BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKamu lüksten kaçacak----

Kamu lüksten kaçacak

Kamu lüksten kaçacak
12 Ekim 2013 - 09:06 www.finansgundem.com

Her yıl bütçeyle ilgili açıklamalarında lüks taşıt ve bina kiralarını kamuda engelleyeceklerini söyleyen Bakan Şimşek bu yıl da şaşırtmadı

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kameralar karşısına geçip devlet bütçesini daraltacaklarını ve lükse olan eğilimi keseceklerini söyledi.
2014’ü tasarruf yılı ilan eden Maliye Bakanı Şimşek, bina ve makam aracı kiralamaya son vereceklerini belirterek “Kurumlar bütçesine sığacak” dedi.
Türkiye 2014 yılını tasarruf kararlarıyla karşılıyor. 2014 yılı bütçesini kamuoyuna açıklayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütçede bu yıl temel ilkenin tasarruf olarak belirlendiğini açıkladı. Şimşek, geçtiğimiz yıl boyunca yeni bina ya da makam aracı kiralayan kamu kurumlarına ültimatom vererek, bu tür harcamalara izin vermeyeceklerini söyledi.
Bakan Şimşek, bütçenin Meclis’e gönderilmesinin ardından tüm kamu kurum ve kuruluşlarına bir yazı yazacaklarını ve ‘Bütçene sığmak zorundasın’ uyarısında bulunacaklarını bildirdi.
Milyon liralık kiralar
Bakanlıklar başta olmak üzere kamuda çok sayıda kurum son yıllarda, bütçe kanunuyla getirilen bina ve makam aracı satın alma yasağını ‘kiralama’ yöntemiyle deliyordu. Bu uygulama kamuda çok büyük ‘kiralama’ faturalarına neden oluyordu. Özellikle geçen yıl sonu kamuya kiralanan bina ve makam araçları için milyonluk faturalar çıkmaya başlamış, bu durum sert eleştirilere neden olmuştu.
2012 yılı sonunda kiralık binalar için 215 milyon liralık ödeme yapılırken, bu rakam 2012’nin ilk 6 ayında 108 milyon lira olarak kayıtlara geçti. Kamuda Haziran 2012 itibarıyla ise 90 bin 24 adet taşıt bulunuyor.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuyla ilgili bir soru önergesine verdiği yanıtta 2004-2012 yılları arasında merkezi yönetim hizmet binası kiralama giderinin toplam 1 milyar 137 milyon 337 bin lira olduğunu açıklamıştı.
Ankara’da Eskişehir Yolu ve Konya Yolu boyunca sıralanan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü, Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü, İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü, EPDK, ETİ Maden, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Kamu İhale Kurumu, Ulusal Ajans ve Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı gibi kurumlar kiralık binalarda hizmet veriyor.
Devletin kapısı seneye kapalı
Bakan Mehmet Şimşek, kamuya geçmiş yıllarda olduğu gibi çok sayıda personel almayacaklarını belirterek, “2014 yılı bütçe kanunu tasarısında yüzde 50 kontenjanını kaldırıyoruz. 2014 yılında, merkezi yönetim kapsamındaki idarelere toplamda 74 bin civarında personel alınacak” dedi.
Şimşek, şunları kaydetti: “Bizim personel noktasında önümüzdeki yıllarda çok daha dikkatli, çok daha temkinli gitmemiz gerektiği ortada. Şimdi 2013 yılsonu gerçekleşme tahminine göre artış hâlâ çok yüksek, yüzde 14. Çünkü geçmiş yıllarda çok ciddi girişler oldu. Personel gideri 2010 yılında yüzde 16.2, 2011’de yüzde 16.9, 2012 yılında yüzde 18 oranında artmıştı. Artış hızında önümüzdeki dönemde bir miktar yavaşlama öngörüyoruz.” 2013’te kamuya 130 bin kişi alınmıştı.
Sayıştay denetimi istiyoruz
Mehmet Şimşek, “Sayıştay denetimini ben çok önemsiyorum. Biz şeffaflıktan, halka hesap vermekten yanayız” dedi.
Bakan Şimşek, şöyle konuştu: “Henüz geçiş sürecinin başındayız, bu yıl yapılan değerlendirmeler var. Bu konuya TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda da değineceğim. Dün Sayıştay’dan bir heyet buradaydı ve 1.5-2 saat konuştuk. Sayıştay denetimi son derece önemli, yapılan tespitleri ciddiye alıyoruz. Bunları en kısa süre içerisinde beraber çözeceğiz, çünkü amacımız aynı. Bu bizim için de çok önemli, kurumdaki aksaklıkların dışardan bir denetimle gelmesi kadar güzel bir şey var mı?”
‘28’ 3 milyar TL’de kalacak
2B satışlarından 2013’ün ilk 9 ayında 1.2 milyar lira gelir elde edildiğini söyleyen Mehmet Şimşek, bu rakamın tahminlerinin dörtte biri kadar olduğunu söyledi. 2013 yılı için 2B’de 4.8 milyar lira gelir hedeflediklerini hatırlatan Şimşek, “Tahminimiz 3 milyar lirada kalacak” dedi.
28 yılın en iyi üçüncü bütçesi
Orta Vadeli Program’daki (OVP) merkezi yönetim bütçe açığı tahminini 34 milyar liradan 19 milyar liraya çektiklerini dile getiren Bakan Mehmet Şimşek, yüzde 2.2 olarak tahmin ettikleri bütçe açığının milli gelire oranının yüzde 1.2 olmasını beklediklerini ifade etti. “Yüzde 1.2’lik açık 1985’ten bu yana en iyi 3’üncü bütçe performansı” değerlendirmesinde bulunan Şimşek, önceki en iyi iki performansında yine AK Parti hükümetleri zamanında yaşandığını söyledi.
2014’te özelleştirmeden 6.9 milyar TL bekleniyor
Maliye Bakanı Şimşek’in verdiği bilgilere göre, 2014 yılı bütçe büyüklüğü 436.3 milyar lira olacak. 403.2 milyar lira gelir ve 384.3 milyar lira faiz gideri hedefleniyor. 2014’te bütçe açığının 33.2 milyar lira olması planlanıyor. Şimşek, 2014 için faiz dışı fazla hedefinin de 18.8 milyar lira olduğunu belirtti. Bakan Şimşek, 2014’te vergi gelirinin yüzde 7.1 artmasını hedeflediklerini söyledi. Bu da 348.4 milyar liraya denk geliyor. Özelleştirme gelirlerinin 6.9 milyar lira olması hedefleniyor. Bütçe açığı/GSYH oranının yüzde 1.9 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Yatırım harcamalarının 44.2 milyar lira olması planlanıyor.
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ukk12 Ekim 2013 20:54

    ben bi tane söyliyim mesela, bizim kurumda araç hizmet aracı olmasına rağmen makam aracı gibi kullanılıp keyfi olarak heryere gidilmekte.