BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara Piyasaİtalyan tahvil piyasasında Moody’s rallisi----

İtalyan tahvil piyasasında Moody’s rallisi

İtalyan tahvil piyasasında Moody’s rallisi
21 Kasım 2023 - 15:19 www.finansgundem.com

Pandemi ve enerji krizi nedeniyle yüksek hükümet harcamalarının altında kalan İtalyan ekonomisi Moody’s’den destek aldı. Kredi derecelendirme kuruluşunun İtalyan tahvillerine yatırım yapılabilir notunu vermesiyle tahvil piyasası ralli yaptı.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Moody’s’in İtalya’nın kredi notunu ‘çürük’ seviyesine düşürmemesinin ardından ülkenin devlet tahvilleri pazartesi günü ralli yaptı. Tahvil rallisi İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin sağcı koalisyonu için de destekleyici nitelikteydi.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s geçen hafta cuma günü piyasaların kapanmasının ardından İtalya’nın kredi notunu ‘yatırım yapılabilir’ olarak teyit etti. Güney Avrupa ülkesinin devlet tahvillerine ilişkin görünümünü ise negatiften durağana yükseltti.

Financial Times’ın haberine göre karar sonucu pazartesi günü İtalya devlet tahvillerinde ortaya çıkan ralli 10 yıllık tahvil getirilerini %0,04’lük düşüşle eylül başından bu yana en düşük seviye olan %4,32’ye çekti.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre İtalya devlet tahvillerindeki riskin göstergesi olarak Almanya ve İtalya’nın 10 yıllık tahvil getirileri arasındaki fark izlenir. Pazartesi günü itibariyle bu fark eylül ayından bu yana en düşük seviye olan 1,7 puanın biraz üzerine geriledi.

Avrupa finans piyasalarındaki stresin göstergesi olarak da kabul edilen söz konusu fark ekim ayında yüzde 2’nin üzerine çıkmıştı. Yükselişin sebebi ise İtalya’nın artan bütçe açığı planları ve zayıflayan ekonomik büyümeye ilişkin endişelerdi.

Moody’s’in İtalya için ‘yatırım yapılabilir’ notu vermesine gerekçe olarak “ülkenin ekonomik gücü, bankacılık sektörünün sağlığı ve hükümetin borç dinamikleri için beklentilerin istikrara kavuşması” gösterildi. FT haberine göre, Kredi derecelendirme kuruluşu İtalya’yı yatırım yapılabilir statüsünden çıkaran ilk büyük kuruluş olmamayı seçti.

Moody’s ayrıca İtalya’nın orta vadeli büyümesinin AB tarafından finanse edilen 200 milyar euroluk pandemi sonrası reform ve yatırım programlarının uygulanmasıyla destekleneceğine dair iyimserliğini paylaştı. Ancak Roma hükümeti programın uygulanmasına dair önemli revizyon önerileri getirdiği de biliniyor.

Kredi derecelendirme kuruluşu İtalya’nın devlet tahvillerinin BAA3 olarak çürük tahvil seviyesinin biraz üzerinde derecelendirdi. Avrupa Merkez Bankası’nın eski başkanı olan Mario Draghi liderliğindeki ulusal birlik hükümetinin beklenmedik çöküşünün ardından eken seçime giden Güney Avrupa ülkesinin devlet tahvilleri Ağustos 2022’de negatif görünüme düşürülmüştü.

Bir yıldan uzun bir süredir iktidarı devam eden Meloni hükümeti uluslararası yatırımcılara sağcı koalisyonun İtalya ekonomisinin sorumlu temsilcileri olacağı sözünü verdi. Meloni hükümetinin geçmişteki popülist, AB karşıtı söyleminden uzaklaştırarak mali açıdan ihtiyatlı politikalar izleyeceğine dair yatırımcılara güvence vermeye çalıştı.

Moody’s’in İtalya’nın istikrarlı seviyeye geri döndüğünü açıklaması enflasyonla, artan politika faizleri sonucu yükselen borçlanma maliyetleriyle ve Avrupa’daki düşük büyüme atmosferiyle mücadele eden Güney Avrupa ülkesi için hoş bir destek oldu.

Danışmanlık şirketi Euraisa Group’un Avrupa Genel Müdürü Mujtaba Rahman, Moody’s raporu için “Meloni hükümetine inanılmaz derecede iyi bir haber. Zira siyasi ve ekonomik olarak ona çok fazla nefes alma alanı yaratıyor” ifadelerine yer verdi.

İtalya Maliye Bakanı Giancarlo Giorgetti ise kararı "birçok zorluğa rağmen İtalya'nın geleceği için iyi çalıştığımızın teyidi" olarak yorumladı.

Citigroup analistleri pazartesi günü müşterilerine gönderdikleri bir notta, İtalyan ve Alman tahvil getirileri arasındaki farkın, Moody's'in kararının yarattığı rahatlama sonucu sıkılaşacağını ve ardından İtalyan hükümetinin tahvil ihracını azaltmasıyla aralık ayına kadar istikrar kazanacağını öngördü.

Citi analistleri, İtalya'nın düşük borçlanma maliyetinin, fonlama maliyetlerini düşürerek İtalyan bankalarına da fayda sağlayacağını söyledi.

İtalya'nın devlet borcu ülkenin gayrisafi yurtiçi hasılasının %140’ını aştı. Borçlardaki bu yükselişin sebebi korona virüs pandemisinin etkileri ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle oluşan enerji krizi nedeniyle İtalyan hükümetinin harcamalarını artırmasıydı. İtalya Avrupa Birliği’nde Yunanistan’dan sonra en borçlu ülke olarak öne çıkıyor.

Güney Avrupa devinin söz konusu ekonomik şoklardan toparlanma süreci de bu yıl ivme kaybetti. İtalya’nın üçüncü çeyrekteki GSYİH büyümesi bir önceki çeyreğe ve bir yıl öncesine göre yatay seyretti.

Yine de ekim ayında iki yıldan fazla bir sürenin en düşük seviyesine gerileyen enflasyondaki keskin düşüş ve ECB'nin önümüzdeki bahar gibi erken bir tarihte faiz oranlarını düşürmeye başlayabileceğine dair artan yatırımcı umutlarını artırdı. İtalya'nın ekonomik görünümü de faiz indirimi beklentileriyle birlikte daha pozitif bir yöne doğru ilerliyor.

ECB de pandemiye yanıt olarak satın almaya başladığı ve çoğunlukla devlet tahvilinden oluşan 1,7 trilyon euroluk portföye yatırımlarını sürdürerek İtalyan tahvil piyasasını destekliyor. Söz konusu politika aynı zamanda bazı ECB üyelerinin eleştirilerine de hedef oldu. Üyelerin bir kısmı tahvil alımlarının yıl sonundan önce sona erdirilmesi gerektiği çağrısında bulunuyor.

AB Konseyi Başkanı Michel, Kiev'de

 

Almanya'da şirketler hayatta kalamamaktan korkuyor

 

ECB: Ticari gayrimenkul piyasası yıllarca zorlanabilir

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)