BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisJPMorgan’ın gizli fintek planı----

JPMorgan’ın gizli fintek planı

JPMorgan’ın gizli fintek planı
01 Mart 2022 - 13:50 www.finansgundem.com

JPMorgan yeni bir fintek birimi için sessizce yazılımcı işe alımları ve ürün geliştirme çalışmaları yapıyor. Banka tüm dünyada start-up şirketlerine ve yatırımcılara yeni hizmetler sunmayı hedefliyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

JPMorgan özel işletmeleri hedefliyor. Geçtiğimiz yıl boyunca banka sessiz bir şekilde birçok yazılımcıyı işe aldı. Banka tüm dünyada start-up şirketleri ve yatırımcılara hizmet sunacak yeni bir fintek birimi için ürün geliştiriyor. JPMorgan tarafından “Project Bloom” olarak adlandırılan yeni birim, yeni kurulan şirketlerin büyüme aşamasına destek vermeyi hedefliyor.

Birimin lideri ise JPMorgan Dijital Pazarlar Başkanı Michael Elanjian. ABD’nin yönetim altındaki varlıklar açısından en büyük bankası JPMorgan geçtiğimiz ay, bu yıl maliyetlerin yıllık teknoloji bütçesinin 12 milyar dolar yükselmesiyle artacağını açıklayarak dikkatleri çekti. JPMorgan CEO’su Jamie Dimon, fintek şirketlerinin yükselişiyle mücadele etmek üzere agresif bir şekilde teknoloji yatırımlarına yöneliyor. CNBC’nin haberine göre banka yöneticileri de start-up şirketleri fintek alanında liderliği ele geçirmeden, sektörün kazananı olma fırsatı bulunduğunu düşünüyor.

Project Bloom’un kilit özelliklerinden bir tanesi, JPMorgan müşterileri için dijital bir ağ oluşturması. Proje kapsamında start-up şirketlerinin fonlama turlarını düzenlemelerine yardım edilecek. Planlanan diğer hizmetler arasında şirketlerin hisse satışına destek olmak, özel hisse anlaşmaları karşılığında kredi sağlamak ve girişim sermayesi şirketlerinin yeni fon sağlamasına imkan tanımak yer alıyor.

Bu tür hizmetlerin benzerleri JPMorgan tarafından halihazırda sunuluyor olsa da, yeni proje start-up, girişim sermayesi, aile ofisleri ve diğer kurumsal yatırımcılar için tek dijital adres olmayı hedefliyor. Buna göre bankanın ticari ve kurumsal bankacılık ile yatırım bankacılığı birimleri tarafından sunulan hizmetler, yeni dijital birimle ilişkilendirilecek.

JPMorgan bu yeni platformla, daha küçük, kuruluşunun erken dönemlerinde olan şirketleri hedefleyecek ve diğer bankaların geleneksel olarak ilgi göstermediği bir alana yönelecek. JPMorgan’ın hamlesi, birçok özel şirketin kurulduğu ve bunun adeta bir patlama haline geldiği bir dönemde gerçekleşiyor. Yatırımcılar bu varlık sınıfına, şirketlerin olgunlaşmasından ve büyüme potansiyellerinin artmasından önce fırsatları yakalamak adına milyarlarca dolar aktarıyor.

Start-up şirketleri ise sermayeye erişim kolaylığı sayesinde çok daha uzun süre özel şirketler olarak kalabiliyor. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre 2020 yılında pandeminin başlamasından bu yana değeri 1 milyar doları aşan “unicorn” şirketlerin sayısı iki katın üzerinde artış göstererek 1,032’ye yükseldi. Bu şirketlerin toplam değeri ise 3,4 trilyon dolara ulaştı.

Bu durum ise bu şirketlere hizmet veren Carta, Brex ve Forge gibi start-up şirketlerinin yıldızının parlamasına neden oldu. Bankalar geçmişten bu yana hizmetlerini borsalarda işlem gören şirketlere ya da halka arzını planlayan start-up şirketlerine yöneltti. Şimdi JPMorgan fintek şirketlerinden önce bu alanda hakimiyet kurmayı hedefliyor.

Gizli planlar

JPMorgan’ın yeni birimi şimdi gizlilik içinde çalışan 80 kişilik bir ekibe sahip. Bu çalışanlar bankanın diğer çalışanlarıyla ilişki kurmuyor ve New York, New Jersey, Plano, Teksas, Chicago, Glasgow, Londra ve Buenos Aires’de yer alıyor.

Bankada işe alımlar devam ederken, yıl sonuna kadar özellikle yazılım, veri ve yapay zeka alanlarında uzmanlaşan 200 kişinin işe alınması hedefleniyor. Banka tarafından verilen iş ilanlarından birinde, “yüksek profilli ve heyecan verici yeni bir veri temelli fintek birimi inşa ediyoruz, hedefimiz özel piyasalar için önde gelen bir platform yaratmak” dendi. Bir başka iş ilanında bankanın “girişim deneyimi” olan adaylar aradığı dikkat çekti.

JPMorgan Sözcüsü Jessica Francisco, “özel sermaye piyasalarında uzun yıllardır liderlik konumuna sahibiz ve özel şirketler ile yatırımcılara yeni dijital hizmetler sunma konusunda bir fırsat görüyoruz” dedi.

Projeye ilişkin duyumlar, yılın ilk ayında JPMorgan içerisinde ve rakip bankalarda yayılmaya başlanı. Eljanian ise bankanın Miami’de gerçekleşen toplantısında Dimon ve diğer 200 yöneticiye bir sunum yaptı. Şirket bir dizi ürününü bu yıl açıklamayı hedefliyor. Dahası yeni yazılımların bir kısmı yakın zamanda küçük bir grup müşteriye sunulmaya başlandı. JPMorgan’a rakip Banka Goldman Sachs’dan 2018 yılında transfer olan Eljanian, platfomun resmi olarak yılın ilerleyen dönemlerinde açılacağını söyledi.

Mastercard’ın yaptırımı Rus turistleri vurdu

 

ECB, AB bankalarını yakın takibe aldı

 

Fitch: Özel bankalar da sermaye artırabilir

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)