BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemİtalya'da Berlusconi krizi----

İtalya'da Berlusconi krizi

İtalya'da Berlusconi krizi
23 Ağustos 2013 - 12:53 www.finansgundem.com

Vergi kaçırmaktan yargılanarak mahkum edildiği Mediaset davasındaki cezası onanan Berlusconi'nin durumu, koalisyon hükümetinde krize yol açtı

İtalya'da merkez sol ile merkez sağ ittifakında kurulan Enrico Letta hükümetinin koalisyon ortakları arasında Silvio Berlusconi çatlağı yaşanıyor.
Koalisyon hükümetinin iki numaralı ortağı Özgürlükçü Halk Partisi'nin (PdL) lideri Silvio Berlusconi'nin vergi kaçırmaktan yargılanıp, aldığı mahkumiyet kararının Yargıtay'ca onanması sonrasında, parlamentonun üst kanadı Senato'da 9 Eylül'de, 76 yaşındaki liderin aldığı ceza dolayısıyla parlamento dışına çıkarılması hususunda yapılacak oylama koalisyon ortaklarını karşı karşıya getirdi.
Bu kritik oylamaya haftalar kala; koalisyonun büyük ortağı Başbakan Enrico Letta'nın partisi Demokrat Parti'nin (PD), Berlusconi'nin Senato dışı kalmasından yana oy kullanacağını açıklaması, Berlusconi'nin ve partisi PDL'in tepkisini çekti.
PD'nin tutumunu değiştirmemesi durumunda hükümetten çekilmeyi gündeme taşıyan Berlusconi ve partisinin, bir diğer seçeneğinin ise tüm parlamenterlerini istifa ettirerek, ülkeyi erken seçime götürmek olduğu ifade ediliyor. Basına yansıyan haberlerde, Berlusconi'nin Letta'dan ötürü hayal kırıklığına uğradığını ve 24-25 Kasım'da erken seçime gitmeyi düşündüğü kaydedildi.
Haftalık yayımlanan bir dergiye konuşan Berlusconi de hükümet krizinin büyümesinden ötürü suçlunun kendisi olmayacağını savunurken, "Diyorlar ki ben suçluyum. PDL'li bakanlar, milyonlarca İtalyan'ın oyunu almış liderlerine yapılan yargı katliamı dolayısıyla istifayı düşünüyorsa bu benim suçummuş. Ben de şunu soruyorum, iki arkadaş teknedesiniz. Biri diğerini denize atıyor, bu durumda kim suçludur" ifadesini kullandı.
Berlusconi'nin partisinin genel sekreteri ve Başbakan Yardımcısı Angelino Alfano da PD'den liderleri lehine oy kullanmalarını istemediklerini ama aleyhine de oy kullanmalarını beklemediklerini belirtti.
Demokrat Parti lideri Gugliemo Epifani ise adaletin herkes için eşit olduğunu ifade ederek kimsenin bu fikirlerini değiştirmeyeceğini savundu.
Cumhurbaşkanı ile Başbakan görüştü
Hükümetin geleceğinin tartışma konusu olduğu bugünlerde, Başbakan Letta, dün Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano ile cumhurbaşkanlığı sarayında görüşürken, toplantıda hükümetin devam etmesinin üzerinde durulduğu belirtildi. Letta'nın cumhurbaşkanına, hükümetinin bu krizi aşabileceğini söylediği kaydedildi.
İkilinin, Berlusconi'nin hükümetten desteğini çekmesi durumunda ortaya çıkacak duruma ilişkin senaryoları da değerlendirdiği aktarıldı. Letta, önceki gün de krizi aşmak için Başbakan Yardımcısı Alfano ile görüşmüştü.
Parlamentodaki üçüncü büyük güç konumunda olan 5 Yıldız Hareketi'nin lideri eski komedyen Beppe Grillo ise iktidar ortakları arasında yaşananlardan dolayı ülkede bir an önce erken seçime gidilmesi çağrısında bulundu. Grillo, bu hükümetin mimarlarından olan Cumhurbaşkanı Napolitano'nun da istifa etmesi gerektiğini ileri sürdü.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)