BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaKemal Derviş siyasi gerilime dikkat çekti----

Kemal Derviş siyasi gerilime dikkat çekti

Kemal Derviş siyasi gerilime dikkat çekti
19 Şubat 2014 - 13:42 www.finansgundem.com

Brookings Kurumu Başkan Yardımcısı Kemal Derviş, yükselen piyasaların karşı karşıya kaldıkları ekonomik güçlükleri analiz etti

Brookings Kurumu Başkan Yardımcısı Kemal Derviş, yükselen piyasaların karşı karşıya kaldıkları ekonomik güçlükleri analiz ettiği makalesinde, “Birkaç ülke için ciddi tehlikeye karşın, 2014’te genel bir yükselen piyasa krizi ihtimali yok” dedi.

Derviş, zorluğun büyük cari işlemler açığına sahip ülkeler için daha fazla olduğuna değinirken, “Son dönemde şaşırtıcı sayıda ülkede olduğu gibi, eğer siyasi çalkantı ya da gerilim karışımın içine atılırsa bu zorluk giderek daha artar” görüşünü dile getirdi. Kemal Derviş, yüksek faiz oranlarının büyümede yavaşlamaya, istihdamda azalmaya neden olacağını, ancak bunun maliyetinin patlayan bir krizin ortaya çıkardıklarından daha küçük olacağını bildirdi.

PROJECT SYNDICATE’E YAZDI

Kemal Derviş Project Syndicate’te yer alan “Yükselen piyasalar için hengame ya da türbülans mı?” başlıklı makalesinde, ABD’deki parasal genişlemenin daralmasında en güçlü baskının “Kırılgan Beşli” denilen Brezilya, Hindistan, Endonezya, Güney Afrika ve Türkiye’de oluştuğunu ancak buna başka yükselen ülkelerin de dahil edilebileceğini belirterek şöyle dedi:

“Yükselen piyasa ‘boğaları’, büyük orta gelirli ülkelerin borç/GSYH oranlarını, onlara geçmişte yoksun bulundukları mali alanı verecek şekilde önemli ölçüde düşürdüklerine işaret ediyor. Ancak ne 1994’teki Meksika ‘tekila’ krizi ne de 1997’deki Asya krizi büyük kamu açıklarından kaynaklandı. Her iki durumda ters sermaye akışı karşısında sabit döviz oranını savunma çabası ana faktördü, Türkiye’de Şubat 2001’deki para birimi çöküşü öncesi olduğu gibi.

Bugün yükselen ülkelerin büyük bölümü sadece düşük kamu borç yüküne sahip değiller, aynı zamanda esnek döviz kuru için kararlı görünüyorlar, iyi sermayelendirilmiş bankaları var, döviz baskısının sınırlandırılması yönünde düzenlenmişler.”

Ani para çıkışı sonunda yerel paranın değer kaybı sorununun üzerine cari işlemler açığını düşürme düzenlemesiyle gidilebileceğini, bunun sermaye akışına olan ihtiyacı hızla azaltabileceğini kaydeden Derviş, şu konulara değindi:

“-Paradaki değer kaybı, açık veren ülkelerin büyük bölümü tarafından yönetilebilir, ancak çok hızlı şekildeki çok büyük değer kaybı bir kısır döngüyü tetikleyebilir.

-Özel sektör bilanço sorunları finansal sektörü zayıflatır ve kamu finansmanı üzerinde kemer sıkmaya mecburiyetiyle sonuçlanabilir, böylece tüketici talebini sınırlar ve firmaların bilançoları üzerinde daha fazla zarara yol açar.

-Böyle bir krizi engellemek için döviz kuru ülkenin özel koşullarına bağlı olacak bir şekilde yönetilmeli. Büyük net merkez bankası rezervleri süreci rahatlatmaya yardım edebilir. Bunun dışında, faiz oranlarında önemli bir artış kısa vadeli sermayeyi korumada ve daha tedrici bir reel sektör ayarlamasına imkân sağlamakta kullanılmalı. Yüksek Faiz oranları elbette büyümede yavaşlamaya, istihdamda azalmaya neden olur, ancak bu maliyetlerin, tamamen patlayan bir krizin ortaya çıkardıklarından daha küçük olması muhtemel.

-Zorluk büyük cari işlemler açığına sahip ülkeler için daha fazla. Ve son dönemde şaşırtıcı sayıda ülkede olduğu gibi, eğer siyasi çalkantı ya da gerilim karışımın içine atılırsa bu zorluk giderek daha artar.

