BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKalkınma için kadınlar çalışma yaşamına çekilmeli----

Kalkınma için kadınlar çalışma yaşamına çekilmeli

Kalkınma için kadınlar çalışma yaşamına çekilmeli
17 Ağustos 2015 - 06:37 www.finansgundem.com

Kadın istihdamında yüzde 7’lik bir artış yoksulluğu yüzde 15 oranında azaltıyor

KOÇ-KAM’ın Direktörü Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı, “Türkiye’de çalışan erkeğin gelir düzeyi günlük 28.32 dolar, kadının gelir düzeyi 8.81 dolar. Bu veriler de müthiş bir cinsiyet eşitsizliğini ortaya koyuyor” diye konuştu. Hürriyet'ten Elif Ergu'nun sorularını yanıtlayan Kağıtçıbaşı, Türkiye'de kadının konumu, çalışma hayatında kadın-erkek eşitsizliği ve kadındalır istihdamı konularında önemli açıklamalarda bulundu. Kağıtçıbaşı'nın Hürriyet'te yer alan röportajdaki açıklamalarından satır başları şöyle:

Türkiye’de kadının konumu 

Bu konu toplumsal gelişmişlik sorunu. Türkiye’de sosyal gelişmişlik düzeyi ekonomik gelişmişlik seviyesinin altında. Kadın temsili konularında da kadına yönelik şiddette de sorunlarımız büyük.

Kadın-Erkek ayrımcılığı

Türkiye ilk 20 ekonomi içinde. OECD ülkeleri içinde 17’nciyiz diye görüyoruz kendimizi. Ama sosyal gelişmişliğe bakınca durum farklı. UNDP’nin (BM Kalkınma Programı) İnsani Gelişmişlik Endeksi’nde iki temel eşitsizlik var. Biri cinsiyete dayalı eşitsizlik diğeri de bölgesel eşitsizlik. Türkiye bölgeden bölgeye müthiş çeşitlilik gösteriyor ve aynı şekilde bölgelere göre sorunları da çok farklı. Kadın okur-yazarlığı verileri bunun en temel göstergelerinden. 2014 UNDP İnsani Gelişmişlik Endeksi’nde Türkiye 187 ülke arasında 69’uncu. Cinsiyet Ayrımcılığı ile ilgili endekste 147 ülke arasında 118’inci sırada. Bu endekste Meksika 85’inci, Yunanistan 69’uncu sırada. Biz çok gerilerdeyiz.

UNDP’nin Cinsiyete Dayalı Gelişme Endeksi’nde çalışan nüfus üzerine yapılan bir çalışmada Türkiye’de çalışan erkek gelir düzeyi günlük 28.32 dolar, kadın gelir düzeyi 8.81 dolar. Bu veriler de müthiş bir cinsiyet eşitsizliğini ortaya koyuyor. Türkiye’nin insani gelişmişlik endeksindeki gerilerde olmasının nedeni Doğu’daki kadının okuma yazma konularında gerilerde olması. Türkçe bilse de okuduğunu anlıyor mu? Çok sık söylediğimiz gibi eğitim şart. Öncelikle eğitime ağırlık verilmeli. Kadınlar çalışma yaşamına çekilmeli. Kalkınmanın sağlanması   için bu şart.

Neler yapılmalı?

Kadınlar en çok anne olduklarında iş yaşamından çekiliyorlar. Araştırmalar 300 liralık bir ekonomik katkı ile çocuk bir bakımevinde olabilirse, anne çalışabiliyor. Ve bu 300 liranın getirdiği sinerjiyle  ekonomiye 720 liralık bir katkısı oluyor. 

Kadın istihdamının kalkınmayla direkt ilişkisi

Kadın istihdamında yüzde 7’lik bir artış yoksulluğu yüzde 15 oranında azaltıyor. Bunlar resmi istatistiklerden alınıyor. Her 4 kadından ancak 1’i çalışıyor Türkiye’de.

Geçim sıkıntısı yüzünden kadınlar çalışıyorlar, yaşayabilmek, çocuklarına bakabilmek için çalışıyor kadınlar. Türkiye’de kadınların hangi tür işte çalıştığı da önemli. Kadın istihdamı derken kadının eğitim gerektiren işte çalışması önemli. Ev temizliği ya da el işi ile değil. Eğitim ve istihdamı bir arada düşünmemiz gerekiyor. Kadın eğitiminin ve istihdamının çeşitli esenlik göstergelerine etkisi oluyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)