BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemİsveç'ten bir heyet Türkiye'ye geliyor! Konu NATO üyeliği----

İsveç'ten bir heyet Türkiye'ye geliyor! Konu NATO üyeliği

İsveç'ten bir heyet Türkiye'ye geliyor! Konu NATO üyeliği
04 Ekim 2022 - 12:01 www.finansgundem.com

İsveç Adalet Bakanlığı'ndan bir heyet, terör suçlularının iadesi konusunda teknik görüşmeler yapmak için bu hafta Türkiye'ye gelecek.


Heyetin ziyaretinde, 26 Ağustos'ta Finlandiya'nın Vantaa şenrinde Daimi Ortak Mekanizma'nın ilk toplantısında alınan kararların gözden geçirilmesi ve eksik uygulamaların giderilmeye çalışılması planlanıyor.

İsveç'in NATO üyelik başvurusu kararı

İsveç, Rusya-Ukrayna Savaşı'ndan sonra NATO'ya üye olma kararı almıştı. Sosyal Demokrat hükümet, 16 Mayıs'ta NATO'ya başvuru yapma kararı aldıklarını duyurmuştu. Başbakan Magdalena Andersson bunun, ülkenin güvenliğini ve çıkarlarını korumak için ana muhalefet partisiyle aldıkları ortak bir karar olduğunu bildirmişti.

Erdoğan'dan veto gelmişti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin, resmen NATO'ya üyelik başvurusu yapmaya karar veren İsveç ve Finlandiya'nın üyeliklerine teröre destek verdikleri sürece "evet" demeyeceğini söylemişti.

İsveç, Türkiye'nin çekincelerinin giderilmesi yönünde girişimler yaparken, 28 Haziran'da Madrid'deki NATO Zirvesi kapsamında Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, İsveç Başbakanı Magdelena Andersson ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'le dörtlü görüşme gerçekleştirmişti.

Üçlü Muhtıra

Görüşmeden sonra taraflar Üçlü Muhtıra imzalamıştı. Muhtırada, "Terör zanlıların iadesi için Türkiye ile çalışılacak", "YPG/PKK ve FETÖ'ye destek sağlanmayacak", "Ülkeler arasında silah ambargosu uygulanmayacak" maddeleri üzerinde anlaşılmıştı.

Muhtıra çerçevesinde kurulan Daimi Ortak Mekanizma'nın ilk toplantısı 26 Ağustos'ta Finlandiya'nın Vantaa kentinde yapılmıştı. Toplantı sonrası anlaşmada belirtilen iş birliği mekanizmasının kurulması için çalışmaların başlatıldığı ifade edilmişti.

İsveç, Üçlü Muhtıra çerçevesinde 30 Eylül'de Türkiye'ye silah ihracatı ambargosunu kaldırmıştı.

İsveç hala istenen adımı atmadı

Terör konusunda ise İsveç'ten henüz isenen adım gelmedi. Türkiye'nin iadesini istediği terör zanlılarından hiçbiri şu ana dek iade edilmezken, terör örgütü YPG/PKK yandaşları da İsveç sokaklarında zaman zaman terör örgütü paçavralarıyla polis gözetiminde gösteri yapmayı sürdürdü..

Bozdağ, heyetin 5-6 Ekim'de geleceğini söylemişti

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İsveç Adalet Bakanlığı'ndan bir heyetin 5-6 Ekim tarihlerinde Türkiye'yi ziyaret edeceğini belirtmişti.

İsveç ve Finlandiya'dan iadeler konusuyla ilgili görüşmelerin sürdüğünü ifade eden Bozdağ, "İsveç ve Finlandiya'nın NATO mutabakatı kapsamında FETÖ ve PKK üyelerini Türkiye'ye iade etmelerini bekliyoruz" demişti.

İsveç, Türkiye'ye yönelik ambargoyu kaldırdı

 

Finlandiya ve İsveç, PKK ve FETÖ üyelerini iade edecek mi?

 

İsveç'te yaşayan Süryanilere Türkiye'ye dönün çağrısı

 

İsveç'ten Stenström: Türkiye ile NATO görüşmeleri devam edecek

 

Türk siyasetçiden İsveç seçimlerine tepki: Hile var!

 

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Görüşmeler yapıcıydı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)