BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKadınlarla ilgili çok tartışılacak itiraf----

Kadınlarla ilgili çok tartışılacak itiraf

Kadınlarla ilgili çok tartışılacak itiraf
30 Mart 2013 - 17:19 www.finansgundem.com

Sanayi Bakanı Nihat Ergün, Kocaeli'nde katıldığı çalıştayda kadınlar için neler söyledi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, “Kadın erkek fırsat eşitliği konusunda öncelikle kırmamız gereken zincirler var, bunlardan biri de kadınların cesaretsizliğidir” dedi. Ergün, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme Alt Komisyonu'nca Kocaeli'de düzenlenen, “Kadınlar için Eşitlikçi Bütçe” Çalıştayı'nda yaptığı konuşmada, toplumda gerçek anlamda kadın ve erkekler arasında fırsat eşitliğini sağlamak için yapılması gereken çok şeyin olduğunu söyledi.
Bunun, biraz zaman alan, biraz da alışkanlıkları değiştirmeyi gerektiren zahmetli bir iş olduğunu ifade eden Ergün, yıllardır biriken sorunların “düğüm” halini aldığını ve bu düğümlerin tek tek çözülmesi gerektiğini belirtti.
“Cesaretsiz davranmak da başka bir sorun”
Ergün, “Bakanlıkta, bununla ilgili neler yapabiliriz” diye düşündüklerini anlatan Ergün, kadın erkek fırsat eşitliği konusunda öncelikle kırılması gereken zincirlerin bulunduğunu söyledi. Bunlardan birinin, “kadınların cesaretsizliği” olduğunu belirten Ergün, şöyle devam etti:
“Senelerce Bakanlığımızda görev yapmış, eğitim durumu, kıdemi müsait olan kadın arkadaşları çağırdım. Onları, 'genel müdür, daire başkanı yapalım, görev verelim' diye. Hatta bir kaç pozisyonu boşaltıp, 'hangi pozisyonu istiyorsanız seçin' dedim. İnanın bir kısmı cesaret edemediler. Onu yapamayacaklarını düşündüler, 'acaba bu işi yapabilir miyiz?' diye kaygılandılar. İşte bu da engellerden bir tanesi. Yani sadece yasal ve uygulamadaki engeller yanında, kadınlar grubunun kendine çıkarmış olduğu engeller de var. O engellerle içimizden gelen engellerle de mücadele etmeliler, yani daha cesaretli olmalılar. Fırsatlar olduğunda, cesaretsiz davranmak da başka bir sorun”
“Kadınlar, girişimcilikte daha cesaretli”
Bakan Ergün, KOSGEB'in kendilerine bağlı bir kuruluş olduğuna işaret ederek, bunun, girişimcilik, kredi, hibe ve eğitim gibi bir takım destekler verdiğini kaydetti.
Bunları kontrol ettiklerini ifade eden Ergün, katılımcıların yarısının kadın olmasına, kredi ve hibe desteklerinin, iş yeri açanlara verilen desteklerinin yarısının kadınlara gitmesine dikkat ettiklerini vurguladı. Ergün, son 3 yılda 125 bin kişinin KOSGEB'ten “girişimcilik” eğitimi aldığını, burada kadınların katılımlarının yüzde 45'inin üzerinde olduğunu söyledi.
Kadınların, girişimci olmalarını istediklerini dile getiren Ergün, “Herkesin girişimci olmasını istiyoruz. Bütün toplumda girişimciliği destekliyoruz. İnsanlar, illa 'memur olayım, işçi olayım' diye düşünmesinler. Bir kısmı da kendi işini kurmayı düşünsünler. Kendi işini kurabilmek, başkasını da yanında istihdam etmek... Bu, çok önemli. Bunu da destekliyoruz. Bu desteklediklerimizin yarısı da kadın olsun istiyoruz. Yani kadınlar, yönetici olurken gösteremedikleri cesareti, girişimci olmak için gösterdiler” ifadesini kullandı.
“Önemli değişikliklere gidilecek”
Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Aşkın Asan da çalıştayda  yaptığı konuşmada, Dünya Ekonomi Forumu'nun (WEF) 2012 yılı raporuna göre, Türkiye'nin, önceki yıla oranla sıralamada iki basamak gerileyerek 124. sıraya yerleştiğini söyledi.
Eğitimde, sağlıkta, özellikle karar alma mekanizmalarına katılımda kadın erkek eşitliği konusunda çok önemli değişikliklere gideceklerini vurgulayan Asan, düzenli sosyal yardım programlarının yüzde 98'inin kadınlara aktarıldığını anlattı. (AA)
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)