-Yine de birkaç ülke için ciddi tehlikelere karşın, 2014’te genel bir yükselen piyasa krizi ihtimali yok. Hâlihazırdaki karşı sermaye akışları çok sınırlı oldu ve faiz oranlarını hızla yükselten gelişmiş ülke yok, gerçekte ABD’nin cari işlemler açığının azalmasıyla ABD’den net akışlar geçen 12 ayda arttı. Üstelik yükselen piyasa ülkelerinin büyük bölümü yeterli mali pozisyonlara sahip.

-Son çalkantı dünya çapındaki varlık fiyatlarının olağanüstü genişlemeci para politikaları tarafından şişirilmesinin giderek gerçekleştiğini gösterdi. Sonuç olarak birçok mali varlık, güvendeki küçük oynamalara karşı bile kırılgan hale geldi ve bu, reel faiz oranları daha normal uzun vadeli düzeylere yaklaşıncaya değin devam edecek.

-Bununla birlikte orta vadede teknolojiyi yakalamalarında artış potansiyeli ve uyumun devamlılığı yükselen piyasaların büyük bölümünde güçlü kalacak. Ülkelerin uyum adımları, geçmişten de fazla olarak yönetişimin kalitesi ve yapısal reform adımlarına bağlı olacak.”
YORUMLAR (16)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ileri türkiye20 Şubat 2014 01:16

    başarıları kabullenmemek başarıları yok etmez...tarih sayfalarında gercekler yazıyor...

  • geziçiler sizi20 Şubat 2014 01:07

    sende söylüyon işte ....başaran kim sonuç önemli...bir yerlere baglama

  • ÇAPULCU.LAR20 Şubat 2014 00:43

    kEMAL DERVİŞİ tanımayan SIĞIRLAR aşşağıdaki yazılarındada kendilerini belli etmişler.unutmayınki bu adamın sayesinde akp başarılı oldu bunu gidinde ALİ BABACANA sorun.üç kuruşluk aklınızıda akp ye kapatmışsınız.

  • ÇAPULCU.20 Şubat 2014 00:39

    Ey gidi kemal derviş sen bunlara akıl verdin ve bunlarda kendilerini bir iş yapmış gibi böbürlenerek millete yedirtmeye çalışıyorlar akp içinde birtek ali babacan doğruyu söyledi zamanında KEMAL DERVİŞİN dediklerini yapmasaydık bizlerde eski hükümetler gibi zor durumda kalırdık bu lafı demesi bile ali babacanın büyüklüğünü gösteriyor helal olsun biz yaptık dedirtmeye getirmiyor başbakan gibi.başbakan hava atmayı kendine çok yakıştırıyor ama milletide enayi zannediyor MARMARAYI bizler yaptık diyor eyvallah tamamda sen önce doğru olanı milletine söyle evet marmaray taaaaaa osmanlı döneminde çizilmiş ve bugüne kadarki hükümetlerede bunu ele almış veya almamış ama bizlere nasip olmuş demesi lazımken biranda kendini erdoğan efendi KAF DAĞININ eteklerinde hissetmiş.onu yaptık bunu yaptık hiçbir zaman demiyeceksin yaptıklarını zamanı geldiğinde kendi halkına bırakacaksın en iyi değerlendirmeyi HALK yapar.yaptıklarınızlan ÖVÜNMEYECEKSİNİZ geride bıraktıklarınızlan insanlar guru duyuyorsa işte bu cümleler sizi payidar edecektir.ama millete zuılümlen yaklaşan yeri geldiğinde oda zulüme kalacaktır.

  • Brokerman20 Şubat 2014 00:33

    KemalDerviş in sistemi sonra gelenler de uyguladılar. Kendilerini millet olarak tanımlamaya bayılan hüloooğcuların seçtikleride dervişin sistemini uyguladı. çünkü aklın yolu birdir. Adama iftira atmayın. bilip bilmeden klavye başında yorum sallamayın.

