BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkKatarlılar, ABank'a 3 yeni pencere açtı----

Katarlılar, ABank'a 3 yeni pencere açtı

Katarlılar, ABank'a 3 yeni pencere açtı
22 Mart 2013 - 10:18 www.finansgundem.com

Alternatifbank Genel Müdürü Hamit Aydoğan, ortaklık ile bankaya yeni iş fırsatları çıkacağını anlattı

Çok değil, Anadolu Endüstri Holding ile The Commercial Bank of Qatar'ın ABank'ta ortak olmak için görüşmeye başladığı açıklanalı sadece 3 ay oldu. Herhalde bankacılık sektöründeki en hızlı flörtlerden biri gerçekleşti ve Katarlı talip, BDDK'da onaylarsa, ABank'a 'damat' oldu. Üstelik de bankanın yüzde 70.84'ünü alarak, ana ortak haline geldi. CBQ, bankanın üst yönetimini de bankayı bugüne taşıyan ekibe bıraktı. CBQ'nun yaptığı iş planı ile ABank'ın iş planı ise birbirine tam örtüştü.
CBQ, ABank'ın hikayesinden etkilenmiş görünüyor. Tabii bu hikayenin somut ifadesi rakamlar. Son 3 yıllık performansına bakıldığında ABank aktifini iki kattan fazla büyütmüş. Kredilerini neredeyse iki kat, mevduatını ise bir kat artırmış. Buna göre 2012 yılı sonunda konsolide bilançosuna göre aktif toplamı 8 milyar TL'ye gelen bankanın 2009 sonuna göre büyümesi yüzde 119'u, 5.2 milyar TL'ye ulaşan kredi hacmi yüzde 90 büyümeyi işaret ederken 4.1 milyar TL'lik mevduatı yüzde 63 artışı gösteriyor. Bundan sonraki 3 yılda ise yine planda bankanın büyüklüğünü ikiye katlama hedefi var. Bankanın 2016 sonuna kadar olan iş planında büyüme hedefleri ağırlıklı olarak yüzde 25'in üzerinde. İstikrarlı ve karlı büyüme stratejinin ana odağını oluşturuyor. Agresif ve riskli büyümek ise yeni dönemde de ajanda da yok. Ayrıca Türk bankalarının sendikasyon kredileri ile 500 milyon dolardan fazla Türkiye'ye sağladığı kaynak olan CBQ, sadece ABank'a satın aldığı hisseler için ödeme yapmayacak. Bankaya sermaye enjeksiyonu da yapılacak. Ama bu sermaye desteği tek seferde değil bankanın ihtiyacı oldukça gelecek. Bankanın adı ise aynı kalacak.
Katarlı The Commercial Bank of Qatar'ın (CBQ) yüzde 70.84'ünü satın aldığı ABank'ın Genel Müdürü Hamit Aydoğan bankanın önümüzdeki 3 yıllık iş planının ipuçlarını DÜNYA'ya anlattı. Hamit Aydoğan, ABank olarak CBQ ile şimdiye kadar hiç girmedikleri ya da çok az işlem yaptıkları 3 yeni alanın da radarlarına girdiğini açıkladı. Bunlardan ilki proje finansmanı işlemleri. Daha önce proje finansmanına hiç girmeyen ABank artık Türkiye'nin büyük yatırım projelerine Körfez'in sermayesini taşıyacak. Ayrıca Ortadoğu Bölgesi'nde Türk müteahhitlerinin işlerine destek sağlayacak ve ihracatın finansmanında daha aktif olacak. Aydoğan, "Türkiye için hep 'doğu ile batı aranda köprü'dür diye söylerdik ama gerçekleşen bir söz oldu" diyerek şöyle devam etti: "Birleşik Arap Emirliği'ndeki yatırımcılar için ABank Türkiye üssü olacak. Bölgede Türkiye'ye yönelik yatırım düşüncesi çok fazla. Biz buna da aracılık yapacağız. Yatırım bankacılığı tarafımız da büyüyecek. A Yatırım'da danışmanlık tarafında hizmet verecek. En büyük artı, proje finansmanında olacak. Türkiye'deki proje finansman işlerini finanse edeceğiz ve gerektiğinde riski CBQ üzerinden alacağız ama o işlemin nakit akışı veya günlük işlemleri bizim bankamız üzerinden gidecek" dedi. İşte Hamit Aydoğan'ın anlatımıyla Commercial Bank of Qatar ve ABank.
