BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKıdem ödemeyen patrona teşvik yok----

Kıdem ödemeyen patrona teşvik yok

Kıdem ödemeyen patrona teşvik yok
12 Kasım 2013 - 12:51 www.finansgundem.com

Kıdem tazminatı için hükümetin son önerisinde, kıdem hesabına ödeme yapmayan patrona teşvik yasağı var

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından taraflara sunulan metne göre, kıdem tazminatı için işçiler adına yatırılan para, bireysel emeklilik sisteminde birikecek. Hürriyet'te yer alan habere göre, fona tam ödeme yapmayan işverene 5 puanlık prim indirimi de yapılmayacak, işveren teşviklerinden yararlanma hakkı da verilmeyecek.  Ayrıca patronların “Kalifiye elemanı işyerine bağlı tutamayız” kaygısını gidermek için, işçi ile işveren sözleşmesine özel maddeler eklenebilecek. Metne göre, bireysel kıdem hesabında sözleşmeyi sona erdiren tarafın kim olduğuna bakılmayacak. Ancak işverenlerin “Kıdem tazminatı bireysel hesaba dönüşürse, çalışanı işte tutamayız” itirazıyla ilgili olarak yeni bir düzenleme yapılabilecek. Buna göre kalifiye personelin istihdamının devamı için, işçi-işveren farklı bir hükmü sözleşmeye koyabilecek.

FAİZİYLE ÖDEYECEK

Bireysel kıdem hesabına işverenlerin düzenli ödeme yapması için yaptırımlar söz konusu. Kıdem tazminatı yükümlülüklerini düzenli ve tam yerine getirmeyen işverenler, 5 puanlık prim indiriminden yararlanamayacak. 6111 sayılı yasayla getirilen teşviklerden de faydalanamayacak. Vaktinde ödenmeyen kıdem primini, işveren faiziyle ödemekle yükümlü olacak. Ancak kamu herhangi bir şekilde kıdem hesabıyla ilgili bir garanti vermeyecek.  Mevcut çalışan işçilerin, hem bugüne kadar kazanılmış hakları, hem de bundan sonra oluşacak kıdem hakları bir korunacak. Yasanın yürürlük tarihinden sonra işe giren, yeni sisteme tabii olacak.

Taşeronluk genişlemiyor

TASLAK, taşeronlukla ilgili bölümler de yer alıyor. Buna göre, taşeronluk şu anda olduğu gibi yine sınırlı bir alanda uygulanabilecek. Bakanlık daha önce taşeronlukla ilgili olarak tanımı genişletme önerisini getirmişti. Ancak son düzenlemede bu durumdan vazgeçiliyor. Buna göre taşorenluk “asıl işin teknoloji veya uzmanlık gerektiren bölümlerinde ya da yardımcı işlerinde” kullanılabilecek. Alt işverene verilen işlerde asıl işveren çalışanı ile alt işveren işçisi birlikte çalışamayacak. Bir uyuşmazlık halinde taşeron işçisi esas işverenin çalışanıyla aynı ücret ve sosyal hakları alacak. Ayrıca ücretlerin ödenmesini takipte, esas işverene de sorumluluk verilecek. Taşeron işçiler de yıllık ücretli izin hakkından yararlanabilecek.
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • vahamet12 Kasım 2013 17:39

    gelecek için tek güvencemiz kıdem vardı onuda yiyin efendiler bizler emekliliği görürsek hasta yatağımızda da borç sıkıntı içinde yatarız dert etmeyin yazıklar olsun o kadar vergi ödedim durmadan çalıştım emeğimin karşılığı ne olacak kimin cebine gidecek dizlerim agrıyor işe git gel amelyata para yok bide kıdemimi suriyeli kardeşlerimize maaş bağlayarak tüketin aferim halen size oy veren var şaşıyorum yazıklar olsun

  • oyumu alıcam canımı yakıcan ha oymu istiyon12 Kasım 2013 14:06

    demedi deme ibrahim bu kıdem tazminatı ak partinin ampulunu patlatıcak..