BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKabil’den havalanan ilk uluslararası yolcu uçağı Doha’ya indi----

Kabil’den havalanan ilk uluslararası yolcu uçağı Doha’ya indi

Kabil’den havalanan ilk uluslararası yolcu uçağı Doha’ya indi
10 Eylül 2021 - 12:39 www.finansgundem.com

ABD’nin 31 Ağustos’ta Afganistan’dan çekilmesinden bu yana ilk uluslararası yolcu uçağı başkent Kabil’den ayrıldı.

Taliban’ın 15 Ağustos’ta Kabil’e girmesinden bir aydan kısa bir süre sonra, uluslararası yolcuları taşıyan Katar Havayolları’na ait uçak Kabil’den kalktıktan sonra Katar’ın başkenti Doha’ya iniş yaptı.

Bu, ABD tarafından düzenlenerek 123 binden fazla insanı ülkeden çıkaran tahliye uçuşlarının sona ermesinden bu yana yurt dışına ilk ticari uçuş oldu.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price, uçuşa yaklaşık 40 ABD vatandaşının davet edildiğini, ancak yalnızca 21’inin seyahat ettiğini söyledi.

113 kişiyi taşıyan uçaktaki yolcular arasında ABD’nin yanı sıra İngiltere, Kanada, Ukrayna, Hollanda ve Almanya vatandaşları da yer aldı.

Afgan asıllı ABD vatandaşı olan bir kişi AFP’ye yaptığı açıklamada, “ABD Dışişleri Bakanlığı son dakikada bize bilgi verdi. Bu sabah bizi aradı ve havaalanına gitmemizi istedi” dedi.

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, “Havaalanının yakın gelecekte her türlü ticari uçuş için hazır olacağını umuyoruz” diye konuştu.

Medyada yer alan haberlere göre, Katar ve Türkiye günlerdir Kabil’deki havaalanı tesislerini kademeli olarak yeniden açmak için çalışıyor.

Guterres’den Taliban ile diyalog kurma çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres yaptığı açıklamada uluslararası toplumu Afganistan’da iktidarı alan Taliban ile diyalog kurmaya çağırdı.

Taliban ile kurulacak iletişimin Afgan halkını tehdit eden ekonomik krizi engelleyebileceğini söyleyen Guterres AFP’ye verdiği demeçte “Taliban ile iletişimimizi sürdürmeliyiz. Bu noktada, ilke sahibi olduğumuzu göstermeli ve Afgan halkıyla dayanışma duygusu içinde olduğumuz bir ilişki kurmalıyız” dedi.

Genel Sekreter Guterres, “Milyonlarca insan açlık tehdidi ile karşı karşıyayken büyük acılar çeken bir halk ile dayanışma içinde olmak bizim görevimizdir” ifadelerini kullandı.

“Taliban cinayetler işliyor” iddiası

BM Afganistan Özel Temsilcisi Deborah Lyons, Taliban’ın Batı ülkeleri veya önceki hükümet için çalışan insanları affetme vaatlerine rağmen, iktidara geldiklerinden bu yana insanları yakaladığı veya cinayetler işlediğini öne sürdü.

Uluslararası toplumu Taliban hükümetiyle ilgili endişelere rağmen Afganistan’a ekonomik yardım sağlamaya devam etmeye çağıran Lyons, bunun gerçekleşmemesi halinde ülke ekonomisinin çökebileceği konusunda uyardı.

Lyons, Afganistan’a ekonomik yardımın kesilmesinin milyonlarca insanı yoksulluğa ve açlığa sürükleyebileceği, büyük bir mülteci dalgasına ve Afganistan’ı birkaç nesil geriye götürebilecek bir ekonomik durgunluğa yol açacağını da dile getirdi.

Kabil’de ABD büyükelçiliğinin duvarına Taliban bayrağı çizildi

 

Taliban, 200 Amerikalının ülkeden ayrılmasına izin verecek

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)