BÜTÜN BAE KAPSAMI ALANINDA: Commercial Bank of Qatar, Katar'ın ilk özel bankası. Bugün en büyük özel bankası. Yaklaşık 23 milyar dolar civarında bir aktif büyüklüğü var. 2 bankası daha var. Bunlardan birisi National Bank of Oman diğeri ise United Arap Bank. National Bank of Oman, Umman merkezli ve 66 şubesi, 6.5 milyar dolar aktifi olan bir banka. Ayrıca Mısır'da 3, BAE'de bir şubesi var. ABank'tan biraz daha büyük bir banka. United Arap Bank ise yaklaşık 3.5 milyar dolarlık bir aktife sahip ve Birleşik Arap Emirliklerinde faaliyet gösteriyor. O da bütün Arap Emirliklerinde ve Abu Dabi'de faaliyet gösteriyor. CBQ ve iştirakleri ile beraber bütün Arap Emirlikleri'ndeki ülkeleri kapsam içine almış bulunuyoruz. Çalışanları açısından bakıldığında ise çok uluslu bir banka. CBQ'nun yaptığı işlere baktığınızda konvansiyonel bankacılık ağırlıklı olarak kurumsal bankacılık. Ticari ve bireyseli bir arada yapıyorlar. Proje finansmanında oldukça etkililer. Katar'ın nüfusu çok kısıtlı ama Diners kredi kartlarıyla söz konusu pazarında lideri konumunda bulunuyorlar. Uluslar arası golf ve tenis turnuvaları ile Formula 1 yarışlarının da sponsoru olan bir banka.
YÖNETİM KURULU 'GİRİŞİMCİ-PATRON': Uluslararası alanda yatırım yapan grup. CBQ'nun mevcut yönetim kurulu üyelerine baktığınızda her birinin çok farklı ve değişik alanlarda yatırımları var. Her birisi yatırımcı. Bizde genelde yönetim kurulları profesyonellerden oluşur ama orada patronlardan oluşan bir yapı var. Yönetim kurulunda Barclay's, Credit Suisse ve Harrods'a gibi dünya devlerine ortak olanlar var.
TÜRKİYE'DE BAŞKA YATIRIMLARA DA SICAKLAR: Türkiye'nin geleceğine inanıyorlar. 'Türkiye'de potansiyel var biz geleceğine yatırım yapıyoruz' diyorlar. ABank'ın sahibi Anadolu Endüstri Holding'in geleceğine yatırım yapıyoruz düşüncesindeler. ABank, bir başlangıç aslında. Bugün için koydukları bir hedef yok ama Türkiye'de başka yatırımlar içinde düşünceleri var. Gayrimenkulde hızlı bir gelişme var. Turizm otelleri ile ilgili yatırımlar olabilir. Enerji konusunda işbirliğine açıklar. Bunların her birisi gerçekleşecek projeler.
PLANLAR ÖRTÜŞÜYOR: CBQ da danışman şirketi McKenzie ile bir iş planı hazırladı. Bizimki ile örtüşüyor. Ticari bankacılık, KOBİ ve bireysel bankacılıkta devam edeceğiz. Kurumsal bankacılıkta çok büyük payımız yoktu önümüzdeki dönemde büyük proje finansman işleriyle kurumsal bankacılıkta daha etkili olabileceğiz. Daha ses getirebilecek konuma geleceğiz. Her şeyden evvel Ortadoğu'da büyük projelere imza atan Türk müteahhitlerine doğrudan biz teminat mektubu verebileceğiz. Çünkü şube gibi çalışacağız. Biz şimdi belli büyüklükte olup da orada iş alan müteahhitlerin kredibilitesini Türkiye'de ölçebileceğimiz için kredisini burada değerlendirip yurtdışına direkt olarak lanse edebileceğiz. Orada daha hızlı hareket edebilme, krediyi oradan da buradan da verebilme imkanımız olacak. Bütün Ortadoğu ülkelerine çalışan Türk işadamları için büyük kolaylık olacak. Abu Dabi, Dubai, Katar, BAE olarak baktığınızda büyük rahatlık var. Mısır'da da CBQ'nun iştirakinin şubeleri aracılığı ile hizmet verebileceğiz. Onlarında yeni stratejilerinde Afrika'ya açılım başlıyor ve o bölgeye biraz daha önem verecekler. Önümüzdeki günlerde Kuzey Afrika ülkeleri hatta ileride güneye doğru inme imkanı bulacağız.
50 BİN AKTİF MÜŞTERİYİ RAHAT AŞARIZ: Bizim büyüme hedefimiz genelde yüzde 25'lerin üzerinde. 2016 sonunda bankanın aktif büyüklüğünü ikiye katlarız. Sermayede bir defada değil, kademeli olarak ve ihtiyaca göre gelecek. Karsız büyümeyi istemiyoruz. İstikrarlı, ayağı yere basan ve kanuni takip oranını düşürerek verimli çalışacağız. Riskli pazarlarda çok agresif girmenin anlamı yok. Geçen sene aktif müşteri sayımız yüzde 50 arttı. 40 bin müşteriye ulaştık. Ağırlıklı olarak işletme, bireysel ve ticari bankacılıkta artış sağladık. Bu sene sonunda ise yine yüzde 30 artırmayı hedefliyoruz. 50 bin aktif müşteriyi rahat aşarız.
PLANLAR YÜZDE 110 TUTTU: ABank olarak az şubeli ve küçük orta ölçekli bir bankayken önümüzdeki dönemde daha farklı bir yerde göreceksiniz. Göreve geldiğimizde 5 yıllık plan yapmıştık şimdi bunun 3 yılı geçti... Planlarımız yüzde 100 hatta yüzde 110 tuttu. Hazırlamış olduğumuz iş planı tam olarak gerçekleşti.
