BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKanser hastaları Kovid aşısını hemen olsun----

Kanser hastaları Kovid aşısını hemen olsun

Kanser hastaları Kovid aşısını hemen olsun
07 Kasım 2021 - 09:40 www.finansgundem.com

Prof. Dr. Dinçer: Ülkemizde mevcut Kovid-19 aşılarının hiçbiri canlı aşı olmayıp, tamamı kanser hastalarında güvenle kullanılabilmektedir. Hastaların hekimleriyle görüşerek zaman kaybetmeden aşılarını yaptırması gerekiyor.


Antalya'nın Serik ilçesinde Türk Tıbbi Onkoloji Derneği (TTOD) tarafından 8. Türk Tıbbi Onkoloji Kongresi düzenlendi. TTOD Başkanı Prof. Dr. Murat Dinçer, yaptığı konuşmada kanserin ülkede ve dünyada ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer aldığını bildirdi. Dinçer şunları söyledi:
Kanserden ölümlerin yaklaşık üçte biri başlıca 5 davranışsal ve beslenmeyle ilgili risk faktörlerinden kaynaklanıyor. Tütün kullanımı, yüksek vücut kitle indeksi (fazla kilolu ya da şişman olma), meyve ve sebzeyi az tüketme, yetersiz fiziksel aktivite ve alkol kullanımı. Tütün kullanımı kanser için en önemli risk faktörüdür ve kanser ölümlerinin yaklaşık yüzde 22'sinden sorumludur.

Erkeklerde en sık akciğer, prostat ve kolon kanseri, kadınlarda ise en sık meme, tiroit ve kolon kanseri görülüyor.

Kovid-19, aşılamanın etkin yapılması ve klasik kurallara dikkat edilmesiyle tamamen sonlanabilir.
Ülkemizde mevcut Kovid-19 aşılarının hiçbiri canlı aşı olmayıp, tamamı kanser hastalarında güvenle kullanılabilmektedir. Tedavisi bitmiş takip hastalarında olduğu gibi, tedavi almakta olan tüm hastaların takip eden hekimleriyle görüşerek zaman kaybetmeden aşılarını yaptırması gerekmektedir.

AKCİĞERDE GEN TEDAVİSİ

Kongre Başkanı Prof. Dr. Serdar Turhal uygun moleküler genetik bozukluk varsa hap şeklinde verilen bir ilaçla hiç kemoterapiye gerek kalmadan mikroskopik düzeydeki kanserin yok edilebildiğini kaydetti. Genel Sekreter Doç. Dr. Özlem Sönmez de akciğer kanserinden korunmak için alınabilecek en önemli önlemin tütün ve ürünlerinden uzak durmak olduğuna dikkati çekerek "Tümörün genetik haritasının çıkarılması ile o kişideki kansere neden olan genetik değişiklik bulunabilmekte ve o geni etkisiz hale getiren en uygun tedavi verilmektedir. Bu ilaçlar halk arasında akıllı ilaçlar veya sihirli mermiler olarak biliniyor. Eskiden vücuda yayılmış ileri evre akciğer kanseri hastaları bir yılın altında yaşarken akıllı ilaçlar kullanabildiğimiz hastalar uzun yıllar aktif yaşamlarını sürdürebiliyor" dedi.

HATIRLATMA DOZU, AZALAN BAĞIŞIKLIĞI ARTIRMAK İÇİN

Türkiye, belirli yaş gruplarına üç doz aşı öneren tek ülke değil. Uygulama, ABD, İngiltere ve İsrail'in içinde olduğu başka ülkelerde de var. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Esin Davutoğlu Şenol, hatırlatma dozuyla ilgili şu bilgileri verdi: "Birinci basamak aşıları tamamlanmış kişilerin, aşı bağışıklığının azaldığı varsayımıyla yapılıyor. Hem süreci uzatıyor hem de etki kalitesini artırıyor. Yani hatırlatıcı ve güçlendirici. İki tür üçüncü doz uygulaması var. Birincisi rapel dediğimiz hatırlatıcı doz. Diğeri ise organ nakil alıcıları, kanser hastaları gibi gruplarda birer ay aralıklarla üç dozdan aşı uygulaması. Bu başka, hatırlatıcı doz başka."

Bakan Koca’dan aşı kararsızlarına uyarı

 

Kosta Rika, aşıyı çocuklar için zorunlu kıldı

 

ABD'de 11 eyaletten aşı zorunluluğu aleyhine dava

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)