BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkKartel suçlamalarına sert yanıt----

Kartel suçlamalarına sert yanıt

Kartel suçlamalarına sert yanıt
26 Şubat 2013 - 17:24 www.finansgundem.com

Yapı Kredi Bankası CEO'su Faik Açıkalın RK'nın 12 banka soruşturması kapsamında sözlü savunmasını yaptı

Yapı ve Kredi Bankası CEO'su Hüseyin Faik Açıkalın, kuruluşlarından bu yana her zaman kanunlara olduğu gibi, rekabet kurallarına da saygılı olmayı kendilerine ilke edindiklerini belirterek, ''Rekabet hukukuna aykırı bir eyleme bilinçli olarak müdahil olmamız ya da burada belirtilen kartel gibi kuruluşlara dahil olmamız hiç bir şekilde mümkün değildir'' dedi. Açıkalın, Rekabet Kurulu tarafından yürütülen 12 banka hakkındaki soruşturma kapsamında, bankası adına yaptığı sözlü savunmada, Yapı ve Kedi Bankası'nın yaklaşık 17 bin 500 kişiden oluştuğunu belirtti.
Banka olarak kuruluşlarından bu yana her zaman kanunlara olduğu gibi, rekabet kurallarına da saygılı olmayı kendilerine ilke edindiklerini belirterek, ''Rekabet hukukuna aykırı bir eyleme bilinçli olarak müdahil olmamız ya da burada belirtilen kartel gibi kuruluşlara dahil olmamız hiç bir şekilde mümkün değildir'' dedi.
Çalışmalarını rekabetçi politikalarla sürdürmeye çalıştıklarını ifade eden Açıkalın, şöyle konuştu:
''Bankacılık sektörü, diğer sektörlere nazaran risklere çok daha açık bir sektör, krizlerden daha fazla etkilenen bir sektör. Bu nedenle düzenleyici ve denetleyici kurumlarca sürekli bir denetim altındadır. Sermayemizin en önemli kısmımı bizim itibarımızdır. Kaybedilen paradan ziyade kaybedilen itibarı yerine koymak çok daha zordur ve zaman alır. Rekabet hukukunun, faaliyetlerimiz ve piyasa işleyişimiz üzerinde etkisinin farkındayız. Biz daha diğer bankalar başlamadan önce rekabet uyum programına başladık. En üst düzeyden en alt düzeye kadar bu konuda verdiğimiz eğitimlerle farkındalık oluşturmaya çalıştık.''
Bundan önceki soruşturma bize ders oldu
Bundan önce geçirdikleri soruşturma kendilerine ders olduğunu belirten Açıkalın, yollarına daha bilinçli bir şekilde devam ettiklerini kaydetti.
Soruşturma sonucu Kurulun vereceği her türlü karara saygılı olacaklarını belirten Açıkalın, kurulun kararını verirken, Yapı ve Kredi Bankası'nın rekabet kuralları içinde faaliyet gösterme çabalarını ve soruşturma da gösterdiği iyi niyeti dikkate almasını talep etti. Açıkalın, çıkacak sonucun sadece hukuka değil, vicdana ve adalete uygun bir sonuç olması temennisinde bulundu.
Belirleyici etki söz konusu değil
Yapı ve Kredi Bankası temsilcisi Avukat Yılmaz Aslan da Soruşturma raporunda, Akbank, Garanti Bankası ve Yapı ve Kredi Bankası için, belirleyici etki yapmaları gerekçesiyle baz cezada artırım istemi bulunduğunu belirterek ortada kartel diye bir şeyin olmadığını, iddialarda yer aldığı gibi belirleyici bir etkinin de söz konusu olmadığını söyledi. Kartelin en az hırsızlık kadar yüz kızartıcı bir suç olduğunu ifade eden Aslan, ''Kartel ağır bir suçtur, dolayısıyla ceza hukuku ilkelerinde ne varsa burada da onun olması lazım. Deliller buna göre incelenmeli, ihlal ne kadar ağırlaşırsa deliller de o derece ağır olmalı'' diye konuştu. (AA)
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)