BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro Ekonomiİthal hurda kağıt piyasayı domine ediyor----

İthal hurda kağıt piyasayı domine ediyor

İthal hurda kağıt piyasayı domine ediyor
24 Ekim 2023 - 07:31 www.finansgundem.com

Hurda kağıtta ithalatın önü açılınca, zar zor ayakta durmaya çalışan yayınevleri ve gazeteler büyük darbe yedi. Basın sektörü için önemli bir gelir kalemi olan hurda kağıtta da sıkıntılı günler yaşanıyor

Dövizle kağıt alan yayın sektörü yüksek maliyetini önemli bir gelir kalemi olan hurda kağıtla rahatlatmak istese de ithal hurda kağıt piyasayı domine ediyor.

Hurda kağıtta ithalatın önü açılınca, zar zor ayakta durmaya çalışan yayınevleri ve gazeteler büyük darbe yedi. Yayıncılık sektörü artan maliyetlerle ciddi bir krizle mücadele ederken, yanlış ekonomik kararların faturasını da ödemek zorunda kalıyor. SEKA'nın kapatılmasıyla tamamen ithal kağıda mahkum kalan sektör, kurun yüksek seyretmesi nedeniyle maliyetleri yönetemezken basın sektörü için önemli bir gelir kalemi olan hurda kağıtta da sıkıntılı günler yaşanıyor.

KÜÇÜK İŞLETMELERİ ZOR DURUMDA BIRAKIYOR

Cari açığı azaltmak için ithalata bağımlı sektörlerde yerli ve milli ekonomiyi teşvik etme konusunda adımlar atacağını her fırsata dile getiren ekonomi yönetimi ise söz konusu yayıncılık sektörü olduğunda hem kağıtta hem de hurda kağıtta ithalata bağlı uygulamalara göz yumuyor. Sınırlı döviz kaynakları ithal kağıda akarken, hurda kağıtta da dışa bağımlı politikalar sürdürülüyor.

Sektör temsilcileri, durumun sürdürülemez olduğunu belirtiyor. Hurda kağıt piyasasını belirleyen büyük oyuncuların ithalatı bilerek artırdığını ifade eden sektör temsilcileri, bunların piyasayı domine ederek yayıncılık sektörüne büyük zarar verdiğine dikkat çekiyor. Hurda kağıt ithalatı nedeniyle yaşanan sorunlara maliyet baskısının da eklenmesiyle faaliyetlerine devam etmekte zorlanan küçükten büyüğe çok sayıda işletme zor günler yaşıyor. Hurda kağıtların önemli bir gelir kalemi olduğu yayınevleri ve gazeteler pahalıya aldıkları kağıdı, ucuza satmak zorunda kalıyorlar.

TUİK: 569 BİN TON ATIK KAĞIT İTHAL EDİLDİ

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, 2023'ün ilk 7 ayında 569 bin 166 ton atık kağıt ithal edildi. Söz konusu dönemde ithalat hacmi ise 92 milyon 355 bin 693 dolara ulaştı.

TÜRKİYE ÜRETİM ÜSSÜ OLABİLİR

Bazı büyük kuruluşların yurt içinde hurda kağıt fiyatlarını baskı altına almak için ithalata yönelmesi Türkiye'nin sınırlı döviz kaynaklarının yanlış kullanılmasına neden olduğu gibi aynı zamanda geri dönüşümde de sıkıntıya düşürüyor. Oysa doğal kaynakların korunması için geri dönüşümün teşvik edilmesi özel bir önem taşıyor. Sektör uzmanları geri dönüşümün desteklenmesi durumunda yeni açılacak fabrikalarla önümüzdeki dönemde Türkiye'nin bu alanda önemli bir üretim üssü olabileceğine işaret ediyor.

İsrail ordusu Lübnan'ı vurdu

 

Meteoroloji'den sağanak yağmur uyarısı!

 

Malatya'da 4,3 büyüklüğünde deprem

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)