BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkKGF kredilerinde mesafeli duruş----

KGF kredilerinde mesafeli duruş

KGF kredilerinde mesafeli duruş
31 Ağustos 2023 - 08:10 www.finansgundem.com

KGF kefaletli kredilerde temkinli duruş devam ediyor. Bu alanda kullandırılan kredi paketlerindeki oran, ağustosun son haftası itibariyle yüzde 42,4 seviyesinde kaldı.

Halen faaliyette olan Hazine desteğiyle oluşturulan Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaletli kredi paketlerinde kullandırma oranı ağustos başında yüzde 41.8 düzeyindeydi. Bu oran bir miktar artarak 25 Ağustos itibariyle yüzde 42,4 düzeyinde olsada istenilen seviyelerde değil. 442,8 milyar TL olan kredi hacminden, 187,6 milyar TL’lik kısmı firmalarca kullanıldı. En yüksek gerçekleşme, yüzde 93,5 ile İşletme Harcamaları Destek Paketi’nde oldu.

Ekonomim'den Mehmet Kaya'nın haberine göre, KGF kredilerinin TL REF+2 veya 3 puanla sınırlandırılması sonucu faizin düşük kalması sebebiyle bankaların kullandırımda ilgi göstermediği kredilerin, Merkez Bankası’nın faiz artışıyla birlikte genişlemeye başlayabileceği ifade ediliyor.

21 kredi paketi bulunuyor

Hazine’nin verdiği garantiyle oluşturulan KGF kefaletiyle oluşturulan kredi paketleri, bankalar açısından teminat sıkıntısı olmaması nedeniyle daha uygun maliyetli olarak gerçekleşiyor. Halen, raporlanan güncel olarak devam eden 21 kredi paketi bulunuyor. Bunlardan bazıları, 6 Şubat depremi sonrası hayata geçirilen paketlerden oluşuyor. Bu paketlerden bazılarının süresi bu yıl sonunda bitiyor.

25 Ağustos itibariyle yüksek limit ayrılan kredilerden, 102 milyar TL’lik işletme giderleri destek paketinde kullanım yüzde 71 düzeyine geldi. Toplam 68,1 milyar TL kredi hacmi oluşturulan EYT destek paketinde yüzde 18,5 kullanım gerçekleşti. 59,9 milyar TL’lik döviz kazandırıcı hizmetler destek paketinde yüzde 60 oranında kullanım yapıldı.

Yürürlükteki paketlerden 11,1 milyar TL kredi hacmi planlanan Bölgesel Odaklı KOBİ Destek Paketi’nden herhangi bir kullanım yapılmadı.

Yeşil Dönüşüm ve Enerji Verimliliği Destek Paketi’nde de 8,9 milyar TL kredi hacmi ayrılmışken kullanım oranı yüzde 2,9’da kaldı. Dijital dönüşüm için ayrılan 1,2 milyar TL kredi hacminden ise sadece yüzde 0,3’ü kullanılabildi. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) kaynaklı kadın girişimcilere yönelik 12,5 milyar TL’lik TurWib destek paketinde de kullanım yüzde 26,5 oldu. 4,4 milyar liralık kadın girişimci paketinde de kullandırılan kredinin oranı yüzde 24 olarak gerçekleşti.

Deprem destekleri 2 paketle sürüyor

6 Şubat depremleri nedeniyle işletmelere yönelik açılan, yakın zamanda da bireyler ile müteahhitlerin konut projelerine olmak üzere 2 ayrı paketle desteklenen kredilerde de kullandırım devam ediyor. 25 Ağustos itibariyle 6 Şubat Depremleri İşletme Giderleri Destek Paketi’nde kullanım oranı yüzde 66,6’ya ulaştı. Bu paketin kredi hacmi 16 milyar 961 milyon TL düzeyindeydi. Toplam 5.7 milyar TL’lik 6 Şubat Depremleri Yatırım Giderleri Destek Paketinde ise kullanım yüzde 65,3 milyar TL oldu.

Nebati: KGF'nin limiti 400 milyar liraya yükseltildi

 

Deprem bölgesi için KGF kararı

 

EYT için işverenlere yüzde 75 kefalet oranıyla KGF desteği

 

50 milyar liralık yeni KGF paketi geliyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)