BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKamu bankaları yılbaşına kadar süre istedi----

Kamu bankaları yılbaşına kadar süre istedi

Kamu bankaları yılbaşına kadar süre istedi
12 Ağustos 2022 - 08:18 www.finansgundem.com

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ev sahipliği yaptığı, reel sektör temsilcileri ve kamu bankaları yöneticilerinin katıldığı toplantıda kredi başvurularında teminatların değerlemesiyle ilgili özel çalışma yapılması kararlaştırıldı.

Reel sektörün finansmana erişim probleminin giderilmesi amacıyla reel sektör temsilcileriyle kamu bankaları yöneticilerinin TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde bir araya geldiği toplantıda, kamu bankaları yöneticilerinin, yılbaşına kadar toplam 24 milyar dolarlık bir borç yükümlülüğü bulunduğuna dikkat çekerken, uluslararası piyasalarda rüzgarın Türkiye lehine olduğunu söyledikleri bildirildi.

Dünya'dan Hüseyin Gökçe'nin haberine göre, önceki gün TOBB’da gerçekleştirilen toplantının basına kapalı kısmında, kamu bankalarının yöneticilerine finansmana erişim konusundaki şikayetler dile getirildi. Kredi kullanımı sırasında bankaların çok zorladığını belirten reel sektör temsilcileri, bu alanda biraz esneklik sağlanması gerektiğini bildirdiler. Kamu bankaları yöneticileri ise sıkıntının farkında olduklarını belirtirken, uluslararası piyasalarda rüzgarın Türkiye lehine döndüğünü kaydettiler. Bu noktada Hazine’nin borçlanma maliyetlerinde başlayan düşüşün devam edeceği öngörüsünü paylaşan bankacılar, yılbaşına kadar bankalar ve reel sektörün ödenmesi gereken dış borcun 24 milyar dolar civarında olduğunu, bunun da Türkiye için çok büyük rakam olmadığını aktardılar. Bankacıların, reel sektör temsilcilerinden yılbaşına kadar sabretmelerini istedikleri öğrenildi.

Bankalar ile reel sektör ortak çalışma yapacak

Öte yandan kredi başvurusunda teminat olarak gösterilen taşınmazın gerçek değerinin çok altında bir bedelle rapora yansıması, firmaların kredi kullanımını da engelliyor. Kredi kullanımında teminat olarak gösterilen taşınmazların bedeli, yapı yaklaşık maliyetlerine göre hesaplanıyor. Yani rayiç değeri 2 milyon lira olan bir taşınmaz, yapı yaklaşık maliyetleri tablosunda 300- 400 bin lira gibi görünebiliyor. Edinilen bilgilere göre reel sektör temsilcilerinin konuyla ilgili rahatsızlığını ilettiği kamu bankası yöneticileri, bankaların da bunu sorun olarak gördüğünü ilettiler. Bu konuda bankalar ile reel sektörün ortak çalışma yapması kararlaştırıldı. Bununla ilgili yapı yaklaşım maliyet birim bedellerinin güncellenmesi yönünde bir çözüm yöntemi gündeme geldi. Önceki gün TOBB’da gerçekleştirilen toplantıya, Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan ve Vakıfb ank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih katılmıştı

Hisarcıklıoğlu: Firmalarımız kredi alamıyor, faizler çok yüksek

 

Hisarcıklıoğlu: Finansmana erişim ülke ekonomisi için kritik önemde

 

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'ndan bankalara 'destek' çağrısı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)