bu rakamların ilerleyen dönemde daha da düşeceği kanaatindeyim. Ancak bu düşüş aynı hızda olmayacaktır. Nitekim şu anki oranlar da oldukça düşük ve konut alımlarını destekleyen oranlardır” diyor.
DAHA ÇOK KAZANDIRIYOR
Yeni konutların fiyatlarında yükseliş olduğunu ifade eden Çetinsaya, şunları söyledi: “İstanbul için bu yükselişin daha devam edeceğini söyleyebiliriz. İstanbul şu an değerinin altında emlak fiyatlarına sahip. Son dönemde gayrimenkul fiyatlarının artışı hızlandı. Yabancı yatırımcı ilgisinin Türkiye gayrimenkullerine dönmesinin nedeni de bu. Başta İstanbul olmak üzere Türkiye gayrimenkulleri faiz, altın, döviz gibi bir çok yatırım aracından daha çok kazandırıyor. Bu da konut projelerine olan ilgiyi artırıyor.”
Konut projelerinin satışında yoğun geçen iki dönem olduğunu dile getiren Çetinsaya, teslime yakın veya hemen teslim dairelere ilginin arttığını da belirtti.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)