BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemJohnson’dan, G7 liderlerine Afganistan konulu toplantı çağrısı----

Johnson’dan, G7 liderlerine Afganistan konulu toplantı çağrısı

Johnson’dan, G7 liderlerine Afganistan konulu toplantı çağrısı
17 Ağustos 2021 - 10:06 www.finansgundem.com

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, dün, Taliban Hareketi’nin kontrolüne geçen Afganistan'daki gelişmelere ilişkin ‘ortak bir yaklaşım’ benimsenmesi amacıyla önümüzdeki günlerde G7 ülkelerinin liderlerini çevrimiçi bir toplantı yapmaya çağırdı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile istişarede bulunan Başbakan Johnson, uluslararası toplumun, gelecekte Afganistan’da kurulacak herhangi bir hükümeti tanımak veya insani bir krizin yaşanmasını önlemek açısından Afganistan konusunda ortak bir yaklaşım belirlenmesi ve benimsenmesi gerektiğini vurguladı. Fransız Haber Ajansı'nın (AFP) aktardığı bilgilere göre Johnson'ın önümüzdeki günlerde bu amaçla G7 liderleriyle telekonferans aracılığıyla bir toplantı yapmayı istediğini dile getirdi.

Johnson'ından önce açıklamada bulunan İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab ise “Sanırım tüm dünya onların (Taliban'ın) Afganistan'da hızla yeniden iktidara gelmesi karşısında şaşkına uğradı” ifadelerini kullandı. Bundan ‘ders çıkarılması’ çağrısında bulunan Raab, “Ortaklarımızla birlikte tüm imkânlarımızla Taliban'dan hesap soracağımızı açıkça söylüyoruz” dedi.

Öte yandan İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Pazartesi günü hükümetinin yeni kriziyle ilgili toplantıda, Taliban Hareketi’nin Afganistan'da iktidarı yeniden ele geçirmesini ‘uluslararası toplumun başarısızlığı’ olarak niteledi.

Wallace, geçtiğimiz hafta, ABD'nin Afganistan'dan çekilme kararını kamuoyu önünde eleştirmiş, ancak 20 yıllık müdahale sırasında 457 İngiliz askerinin hayatına mal olan Afganistan'daki İngiliz varlığının ‘boşuna olmadığını’ vurgulamıştı.

Afganistan, Pazartesi günü, Afgan Ulusal Ordusu’nun çökmesi ve Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin yurtdışına kaçmasının ardından Taliban’ın kontrolüne geçti.

Diğer taraftan İngiltere Başbakanı Johnson, Pazartesi günü, dört gün içinde üçüncüsü gerçekleşen hükümet krizi toplantısına başkanlık etti. Johnson, Pazar günü yapılan toplantıdan sonra, Batılıları ‘Afganistan'ın yeniden terörizmin üreme alanı haline gelmesini önlemek’ için ortak bir tutum benimsemeye ve Taliban hükümetini ‘tek taraflı bir biçimde’ tanımamaya çağırdı. İngiltere Başbakanı önceliklerinin, İngiliz vatandaşlarının Afganistan'dan tahliyesi olduğunun da altını çizdi.

İngiltere, Afganistan’daki vatandaşlarının ve büyükelçilik personelinin tahliyesinde güvenliği sağlamak için 600 asker görevlendirdi. Afganistan’dan tahliye için havalanan ilk uçak Pazar akşamı İngiltere'nin merkezindeki Brize Norton Havalimanı’na ulaştı.

Savunma Bakanı Wallace yaptığı açıklamada, Pazar ve Pazartesi günleri 370 İngiliz personeli ve vatandaşını tahliye ettiklerini söyledi. Önümüzdeki 24 ila 36 saat içinde 782 Afgan'dan oluşan bir grup ülkeden tahliye edileceğini de ekleyen Wallace, “Hedefimiz günde bin 200 ila bin 500 kişiyi tahliye etmek” dedi.

ABD ve Çin'den Afganistan görüşmesi

 

Merkel'den Afganistan açıklaması

 

Johnson: İran saldırının sonuçlarıyla yüzleşmeli

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)