76 ŞUBEYE ÇIKACAK: Şube verimliliği açısından baktığınızda diğer bankalardan yükseğiz. Şube başına baktığımızda mevduatta da kredi de ortalamaların üzerindeyiz. 66 şubemiz var. Ama şuanda kiralamasını yaptığımız 10 şube geliyor yakında. Geçen seneyi 63 şube ile kapattık. Ocakta 3 şube açtık. 10 tane gelecek ve 76 şubeye çıkacağız. Ağustos sonuna doğru yetiştireceğiz.
BONUS İLE DEVAM, APORTFÖY KURULDU: Biz Bonus kredi kartımızla devam edeceğiz. Ama her zaman söyledik kredi kartı pazarında çok agresif olacak değiliz. Orada büyük oyuncular var. Rekabet etmek için değil mevcut müşterilerimizin bütün bankacılık hizmet paketini karşılamak için ürünü çıkardık. A Leasing bizim iştirakimiz değildi iştirakimiz olacak. APortföy adında yeni bir şirket kurduk. Faaliyet iznini bekliyoruz.
Bugünkü genç jenerasyonu ileride banka şubelerinden içeriye alamayacağız
ABank Genel Müdürü Hamit Aydoğan, internet bankacılığının geleceğine de çok inanıyor. Bu nedenle de aslında şubeleşmede agresif bir plan yapmıyor. 150 şubeli bir banka olma hedefleri olduğunu söylerken de şöyle bir hesap yapıyor: "Türkiye'de 1.000 şubeli bir bankanın 60 şubesi ticari bankacılık, 3 şubesi kurumsal bankacılık yapar. Yani 65 şubeniz büyük işler yapar. Geri kalan 935 şubeniz KOBİ ve bireysel bankacılık yapar. Perakende bankacılıkta tüketici kredisi, kredi kartı verir, havale yaparsınız. İçinde bulunduğumuz nüfusa bakınca yüzde 30'u internet bankacılığı kullanabilirse kalanı kullanamıyor. Kullansa da sadece sms'e ya da benzeri şeylere bakıyor. Bundan 5 yıl ya da 10 yıl sonra bugün internet bankacılığı kullanmayanlarda kullanmaya başlayacak. Herkesin elinde o günün ipad'i olacak. Bugünün genç jenerasyonunu ele aldığınızda onları artık Banka şubelerine alamayacağız. Dolayısıyla bugünkü boyutta büyük şubelere gerek yok. Kendi içinde konsolide olacak. Herkes yatırımı yapmış gidiyor. Ama bizim gider yaratmamamıza gerek yok. akıllı bankacılık yapmamız gerekiyor."
Gelecek internette, bir Japon bankanın modelini çalışıyoruz
2012'de bankanın teknolojisini değiştirdiklerini de kaydeden Aydoğan, "İnternet bankacılığı yoluyla bireyleri hedefliyorum. Teknoloji alanında büyük yatırım yaptık bu senede internet bankacılığı üzerine yatırım yapıyoruz" dedi. Gelecek 6 ayda bu alanda önemli adımlar atmaya hazırlandıklarının sinyalini de veren Aydoğan, "Herkeste olan internet bankacılığı bizde de var. Ama onlardan bir adım öne geçmek için ne yapmak gerekir diye çalışıyoruz. Rakip bankaların güzel ürünleri çıktı. Biz ona ilave başka paketlerde sunacağız. Japonya'nın 3 şubesi olan 10'uncu büyük bankası her hizmetini internetten veriyor. Gidip modellerini de inceledik. Türkiye koşullarına nasıl adapte edebiliriz diye bakıyoruz" açıklamasında bulundu.
Sendikasyonda dikkatlerini çektik
Nisan ayında sendikasyon kredisi için çıktıkları road show'da Katar'daki bankaları gezdiklerini ve bankanın rakamlarının çok ilgi çektiğini aktaran Hamit Aydoğan, CBQ'yla Merrill Lynch aracılığı ile bir araya geldiklerini söyledi. Aydoğan, "Türkiye'nin geleceğine yatırım yapmayı kafasına koymuş olan birisi için çağırışımda bulunuyor. Arz ve talep kendi kendini buldu" dedi. Sendikasyonla başlayan tanışma ise bundan sonra bankanın sendikasyonlarına yarayacak! Çünkü bundan sonra sendikasyon alırken ABank, CBQ'nun ratingi A üzerinden değerlendirilecek. Aydoğan, "Sendikasyon alırken büyük Türk bankalarıyla kıyaslandığımızda 0,50'lik puan farkımız vardı. Şimdi maliyetimiz aşağı gelecek. Bu sene 250 milyon dolar kadar hedeflemiştik ama gelişmelere göre artabilir. Toplam yurtdışı fonlamamız ise 655 milyon dolar. Bizimle eşdeğer diğer bankalarda bu rakamın 4'te biri yoktur. Şuanda 100 milyon bono ihracı talebimiz SPK'da. 150 milyonluk iki ihraçta yaptık" bilgisini verdi.
Dünya/Ece Ceyhun
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)