BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkKentsel dönüşüm için finansman aranıyor----

Kentsel dönüşüm için finansman aranıyor

Kentsel dönüşüm için finansman aranıyor
21 Mart 2013 - 12:04 www.finansgundem.com

İller Bankası kentsel dönüşüm projeleri için finansman arıyor

İller Bankası(İLBANK) Genel Müdürü Tuncay Karaman, Dünya Bankası, Avrupa Yatırım Bankası ve JICA (Japonya Ulusal İşbirliği Ajansı) ile yeni kentsel projelerin finansmanına yönelik çalışmaların sürdürüldüğünü ifade etti.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının düzenlediği eğitim programı çerçevesinde, Türkiye’ye gelen Sudan heyeti İlbank Genel Müdürlüğü’nü ziyaret etti. Çevre Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre görüşmede İlbank’ın kuruluş, görev ve amaçlarının tanıtımı yapıldı, kentleşme ve yerel yönetimlere finansman konusunda karşılıklı bilgi alışverişinde bulunuldu. Doğu Darfur Eyaleti Şehir Planlama Bakanı Abdelmajeed Alzaer Abdalla başkanlığındaki Sudan Heyetinde eyalet valileri ve üst düzey kamu yöneticileri yer aldı.
Genel Müdür Tuncay Karaman İlbank’ın Türkiye’nin köklü kuruluşlarından biri olduğunu vurgulayarak Bankanın yerel yönetimlerin her türlü kentsel ihtiyaçlarının sağlanması noktasında finansman ve teknik destek sağladığını ifade etti. Karaman, “İlbank olarak yerel yönetimlere kaynak aktarımına aracılık ediyoruz. Onların gerçekleştirecekleri projeleri finanse ediyoruz veya proje geliştirmelerine destek sağlıyoruz. Bankamız çalışanlarının yarıya yakın bir kısmı mühendislerden oluşuyor. Teknik elemanlarımızla yerel yönetimlerin proje geliştirme çalışmalarına katkı sağlıyoruz” dedi.
“ETKİLİ BİR KAMU BANKASIYIZ”
İlbank'ın bugün itibariyle 9 milyar sermayesinin bulunduğunu ve sermaye büyüklüğü açısından Türkiye’deki bankalar arasında ilk sıraya yükseldiğini belirten Karaman, İlbank’ın yaklaşık 12 milyar TL aktif büyüklüğe ve 8.5 milyar TL kredi hacmine sahip etkili bir kamu bankası olduğunu vurguladı.
Karaman, 2012’de belediyelere öz kaynaklardan yaklaşık 4 milyar TL. kredi tahsis edildiğinin altını çizerek “İller Bankası gerçekleştirdiği kamu hizmetlerinin yanı sıra Türk ekonomisi ve iş hayatında da öncü kurumlardan biri olarak, Türkiye’nin geleceğini garanti altına alacak tüm hizmetlerde yer almaya devam edecektir” diye konuştu.
YENİ KAYNAK SAĞLAMA ÇALIŞMALARIMIZ VAR
Yerel yönetimlerle ve Bankanın öz kaynaklarıyla yeni projelere gireceklerini belirten Karaman şunları kaydetti:
“Banka olarak bundan sonraki süreçlerde gerek kendi gayrimenkullerimiz gerekse Bankanın portföyüne yeni dahil edeceğimiz gayrimenkuller ve belediyelerin ellerindeki gayrimenkulleri ortak projeler üreterek değerlendirmek istiyoruz. Böylece birkaç faydayı aynı anda sağlamış olacağız. Bu projelerle modern kentleşmeye katkı sağlarken proje geliştirmekte güçlük çeken yerel yönetimlere de hem proje anlamında hem de yeni finansman sağlama noktasında destek sağlamış olmaktayız. Projelerin hayata geçirilmesiyle belediyelerin gayrimenkullerinin değerlendirilmiş olmasının yanı sıra belediyelerin yapacağı kentsel dönüşüm için ilave kaynak yaratılmış olacak” dedi.
Karaman, Kentsel Dönüşüm Kanununa göre İller Bankasının bankacılık faaliyetleri dışında elde edilecek karın yüzde 50’sinin kentsel dönüşüme aktarılacağını vurgulayarak, “Projelerle elde edeceğimiz gelirin yarısı doğrudan kentsel dönüşümde kullanılacaktır. Bu şekilde kentsel dönüşümün finansmanına büyük katkı sağlayacağımızı tahmin ediyoruz" şeklinde konuştu.
BELEDİYELERE DAHA FAZLA HİBE VE KAYNAK
Genel Müdür Karaman, ayrıca İller Bankası Kanunu gereğince Banka safi karının yüzde 51’inin, il özel idareleri tarafından yerine getirilen, köylerin teknik ve sosyal altyapı hizmetlerinin finansmanı, nüfusu 200 binin altında olan belediyelerin harita, imar planı, içme suyu, atık su, katı atık, kent bilgi sistemi ve benzeri kentsel altyapı projelerinin finansmanı ile nüfusu 25 binin altında olan belediyelerin anılan projelerinin ayrıca yapımının finansmanında hibe olarak kullandırılacağının altını çizdi. Karaman, “Yerel yönetimlere uyguladığımız düşük faiz oranlarıyla finansman politikamız devam edecek, bununla birlikte uygulamaya sokacağımız yeni gayrimenkul faaliyetleriyle Bankamızın karlılığı artmış olacaktır. Dolayısıyla karlılıkla birlikte yerel yönetimlere ve köylere aktarılacak hibe miktarı da finansman desteği de artmış olacaktır” dedi.
Karaman, İlbank’ın yalnızca Türkiye'nin kaynaklarından finansman aktarımı gerçekleştirmediğini kaydederek son dönemde uluslararası finans kuruluşlarından önemli miktarda kredi finansmanı sağladıklarını vurguladı. Bu yöntemle çalışarak yerel yönetimlerin içmesuyu, kanalizasyon, atıksu, katı atık gibi alanlarda dışarıdan finansman teminini gerçekleştirdiklerini bildiren Karaman, Dünya Bankası, Avrupa Yatırım Bankası ve JICA (Japonya Ulusal İşbirliği Ajansı) ile yeni kentsel projelerin finansmanına yönelik ileriye dönük çalışmaların sürdürüldüğünü ifade etti.
Toplantıda İlbank Planlama ve Koordinasyon Dairesi Başkanı Muhammet Göçer Bankanın tanıtım sunumunu yaptı. Değerlendirme kısmında konuk heyetin Banka ile ilgili detaylı bilgilere sahip olması için heyetten gelen sorular yanıtlandı. Sudan Doğu Darfur Eyaleti Şehir Planlama Bakanı Abdelmajeed Alzaer Abdalla, Türkiye'de gerçekleştirdikleri bir dizi görüşmelerden sonra İlbank'a geldiklerini ve Banka ile ilgili çok yararlı bilgilere sahip olduklarını belirtti. Abdalla, bu görüşmelerin Türkiye'de gerçekleştirilen modern şehircilik anlayışının Sudan'da uygulanması konusunda heyet üyelerine ışık tutacağını belirterek Banka yönetimine teşekkürlerini sundu. Heyet, toplantı sonrası Bankanın çeşitli birimlerini gezerek birimler hakkında bilgi aldı
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)