BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkKıbrıs'ta acı reçete bugün Meclis'te----

Kıbrıs'ta acı reçete bugün Meclis'te

Kıbrıs'ta acı reçete bugün Meclis'te
18 Mart 2013 - 08:56 www.finansgundem.com

Kıbrıs'ta anlaşmanın açıklanmasının ardından halk birikimlerini çekmek için bankamatiklere akın etti

Mevduat sahiplerinin birikimlerinde kesinti öngören 10 milyar euroluk kurtarma paketi bugün Güney Kıbrıs Parlamentosu'nda görüşülecek.
Anlaşmanın açıklanmasının ardından halk birikimlerini çekmek için bankamatiklere akın etti.
AB ve IMF’nin, Kıbrıs bankalarını iflastan kurtarmak için üzerinde anlaşmaya vardığı 10 milyar euroluk kurtarma paketi, halkı sokaklara döktü. Mevduat sahiplerinin birikimlerinde kesintiye gidilmesini öngören anlaşmanın Kıbrıs parlamentosundaki görüşmeleri bugüne ertelendi. Kurtarma paketi, Kıbrıs bankalarında 100 bin eurodan az paraya sahip olanların hesaplarından, bir kereye mahsus yüzde 6,75, 100 bin euroyu aşan mevduatlardan da, yine bir kereye mahsus yüzde 9,9 kesintiyi öngörüyor.
Bankamatiklere hücum
Kıbrıs’ta bütçe açığının kapatılması, bankacılık sektörünün küçültülmesi ve vergilerin arttırılması için talep edilen anlaşma uyarınca, yabancı şirketlere uygulanan yüzde 9 oranındaki verginin yüzde 12,5’e çıkarılması, faiz gelirlerinin de yüzde 20’sinin kesilmesi öngörülüyor.
Adanın güneyini ekonomik krizden kurtarmayı hedefleyen planın açıklanmasından sonra halk, birikimlerini çekmek için bankalara akın etti. Mevduat sahiplerine, kesintilerin karşılığında, hesaplarının bulunduğu bankalardan hisse tahsis edilecek. Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis, anlaşmanın “acı verdiğini” ama iflasın önüne geçebilmek için gerekli olduğunu söyledi. 10 milyar euroluk kurtarma paketinin yürürlüğe girebilmesi için parlamentodan geçmesi gerekiyor.
Ya iflas ya memorandum
Rum gazeteleri, Eurogroup toplantısı kararını gazetelerinde manşetlerine taşıyarak, “Anastasiadis, Avrupalı ortakları tarafından sırtından hançerlendi”, “Ya iflas ya memorandum” haberlerine yer verdi. Güney Kıbrıs Rum Kesimi Maliye Bakanı Mihalis Sarris de, pazartesi gününün resmi tatil olması nedeniyle bankaların açılacağı salı gününe kadar kararın geçirilmesi için meclisin olağanüstü toplanacağını söyledi.
KKTC yönetimi alarmda
AB’nin aldığı karardan en fazla Rus sermayesinin etkilendiği belirtiliyor. Ülkede çoğu Rum vatandaşı olmuş Rus oligarklara ait 30 milyar doların üzerinde sermaye var. Ayrıca, Hürriyet gazetesinin haberine göre Rum yönetimindeki AB’nin banka hesaplarına koyduğu şok vergi, KKTC’yi de alarma geçirdi. KKTC Maliye Bakanı Ersin Tatar, Rum kesiminden bavulla sermaye kaçışının önlemek amacıyla sınır kapılarına kontrollerin sıkılaştırılması talimatı verdi. Tatar, Güney Kıbrıs’ta hesapları bulunan İngilizlerin telefon yağmuruna tutulduğunu belirterek, “KKTC’de hesap açmak istiyorlar. Yasal yollarla bankacılık sistemi kullanılarak olabilir, bavulla getirirlerse, karapara diye el koyarım” dedi.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)