  • yatırımı bilene bak19 Şubat 2014 23:29

    yatırımı bilene bak...türkiye ekonomisi battı diyen bunlar degilmiydi...imf acıklama yapıyor ekonomi batmadı diye...bunlar oluşturdu haa...2002 den beri meydana gelen olaylarda coktan ekonomi darmadahan olurdu ...anayasa kitabı atıldıda faizler bir gecede bir daha görülemeyecek seviyelere cıktı....bunların düzenlemeleriyle haaaa...bukadar olaylar olduda faizler düştü...dolar saydı yerinde ...2002den beri batan ülkede yatırımların ardı arkası kesilmedi...şimdide yatırımları baltalamak için ugraşıyorlar...durmak yok yola devam

  • as19 Şubat 2014 22:30

    en büyük sosyal demokrat-demokratik solcu,düyun-u umumiye memuru,türk milletinin boynuna tasma geçiren halkçı-solcu,efendilerinin paralarını son kuruşuna kadar tahsil etmek için milleti küreğe mahkum eden kukla-maşa.

  • yorumlara bak sen...19 Şubat 2014 22:13

    Aşağıdaki yorumlar yatırımcılarımızın ne kadar bilgisiz olduğunu gösteriyor. Ne kazığı atmış bu adam, ne üçkağıdı yapmış? Bu adam dünya bankasının çalışanıydı, bankacılık sistemini kurdu. Bu adam sayesinde kriz atlatıldı. O sistem sayesinde 2008'de krize girmedik. Babacan falan mı ekonomiyi kurtardı zannettiniz? Siz daha bunları bilmiyorsunuz, gelmiş yatırım yapıyorsunuz. Tabi para kaybedersiniz. Sakın kimseye kızmayın, hiç şansınız yok.

  • vatandaş19 Şubat 2014 21:30

    Milletimize en büyük kazığı attı.Uluslararası sermayenin T.C.ye borç olarak verilmiş paraların faizlerinin geri alınabilmesi için gerekli tüm yasal düzenlemeleri yaptı.Milletvekillerinin 2 yılda emekli olmasını görmezden gelerek Türk insanının emeklilik yaşını uzattı.Amerikan ajanı olarak görev yaparak T.C.de oluşmuş siyasi birlikteliği bozarak abd.nin istediği kolpaçinolar için yol temizliği yaptı.BİR NEVİ OSMANLIDAKİ KAPİTULASYONLARDAN SORUMLU KİŞİ görevini gördü.Çok beğenen alsın turşusunu kursun biz millet olarak kendisini sevmiyoruz ve bir dahada görmek istemiyoruz....

  • MORFANATIKLER19 Şubat 2014 20:36

    cumhuriyet tarihinin en büyük krizinde ,krizin atlatılması için yapılması gerekenleri gerekçeleriyle birlikte ifade etti,,o gerekçelerin doğruluğuda uyğulanan ekonomik politikaların netice vermesiyle teyit edildi..!!Yaşanan büyük kriz kimsenin malına parasına devlet tarafından el koyulmadan atlatıldı,,bugün finansal anlamda denetim varsa bu adam sayesinde vardır.!!isteseydi ekonomik güç elindeydi servetine servet katar giderdi,,,türkiyede sağlıklı bir ekonomik sistemin temellerini attı ajanlıkla suçlandı.!buna rağmen polemiğe girmedi,,bu ülkede 40 takla atıp milletvekili olupta o makamı bırakmamak için ayrıca 40 takla daha atanlara ders verircesine ,hak ettiği milletvekilliğini elinin tersi ile itip,daha önce görev aldığı alana geri döndü.....bugun bankacılık denetleme ve enerji denetleme kurumu varsa,,merkez bankası bağımsızsa ,kemal derviş sayesindedir...!!şu habere bile muhalefet yapıyor diye bakanların fanatikliği cehaletin en güzel örnegidir.!!

  • özgur19 Şubat 2014 19:04

    yürü git işine bak.....

  • sn ecevit dönemini unutmadık19 Şubat 2014 16:33

    sen eksiktin tam oldu muhalefet tamamlandı

  • cakir 19 Şubat 2014 15:33

    Kemal dervis senin de sonun yakindir insallah seni unutmadik

  • peh19 Şubat 2014 15:28

    bu adam bu ülkede en son hatta hiç konuşmaması gereken kişidir.. karnesi belli icraatı belli bu adamın kime neye hizmet ettiğini de gördük zamanında! bu adamın bu ülke için hiç bir sözü haber değeri taşımıyor herkes neyin ne olduğunu biliyor temcit gibi sürmeyin önümüze!

  • vatandaş19 Şubat 2014 14:46

    Ahaa bir kolpaçino daha piyasaya çıktı, eeee kambersiz düğün olmaz tabikine...

  • süvari19 Şubat 2014 14:31

    aman gelmesin bu adam türk olabilir ama baskalarina calisiyor bizi ne hale getirmisti hic unutmadik