BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKandil'den tarihi açıklama!----

Kandil'den tarihi açıklama!

Kandil'den tarihi açıklama!
25 Nisan 2013 - 10:19 www.finansgundem.com

15 Ağustos 1984’te ilk terör eylemini yapan PKK, 30 yıl sonra Türkiye’den tamamen çekiliyor

Çekilme bizzat Abdullah Öcalan’ın talimatıyla uluslararası bir basın toplantısıyla duyurulacak. Toplantıyı dünya medyası izleyecek. Murat Karayılan tarafından açıklanacak olan geri çekilme kararı, PKK’lılarca “30 yıllık savaşı bitirecek adım” olarak değerlendiriliyor.
Kürt sorununun çözümü için başlatılan sürecin en önemli aşaması bugün başlıyor. 15 Ağustos 1984’te ilk silahlı eylemini yapan PKK 30 yıl aradan sonra bugün Türkiye sınırlarının dışına çıkmaya başlıyor. PKK, Abdullah Öcalan’ın talimatı üzerine çekilmeyi uluslararası bir basın toplantısıyla duyuracak. 100’ün üzerinde gazeteci tarihi toplantıyı izlemek için isim bildirdi.
‘SAVAŞI BİTİRECEK TOPLANTI’
Basın toplantısının yapılmasını ve çekilmenin bütün dünyaya deklare edilmesini bizzat Abdullah Öcalan, Kandil’e yolladığı son mektupta istedi. Toplantıya KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan’nın yanı sıra diğer üst düzey PKK yöneticilerinin de katılarak, “Hepimiz sürecin arkasındayız” mesajını vermesi bekleniyor. Toplantı Kuzey Irak’ta bulunan PKK yöneticileri tarafından, “30 yıllık savaşı bitirecek basın toplantısı” olarak değerlendiriliyor.
ÇEKİLME POZİSYONUNDALAR
Habertürk’ün edindiği bilgilere göre Türkiye’deki silahlı PKK militanları belli alanlarda toplanarak geri çekilme pozisyonu aldı. Belirlenen geri çekilme güzergâhları üzerinde bir askeri operasyon belirtisi veya hareketlilik yok. Çekilme için ise Kuzey Irak’taki PKK kamplarındaki hazırlıklar sona erdi. Hangi bölgelerden gelecek silahlı militanların hangi kamplara yerleştirileceği ve hangi kampta kaç kişi kalacağı belirlendi. Çekilmenin, adım adım olacağı ve birkaç ayı bulacağı belirtiliyor.
‘Oslo’da seçimler için anlaştık’
PKK’nın üst düzey yöneticilerinden ve Oslo’daki görüşmelerde örgütü temsil eden Mustafa Karasu, devletle PKK arasında yapılan görüşmelerin detaylarını Fırat Haber Ajansı’na açıkladı. Karasu, 5 Mart’ta Oslo’da yapılan görüşmede hem Nevruz’un hem 29 Mart seçimlerinin rahat geçmesi için anlaşmaya vardıklarını, seçimlerin ardından 13 Nisan’da resmen ateşkes ilan ettiklerini söyledi. Karasu, görüşmelere önceleri MİT Müsteşar Yardımcısı’nın ekibiyle geldiğini, 2009 Ağustos’unda ise devlete yol haritasının verildiği süreçten sonra Hakan Fidan’ın Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı olarak görüşmelere katıldığını ve devlet adına bir taahhütte bulunulmadığını söyledi. Görüşmelerin de uluslararası aracılar tarafından sağlandığını söyleyen Karasu, “12 Haziran 2011 seçimlerinden önce Oslo’da bir görüşme daha olacaktı. Fakat o görüşme olmadı. Zaten seçimden sonra da hiç görüşme olmadı” dedi.
İŞTE YOL HARİTASI
Karasu, Öcalan’ın 3 aşamalı yol haritasını açıkladı:

1- ÇEKİLME: Geri çekilme. Komisyonların kurulması.
2- ANAYASA: Çekilmenin tamamlanmasıyla Anayasa değişikliği yapılması.
3 -NORMALLEŞME: Anayasal ve yasal değişiklikler pratiğe geçirilmesi.
BM ‘Devreye girelim’ dedi, Türkiye reddetti
PKK kaynakları Birleşmiş Milletler’in, sınır dışına çekilme sürecinde devreye girmek için teklifte bulunduğunu iddia etti. İddiaya göre BM, sürecin daha sağlıklı ilerleyebilmesi ve çekilmeyi izlemek için bir heyet gönderme teklifinde bulundu. Ancak, Türkiye, bunun PKK’yı meşrulaştıracağı anlamına geleceği gerekçesiyle reddetti.
Anadolu Ajansı ilk kez Kandil’de
Kandil’deki tarihi basın toplantısı için 100’ün üzerinde gazetecinin BDP Erbil Temsilciliği’ne isim bildirdiği öğrenildi. Başvuranlar arasında Türkiye’de yayın yapan basın kuruluşlarının yanı sıra; çok sayıda ülkeye servis yapan BBC, Reuters, El Cezire, AP gibi ajans ve televizyonlar da yer alıyor. Öte yandan Türkiye’nin resmi ajansı Anadolu Ajansı da ilk defa PKK’nın bir etkinliğini izleyecek. Toplantının Kandil’in hangi bölgesinde yapılacağı ise son dakikaya kadar gazetecilere bildirilmedi. Basın toplantısı için dün Kandil’de hazırlıklar tamamlanırken; toplantının güvenliği PKK tarafından sağlanacak.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)